Yamaha DT - wszystko o motocyklu
Ja dzisiaj miałem walkę z tylną oponą a dokładnie klejenie dentki wymiana klocków, regulacja gaźnika, wymiana klamki po czym kolejny udany wypad do lasu i w teren szkody minimalne stłuczone lusterko za blisko drzewo wyrosło
Jeszcze tylko potrzebna mi osoba z okolic Bytomia która porządnie mi gaźnik ustawi bo na 1 biegu coś słabo się zbiera i czasem pod górkę ma problemy wyjść. Do tego jak jest zimny to 1 2 3 bieg go szarpie i jakoś dziwnie idzie nawet czasem przygasa i muszę mu ssanie podciągnąć na kilka sekund żeby szła a potem już ok tylko problem pojawia się na 6 biegu przy ok 9tys obrotów jak by mu ktoś kranik zakręcał bo są takie dziwne skoki obrotów zanim mi gaźnik rozregulował koleś przy czyszczeniu szedł na 6 do 11tys...

- zbikq
- Świeżak
zbikq napisał(a):(...)
Sprawdz filtry paliwa w kraniku i na wężyku, jak brudne to w kraniku wyczyść, a ten drugi wymień.
Jak to nie pomoże to spróbuj mu w gaźniku odkręcić troche paliwo.
A co do linki to idzie do ślimaka, nie do silnika.
Husqvarna WR

motoktos napisał(a):Bez obaw możesz kupić takową Yamahę, właśnie dla początkujących jest ten sprzęt, dla początkujących jest on właśnie.
-
panzernacker - Bywalec
Witam. Ostatnio dostałem "w spadku" Yamahę DT 80 LC 2 1992 rok. W motorku jest zamontowany kit podwyższający.... Niestety jestem dość skąpego wzrostu i nie mogę sie na niego wdrapać
Wie ktoś może jak zdemontować owy kit podwyższający i przywrócić moto fabryczną wysokość? I czy można JESZCZE obniżyć go z fabrycznej wysokości?
ProszÄ™ o pomoc !!!
Pozdrawiam

ProszÄ™ o pomoc !!!
Pozdrawiam
- Koper9
- Świeżak
Witam
Koper pewnie masz założoną pomiędzy tylnim amorkiem a mocowaniem u dołu kostkę która podwyższa motor. Musisz odkręcić amor i ją wyjąć a poza tym jest jeszcze regulacja na amorku.
Koper pewnie masz założoną pomiędzy tylnim amorkiem a mocowaniem u dołu kostkę która podwyższa motor. Musisz odkręcić amor i ją wyjąć a poza tym jest jeszcze regulacja na amorku.
- Przemek1991
- Świeżak
- Przemek1991
- Świeżak
Przemek1991 napisał(a):jest jeszcze regulacja na amorku.
Tyle tylko, że owa regulacja amora spowoduje zmianę twardości zawieszenia. Po tych regulacjach albo będzie miał za miękkie, albo za twarde zawiecho, a wiem dobrze co znaczy na owych jeździć, teren automatycznie odpada, przynajmniej ja mam takie odczucie.
"Hope is when we feel the pain that makes us try again"
-
Manhatan - VIP Åšcigacz.pl
dankam napisał(a): moge jakos to skorygowac poprawic ?
Masz 2 rozwiÄ…zania:
- Jeżeli w śrdoku jest gwint, to tej operacji, będzie Ci potrzeby kawałek rurki metalowej (ok 1.5cm długości, średnicę musisz zmieżyć suwmiarką) i gwintownica, nagwiantowaną rurkę wkręcisz w miejsce zaznaczone na fotce, a do gwintu przykręcisz linkę.
- Możesz spróbować również zabawy z migomatem, jeżeli w śrdoku nie ma gwintu. Nadspawując wcześniej nagwintowany kawałek rurki, której gwint odpowiada średnicy gwintu linki od prędkościomierza.
Do pracy rodacy...
-
Szczerze, to nie wiem. Musisz sprawdzić wymiary jakie ma ta kostka, czyli średnica otworów na amortyzator i wahacz. Jeżeli obydwa będą pasowały to wydaje mi się, że powinno być ok. Gdyby była za szeroka, jest możliwość przyszlifowania.
Dla pewności posprawdzaj jeszcze dokładnie wymiary suwmiarką.
Ogólnie, to z mojego punktu widzenia tego typu rzeczy to tylko zbędne wydawanie pieniędzy, o ile ktoś ma warsztat, bo to jest banalnie dorobić.
Dla pewności posprawdzaj jeszcze dokładnie wymiary suwmiarką.
Ogólnie, to z mojego punktu widzenia tego typu rzeczy to tylko zbędne wydawanie pieniędzy, o ile ktoś ma warsztat, bo to jest banalnie dorobić.
-
Gdzie sa jakies bezpieczniki w dt 80 ? Kumpel ma problem z tym i mnie poprosił zebym sie spytał. Co moze byc jaknieswieca kontrolki? i pali zarówke w lampie z przodu. I jak jedzie na niskich obrotach i da cały gaz to motor sie muli i przerywa. Gdzie sie leje olej do lagów ?
- lukaszrg
- Świeżak
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości