Zobacz wÄ…tek - <i>[skutery]</i> Zipp Quantum
NAS Analytics TAG

[skutery] Zipp Quantum

Komentarze użytkowników
_________

Postprzez Komentatorzy » 22/4/2010, 18:55

Komentatorzy napisał(a):Ma ktoś u siebie w Quantumie podczas jazdy taki specyficzny świst jak by z przekładni? przypomina to jakąś turbinę, od przebiegu 5000km mam coś takiego, nie wiem co to, osiągi takie same, luzu na łożyskach nie ma, olej w przekładni zmieniony, i świszczy, mam już 9000km przebiegu, postaram się ten dźwięk nagrać.<br><hr>pawel503<br>
lozyska ma wale morze siadaja<br><hr>pudzian
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez zipera » 22/4/2010, 22:10

świeżo jak go odpalę to zajebiście się zbiera a po paru minutach już go muli jak ruszam. też tak macie? czy to kwestia wariatora?
zipera
Świeżak

Postprzez KOKii » 25/4/2010, 11:34

Niestety mój quantumek jeszcze stoi w garażu ale może w tym tygodniu :D Co do tego mulenia to mi się wydaje ze to może być kwestia ssania ... Jak go świeżo odpalisz to ssanie jest włączone potem jak się silnik nagrzeje to ssanie się wyłącza ... Spróbuj odpalić bez ssania jak bd jeszcze zimny i się przejedz to zobaczysz czy to jest to :P
KOKii
Świeżak

Postprzez mati1-1991 » 25/4/2010, 13:06

KOKii napisał(a):Siemanko :P Mi już moduł doszedł ale nie mogę jeszcze jeździć bo nie mam wymienionego łożyska i skuterek stoi w garażu :P Mam nadzieje ze do soboty bd miał wszystkie części i uszczelki i w końcu pojeżdżę :P ale muszę jeszcze odkręcić wario macie na to jakieś patenty ?? ( Młotkiem się nie da .. próbowałem i pękł ząbek :D ) Aha postaram się jakieś zdjecia powrzucac i pytania do nich :P[/list]

Niezawodny sposób - zaraz za wario jest spezegło rozruznika które ma takie wcięcia. Zapakuj w to wcięcie gwoździa o dobre długości i zaprzyj o obudowę. Ja zawsze tak odkręcam i nigdy nic nie uszkodziłem:D
mati1-1991
Świeżak

Postprzez Komentatorzy » 26/4/2010, 11:18

Pytanko do :pawla503 czy po wymianie wariatora swist ustał?Też mam taki objaw w swoim quantumie(łożyska wszystkie wymieniłem wczesniej i nie pomogło!)<br><hr>punto
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez marcin230196 » 27/4/2010, 14:41

Mam pytanko!! Mam Quantuma i po 1000km zrobiła mi sie mokra plama na tarczy od wskaznika paliwa co to?? I jak jade w dalszą trase i jest rozgrzany i staje i go zgasze to na koncu mi tak sszczeli z tłumika "puff" ale tylko raz tak zrobi!! niewiem co to??
marcin230196
Świeżak

Postprzez lucas802 » 27/4/2010, 17:58

Mam do was pytanie czy nie wiecie czasem czy da sie złożyć silnik z jakiegoś nie chińskiego skutera do zippa Quantuma GT5?? bo sinik mi sie zatarł pare razy miał robione 3 remonty silnika przy ostatnim miał wymieniane chyba wszytko co mogło to spowodować (wał tłok cylinder pierścienie pompa oleju itd) przy sarcie trzeba sie odpychać nogami bo nie umi ruszyć a w 2 osoby to już sie nie da sie wgl jechać. wymieniłem mu sprężynki sprzęgła i dobrze chodził przez jakieś 50 km a później znowu to samo...
lucas802
Świeżak

Postprzez mati1-1991 » 27/4/2010, 19:40

lucas802 napisał(a):Mam do was pytanie czy nie wiecie czasem czy da sie złożyć silnik z jakiegoś nie chińskiego skutera do zippa Quantuma GT5?? bo sinik mi sie zatarł pare razy miał robione 3 remonty silnika przy ostatnim miał wymieniane chyba wszytko co mogło to spowodować (wał tłok cylinder pierścienie pompa oleju itd) przy sarcie trzeba sie odpychać nogami bo nie umi ruszyć a w 2 osoby to już sie nie da sie wgl jechać. wymieniłem mu sprężynki sprzęgła i dobrze chodził przez jakieś 50 km a później znowu to samo...

to raczej wina sprzeegla moj rez juz sie zalosnie zbiera pomimo tego ze wymienialem sprezyny i robilem naciecia na sprzege. Teoretycznie powinny pasowac silniki minarelli z innych skuterow ale z tego co wiem to raczej musial bys tez zmieniac cos w napedzie.

Mam pytanie jaki jest rozmiar dyszy glownej w quantumie tam jest 5mm czy 6mm??
mati1-1991
Świeżak

Postprzez pawel503 » 28/4/2010, 00:25

Komentatorzy napisał(a):Pytanko do :pawla503 czy po wymianie wariatora swist ustał?Też mam taki objaw w swoim quantumie(łożyska wszystkie wymieniłem wczesniej i nie pomogło!)<br><hr>punto

dziś wymieniłem wario i świst trochę się uciszył, ale nadal troche słychać, oprócz tego dziś przy zdejmowaniu sprzęgła zauważyłem minimalne luzy na tylnym wale.
Zipp Quantum RuLeZ
pawel503
Świeżak

Postprzez pawel503 » 28/4/2010, 00:27

marcin230196 napisał(a):Mam pytanko!! Mam Quantuma i po 1000km zrobiła mi sie mokra plama na tarczy od wskaznika paliwa co to?? I jak jade w dalszą trase i jest rozgrzany i staje i go zgasze to na koncu mi tak sszczeli z tłumika "puff" ale tylko raz tak zrobi!! niewiem co to??
strzelanie to niewypalona mieszanka wybucha w rozgrzanym do czerwoności katalizatorze-norma to jest ok. a plama to najprawdopodobniej wilgoć.
Zipp Quantum RuLeZ
pawel503
Świeżak

Postprzez pawel503 » 28/4/2010, 00:29

mati1-1991 napisał(a):
lucas802 napisał(a):Mam do was pytanie czy nie wiecie czasem czy da sie złożyć silnik z jakiegoś nie chińskiego skutera do zippa Quantuma GT5?? bo sinik mi sie zatarł pare razy miał robione 3 remonty silnika przy ostatnim miał wymieniane chyba wszytko co mogło to spowodować (wał tłok cylinder pierścienie pompa oleju itd) przy sarcie trzeba sie odpychać nogami bo nie umi ruszyć a w 2 osoby to już sie nie da sie wgl jechać. wymieniłem mu sprężynki sprzęgła i dobrze chodził przez jakieś 50 km a później znowu to samo...

to raczej wina sprzeegla moj rez juz sie zalosnie zbiera pomimo tego ze wymienialem sprezyny i robilem naciecia na sprzege. Teoretycznie powinny pasowac silniki minarelli z innych skuterow ale z tego co wiem to raczej musial bys tez zmieniac cos w napedzie.

dysza w quantumie to dokładnie rozmiar 68 a wina złego ruszania to faktycznie sprzęgło może mieć już dość.
Zipp Quantum RuLeZ
pawel503
Świeżak

Postprzez pawel503 » 28/4/2010, 00:31

zipera napisał(a):świeżo jak go odpalę to za****** się zbiera a po paru minutach już go muli jak ruszam. też tak macie? czy to kwestia wariatora?
regulacja się kłania, za mało mieszanki dostaje, podczas ssania dostaje więcej więc jedzie, ssanie się wyłączy i wtedy muli bo ma za mało mieszanki, więc nie ma co spalać a co za tym idzie zaczyna się grzać bo silnik 2t jest tak skonstruowany że benzyna w obiegu go chłodzi, jak ma jej za mało to się gotuje.
Zipp Quantum RuLeZ
pawel503
Świeżak

Postprzez marcin230196 » 28/4/2010, 09:59

pawel503 napisał(a):
marcin230196 napisał(a):Mam pytanko!! Mam Quantuma i po 1000km zrobiła mi sie mokra plama na tarczy od wskaznika paliwa co to?? I jak jade w dalszą trase i jest rozgrzany i staje i go zgasze to na koncu mi tak sszczeli z tłumika "puff" ale tylko raz tak zrobi!! niewiem co to??
strzelanie to niewypalona mieszanka wybucha w rozgrzanym do czerwoności katalizatorze-norma to jest ok. a plama to najprawdopodobniej wilgoć.
ok wielkie dzieki
marcin230196
Świeżak

Postprzez marcin230196 » 28/4/2010, 10:02

pawel503 napisał(a):

Ok! Wielkie dzieki "pawel503"
marcin230196
Świeżak

Postprzez marcin230196 » 28/4/2010, 10:08

Przypomniala mi sie jeszcze jedna sprawa!! Tez tak mam ze jak odpalam na zimnym i skonczy sie ssanie to tak sie muli....a druga sprawa to podczas ssania na zimnym silniku i pare minuto po ssaniu dymi mi jak pojeb****!! tak ma byc??Bo jak skonczy dymic to w dalszej jezdzie juz prawie wogule dymu niema tak jak by samo powietrze wylatywało!! Niewiem o co biega?? Help
MBK X-power (YAMAHA TZR)
marcin230196
Świeżak

Postprzez mati1-1991 » 28/4/2010, 19:21

pawel503 napisał(a):
mati1-1991 napisał(a):

dysza w quantumie to dokładnie rozmiar 68 a wina złego ruszania to faktycznie sprzęgło może mieć już dość.

znaczy sie wiem ze orginal ma 68 ale mi chodzi o srednice bo sa dwa rosdzaje dysz o gwincie 5 i 6 mm i o tebn rozmiar mi sie rozbiega :D Nie wiecie jaki bedzie najlepszy rozmiar dyszy do cylindra 72 i stozka gabkowego?
mati1-1991
Świeżak

Postprzez Komentatorzy » 29/4/2010, 13:39

Komentatorzy napisał(a):Mam do was pytanie czy nie wiecie czasem czy da sie złożyć silnik z jakiegoś nie chińskiego skutera do zippa Quantuma GT5?? bo sinik mi sie zatarł pare razy miał robione 3 remonty silnika przy ostatnim miał wymieniane chyba wszytko co mogło to spowodować (wał tłok cylinder pierścienie pompa oleju itd) przy sarcie trzeba sie odpychać nogami bo nie umi ruszyć a w 2 osoby to już sie nie da sie wgl jechać. wymieniłem mu sprężynki sprzęgła i dobrze chodził przez jakieś 50 km a później znowu to samo...<br><hr>lucas802<br>
Komentatorzy napisał(a): to raczej wina sprzeegla moj rez juz sie zalosnie zbiera pomimo tego ze wymienialem sprezyny i robilem naciecia na sprzege. Teoretycznie powinny pasowac silniki minarelli z innych skuterow ale z tego co wiem to raczej musial bys tez zmieniac cos w napedzie. Mam pytanie jaki jest rozmiar dyszy glownej w quantumie tam jest 5mm czy 6mm??<br><hr>mati1-1991<br>
Komentatorzy napisał(a): dysza w quantumie to dokładnie rozmiar 68 a wina złego ruszania to faktycznie sprzęgło może mieć już dość.<br><hr>pawel503<br>
Komentatorzy napisał(a): znaczy sie wiem ze orginal ma 68 ale mi chodzi o srednice bo sa dwa rosdzaje dysz o gwincie 5 i 6 mm i o tebn rozmiar mi sie rozbiega :D Nie wiecie jaki bedzie najlepszy rozmiar dyszy do cylindra 72 i stozka gabkowego?<br><hr>mati1-1991<br>
minimum 90#<br><hr>omen93
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez pawel503 » 29/4/2010, 22:59

marcin230196 napisał(a):Przypomniala mi sie jeszcze jedna sprawa!! Tez tak mam ze jak odpalam na zimnym i skonczy sie ssanie to tak sie muli....a druga sprawa to podczas ssania na zimnym silniku i pare minuto po ssaniu dymi mi jak pojeb****!! tak ma byc??Bo jak skonczy dymic to w dalszej jezdzie juz prawie wogule dymu niema tak jak by samo powietrze wylatywało!! Niewiem o co biega?? Help
wszystko OK, tak ma być, jak jest zimny to dymi i już :P
Zipp Quantum RuLeZ
pawel503
Świeżak

Postprzez pawel503 » 29/4/2010, 23:02

ktoś tam napisał(a): Nie wiecie jaki bedzie najlepszy rozmiar dyszy do cylindra 72 i stozka gabkowego?
spróbuj 80 ja tak mam na 65cc i standardowym filtrze i mam wrażenie że jest minimalnie za duża więc z twoim zestawieniem powinna być OK.
Zipp Quantum RuLeZ
pawel503
Świeżak

Postprzez zipera » 30/4/2010, 13:47

pawel503 napisał(a):
zipera napisał(a):świeżo jak go odpalę to za****** się zbiera a po paru minutach już go muli jak ruszam. też tak macie? czy to kwestia wariatora?
regulacja się kłania, za mało mieszanki dostaje, podczas ssania dostaje więcej więc jedzie, ssanie się wyłączy i wtedy muli bo ma za mało mieszanki, więc nie ma co spalać a co za tym idzie zaczyna się grzać bo silnik 2t jest tak skonstruowany że benzyna w obiegu go chłodzi, jak ma jej za mało to się gotuje.

Byłbym wdzięczny gdybyś napisał jak to zrobić?
Mniej więcej do musiałbym wyregulować bo nie rozumiem :)
Gaźnik tak? A jak to się robi :D

Za 200 km zjeżdżam na przegląd ale może do tego czasu sam bym coś zrobił.
zipera
Świeżak

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Komentarze do artykułów na Ścigacz.pl

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 33 gości

na górê