Prawko bez doświadczenia
Prawko bez doświadczenia
Witam. Wiem, że było dużo na temat prawa jazdy, ale ja mam trochę inne pytanie: jak oceniacie szanse zdania za pierwszym razem w przypadku osoby, która nigdy nie siedziała na motocyklu? Zdawałbym chyba w Warszawie. Czy na kursie nauczę się jeździć wystarczająco dobrze?
- mrJaros
- Świeżak
No ograniczony nie jestem, ale wiesz, nie chciałbym się wywalić czy coś...
no właśnie a jak się nauczyć jak nie mam prawka? Wolałbym uniknąć skutera (finanse) i wsiąść odrazu na litra.
--edit:
Oczywiście żart z tym litrem, ale chętnie bym pominął skuter... dobry pomysł?

--edit:
Oczywiście żart z tym litrem, ale chętnie bym pominął skuter... dobry pomysł?
- mrJaros
- Świeżak
dobry, jeżeli zamiast skutera weźmiesz:
125,250,500
zły, jeżeli musisz mieć magiczną i dającą respect na dzielni szóstkę z przodu (czytaj-600) jako pierwsze moto.
125,250,500
zły, jeżeli musisz mieć magiczną i dającą respect na dzielni szóstkę z przodu (czytaj-600) jako pierwsze moto.
herbatkowy napisał(a):To wazne, motocykl to nie jest 100koni i plastiki, to cos wiecej. 100koni + plastiki staje sie motocyklem dopiero wtedy, gdy wsiadzie na niego zapalony i zakochany MŁODY CHŁOPAK, ktory z czasem staje sie motocyklista.
-
emils - Świeżak
na kursie to nie ucza jezdzic tylko ucza jak zdac egzamin
co do tego czy zdasz to zazwyczaj wlasnie osoby ktore nie mialy stycznosci z moto przed egzaminem zdaja za 1 a te co mialy maja problem bo maja swoje nawyki a instruktorzy sie czepiaja

co do tego czy zdasz to zazwyczaj wlasnie osoby ktore nie mialy stycznosci z moto przed egzaminem zdaja za 1 a te co mialy maja problem bo maja swoje nawyki a instruktorzy sie czepiaja
Produkcja, dystrybucja, masturbacja
Blady 900 puk puk puk
Blady 900 puk puk puk
-
Konio - Mieszkaniec forum
Ja tam słyszałem ,że na moto to ciężko nie zdać za pierwszym razem
Nie pękaj tylko idź na kurs ;p

Nie pękaj tylko idź na kurs ;p
Mów co myślisz , rób co mówisz .
Suzuki Bandit gsf 400
Suzuki Bandit gsf 400
- MaŁy_Bandzior
- Świeżak
Potwierdzam. Na początku sezonu poszedłem poszedłem na prawko(w końcu
) z kumplem z pracy. Ofkorz za pierwszym razem zdałem. Kumpel wcześniej na niczym nie jeździł, nawet na skuterach czy motorynkach i też mu się udało za pierwszym razem zdać. Nie wiem jak w Wawie, ale u mnie egzaminatorzy na A ostro pocinają swoimi sprzętami, więc są wyrozumiali. Ale jakieś podstawy musisz umieć.

-
rna - Świeżak
Jak ktoś już powiedział kurs nauczy Cię podstaw a nie samej jazdy. Ale spokojnie wystarczy żeby zdać za pierwszym razem. Sam zdawałem w W-wie nie jeżdżąc przed kursem i za pierwszym razem poszło bez problemów. IMHO sqty możesz pominąć. Niby podobne ale np operowania biegami juz nie doświadczysz:) Wybierz dobrą szkołę, w której opowiedzą o przeciwskręcie, międzygazie...
pzdr
pzdr
- pitti
- Świeżak
no wlasnie ja np latam na moto juz kilka ladnych lat i mam swoje nawyki przez ktore nie zdalem
Chodzi mi o takie rzeczy jak np: to ze przy ruszaniu na egzaminie prawa noga musi byc napodnozku a w jezdzie zazwyczaj kazdy trzyma lewa bo sobie wbije bieg i ogien...
W Kielcach strasznie uwalaja na A, praktycznie kazdy znajomy ktory latal wczesniej moto nie zdal za 1 razem
Jak instruktor widzi ze np zmieniasz biegi z miedzygazem i ogolnie ogarniasz moto to moze cie uwalic.

Chodzi mi o takie rzeczy jak np: to ze przy ruszaniu na egzaminie prawa noga musi byc napodnozku a w jezdzie zazwyczaj kazdy trzyma lewa bo sobie wbije bieg i ogien...
W Kielcach strasznie uwalaja na A, praktycznie kazdy znajomy ktory latal wczesniej moto nie zdal za 1 razem

Blady 900 puk puk puk
Blady 900 puk puk puk
-
sorry za offtopa ale właśnie ze względu na takie a nie inne pytania tu zadawane to forum jest takie a nie inne...
niedługo będą pytania typu;
w co mam się ubrać idąc na egzamin?
w jakie dni egzaminator ma najlepszy humor?
czy mogę drapać się po jajach na egzaminie czy muszę wytrzymać aż się skończy egzamin?
...normalnie dział Technika jazdy rozwija się aż miło patrzeć...
niedługo będą pytania typu;
w co mam się ubrać idąc na egzamin?
w jakie dni egzaminator ma najlepszy humor?
czy mogę drapać się po jajach na egzaminie czy muszę wytrzymać aż się skończy egzamin?
...normalnie dział Technika jazdy rozwija się aż miło patrzeć...

- sebasbox
- Świeżak
pan_wiewiorka napisał(a):sebasbox napisał(a):w co mam się ubrać idąc na egzamin?
A to akurat nie takie głupie pytania. Swoją drogą byłem jedynym, który poszedł na egzamin tylko z hełmem ochronnym. Pozostali nie dość, że zaparkowali motóry pod bramą to jeszcze w ful kombiakach startowali(otwórz link)
Ja znow pelen profesjonalizm - mialem nawet gumowa rekawiczke do sprawdzania naciagu lancucha

-
rossavu - Stały bywalec
Konio napisał(a):przy ruszaniu na egzaminie prawa noga musi byc napodnozku a w jezdzie zazwyczaj kazdy trzyma lewa bo sobie wbije bieg i ogien...
To jest taki wymóg na egzaminie? Czyli co, albo przed zatrzymaniem na skrzyżowaniu trzeba wbić 1 i stać na sprzęgle całe czerwone, albo na luz i przed ruszeniem najpierw prawa na ziemię, lewa wbija bieg i go? To ja też zbieram złe nawyki, bo na światłach właśnie podpieram moto prawa noga, a lewa trzymam na dźwigni biegów...
-
Dr_Acula - Świeżak
u nas uczono ze tak jest i znajomy za to uwalil... jak staniesz np na swiatlach i wbijesz na luz to trzymasz prawa noge na podnozku potem mozesz wbic szybko lewa bieg i ja postawic na ziemi i ruszyc albo postawic prawa na ziemi wbic bieg i zmiana nog.... dziwne strasznie ale chodzi o to ze musisz miec hamulec pod noga
Blady 900 puk puk puk
Blady 900 puk puk puk
-
czy ja wiem? instruktorzy tak samo o tym mowia... to samo przy ruszaniu(tzm wlaczaniu sie do ruchu)- nie mozesz luknac w lusterko tylko musisz sie obrocic...
Blady 900 puk puk puk
Blady 900 puk puk puk
-
Zdawałem we wrześniu w Wawie i stawiałem nogę którą chciałem
- czytaj, gdzie było mniej wody.
Stałem na 1, nie zrzucałem na luz.
Nie ma przepisu, mówiącego która noga gdzie ma być i nie jest to ani rozsądne z tymi nogami, ani pomocne w czymkolwiek.
Chyba instruktorzy i egzaminatorzy u Was nie wiedzą, że zasadniczym hamulcem w moto jest przedni, skoro tłumaczą to "hamulcem pod nogą" - ciężko tak na kierownicy nogę trzymać, jak będzie korek to nawet gimnastyk nie utrzyma moto
Co do kręcenia łbem to i w Wawie trzeba: "trzeba wyraźnie zasygnalizować, że upewniasz się czy możesz włączyć się do ruchu"
pozdr.

Stałem na 1, nie zrzucałem na luz.
Nie ma przepisu, mówiącego która noga gdzie ma być i nie jest to ani rozsądne z tymi nogami, ani pomocne w czymkolwiek.
Chyba instruktorzy i egzaminatorzy u Was nie wiedzą, że zasadniczym hamulcem w moto jest przedni, skoro tłumaczą to "hamulcem pod nogą" - ciężko tak na kierownicy nogę trzymać, jak będzie korek to nawet gimnastyk nie utrzyma moto

Co do kręcenia łbem to i w Wawie trzeba: "trzeba wyraźnie zasygnalizować, że upewniasz się czy możesz włączyć się do ruchu"
pozdr.
- Ander
- Świeżak
w 3-mieście nie zwracają uwagi na nogę
za to zwracana jest uwaga na upewnianie się, czyli oprócz lusterka obrót głową w lewą stronę, celem sprawdzenia, czy nie masz czegoś co jedzie w martwym polu
za to zwracana jest uwaga na upewnianie się, czyli oprócz lusterka obrót głową w lewą stronę, celem sprawdzenia, czy nie masz czegoś co jedzie w martwym polu
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator