Zobacz wątek - <i>[skutery]</i> Zipp Quantum
NAS Analytics TAG

[skutery] Zipp Quantum

Komentarze użytkowników
_________

Postprzez Iwan166 » 29/3/2010, 20:13

witam
Mam pewien problem z moim zippem a dokłądniej w tamtym roku pod koniec sezonu spaliły mi sie 3 załówki nie wszystkie naraz tylko jedna po drugiej (w okresie 1 miesiąca ) myslałem ze to normalne poniewaz zarówki drogowe wymieniałem srednio 1 na rok. Teraz spaliły mi sie 2 postojówki i zarówka drogowa (postojówek jeszcze nie wymieniałem). Na początku tego sezonu jezdziłem bez tych zarówek i wydawało sie ze wszystko jest ok ale jak je juz kupiłem i załozyłem przejechałem sie i nie było zadnych problemów. Po dwóch dniach jak chciałem sie przejechac i zaszedłem do garazu to rozrusznik ledwie krecił. Podładowałem aku skuter zapalił ale teraz ciągle mi sie wygaje ze jak zapalam to słabo kreci. I moje pytanie jest takie czy to juz padł akumulator (skuter mam juz 3 lata) czy cos mi "kradnie" prąd ;/ . Z góry dzieki za odpowiedz ;)
Iwan166
Świeżak

Postprzez Komentatorzy » 30/3/2010, 06:40

Komentatorzy napisał(a):witam Mam pewien problem z moim zippem a dokłądniej w tamtym roku pod koniec sezonu spaliły mi sie 3 załówki nie wszystkie naraz tylko jedna po drugiej (w okresie 1 miesiąca ) myslałem ze to normalne poniewaz zarówki drogowe wymieniałem srednio 1 na rok. Teraz spaliły mi sie 2 postojówki i zarówka drogowa (postojówek jeszcze nie wymieniałem). Na początku tego sezonu jezdziłem bez tych zarówek i wydawało sie ze wszystko jest ok ale jak je juz kupiłem i załozyłem przejechałem sie i nie było zadnych problemów. Po dwóch dniach jak chciałem sie przejechac i zaszedłem do garazu to rozrusznik ledwie krecił. Podładowałem aku skuter zapalił ale teraz ciągle mi sie wygaje ze jak zapalam to słabo kreci. I moje pytanie jest takie czy to juz padł akumulator (skuter mam juz 3 lata) czy cos mi "kradnie" prąd ;/ . Z góry dzieki za odpowiedz ;)<br><hr>Iwan166<br>
Jeżeli masz alarm, to odłącz go pod czaszą(taka duża kostka), problemy powinny minąć.<br><hr>omen93
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez zipera » 30/3/2010, 12:07

Nie wiem co jest grane. Do niedawna ruszał całkiem dynamicznie a teraz jak czołg. Przekręcam manetkę i rosną obroty OK rusza powoli - obroty opadają i dopiero jak się lekko rozpędzi to znowu rosną ale już nie przyśpiesza tak jak wcześniej gdzie od 30km/h+ normalnie czułem że skuter się rozpędza... teraz widze to tylko na prędkościomierzu. W ogóle muli go przy około 20km/h (dziura) i po dłuższym czasie niz wcześniej zaczyna się rozpędzać. Ogólny spadek mocy... Zrobiłem dopiero 1000 km...
zipera
Świeżak

Postprzez Iwan166 » 30/3/2010, 19:02

Komentatorzy napisał(a):
Komentatorzy napisał(a):witam Mam pewien problem z moim zippem a dokłądniej w tamtym roku pod koniec sezonu spaliły mi sie 3 załówki nie wszystkie naraz tylko jedna po drugiej (w okresie 1 miesiąca ) myslałem ze to normalne poniewaz zarówki drogowe wymieniałem srednio 1 na rok. Teraz spaliły mi sie 2 postojówki i zarówka drogowa (postojówek jeszcze nie wymieniałem). Na początku tego sezonu jezdziłem bez tych zarówek i wydawało sie ze wszystko jest ok ale jak je juz kupiłem i załozyłem przejechałem sie i nie było zadnych problemów. Po dwóch dniach jak chciałem sie przejechac i zaszedłem do garazu to rozrusznik ledwie krecił. Podładowałem aku skuter zapalił ale teraz ciągle mi sie wygaje ze jak zapalam to słabo kreci. I moje pytanie jest takie czy to juz padł akumulator (skuter mam juz 3 lata) czy cos mi "kradnie" prąd ;/ . Z góry dzieki za odpowiedz ;)<br><hr>Iwan166<br>
Jeżeli masz alarm, to odłącz go pod czaszą(taka duża kostka), problemy powinny minąć.<br><hr>omen93
odłączyłem alarm i takze odłonczyłem cały przód bo teoretcznie to sie stało jak załozyłem żarówki ale nadal rozładowuje mi sie akumulator :( Dzisiaj jak nim jechałem to mi zgasł (przejechałem około 600 m) i nie mogłem zapalic przez jakies 2 min potem zapalił i wszystko było ok (oprócz akumulatora). Macie moze jakies jeszcze pomysły co to moze byc ?
Iwan166
Świeżak

Postprzez mati1-1991 » 30/3/2010, 19:18

Siemanko mam pytanie jaki jest rozmiar sworznia tłoka w quantumie ?
mati1-1991
Świeżak

Postprzez Komentatorzy » 31/3/2010, 22:25

Komentatorzy napisał(a):Jeżeli masz alarm, to odłącz go pod czaszą(taka duża kostka), problemy powinny minąć.<br><hr>omen93<br>
Komentatorzy napisał(a):odłączyłem alarm i takze odłonczyłem cały przód bo teoretcznie to sie stało jak załozyłem żarówki ale nadal rozładowuje mi sie akumulator :( Dzisiaj jak nim jechałem to mi zgasł (przejechałem około 600 m) i nie mogłem zapalic przez jakies 2 min potem zapalił i wszystko było ok (oprócz akumulatora). Macie moze jakies jeszcze pomysły co to moze byc ?<br><hr>Iwan166<br>
Dzis jak przyszedłęm do garazu bo całonocnym ładowaniu okazłao sie ze skuter juz wogule nie pali z rozrusznika wiec chyba to wina akumulatora który juz nie pobiera pradu ;/ Wygląda na to ze musze kupic nowy :/ Jaki mi polecacie. Prosił bym o jakies linki ;D
Z góry dzieki
Pozdrawiam<br><hr>Iwan
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez pawel503 » 1/4/2010, 17:47

no kup już nie tak jak w standardzie 4A tylko z 5-6A i to tyle, tu panuje zasada im droższy tym lepszy, nie ma co oszczędzać, żeby nowy ci posłużył, tyle że ja bym się raczej zastanawiał, czy nie masz posypanego czegoś od rozrusznika na ten przykład ostatnio mi też przestał odpalać z rozrusznika, chciałem kupować nowe aku a okazało się że mam w rozsypce łożysko na zębatce pośredniej rozrusznika. (koszt 10-20zł)
Zipp Quantum RuLeZ
pawel503
Świeżak

Postprzez Iwan166 » 1/4/2010, 18:44

pawel503 napisał(a):no kup już nie tak jak w standardzie 4A tylko z 5-6A i to tyle, tu panuje zasada im droższy tym lepszy, nie ma co oszczędzać, żeby nowy ci posłużył, tyle że ja bym się raczej zastanawiał, czy nie masz posypanego czegoś od rozrusznika na ten przykład ostatnio mi też przestał odpalać z rozrusznika, chciałem kupować nowe aku a okazało się że mam w rozsypce łożysko na zębatce pośredniej rozrusznika. (koszt 10-20zł)
tylko widzisz jak podłoncze inny akumulator np od samochodu to kręci dobrze a na aku od skutera juz wogulenie kreci a jak wcisne hamulec to wskaznik poziomy paliwa sie opuszcza tak jak bym go wyłączał. A jak sprawdzam akumulator zarówką to ta ledwie świeci:/
Na początku myslałem ze to nie akumulator poniewaz w przeciagu kilku dni przestał działac ale pewnie ten typ tam ma ;p
Ogólnie to dzieki za odpowiedzi ;D
Pozdrawiam
Iwan166
Świeżak

Postprzez pawel503 » 2/4/2010, 01:26

no to cofam to z rozrusznikiem, kup 5-6A i będzie si.
Zipp Quantum RuLeZ
pawel503
Świeżak

Postprzez Komentatorzy » 3/4/2010, 13:02

Komentatorzy napisał(a):no to cofam to z rozrusznikiem, kup 5-6A i będzie si.<br><hr>pawel503<br>
może wiecie gdzie znajduje się rozrusznik w zippie quantumie bo mam wrażenie że si ę zepsuł a nie wiem gdzie jest.<br><hr>gdzie jest rozrusznik
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez pawel503 » 3/4/2010, 20:01

Komentatorzy napisał(a):
Komentatorzy napisał(a):no to cofam to z rozrusznikiem, kup 5-6A i będzie si.<br><hr>pawel503<br>
może wiecie gdzie znajduje się rozrusznik w zippie quantumie bo mam wrażenie że si ę zepsuł a nie wiem gdzie jest.<br><hr>gdzie jest rozrusznik

żeby dostać się do rozrusznika, musisz zdjąć pokrywę wariatora, następnie wariator i sprzęgiełko rozrusznika (takie koło pod wario) trzyma je taka złotawa blaszka, odkręć ją zdejmij wszystko (zapamiętaj kolejność i nic nie pogub) i pod tym wszystkim masz rozrusznik.
Zipp Quantum RuLeZ
pawel503
Świeżak

Postprzez KOKii » 4/4/2010, 21:04

Wkoncu mam zgode na wymiane modolu i kase :D
Teraz tylko pomozcie wybrac ktoryy :D Moze ktos ma zamontowany ktorys z tych u siebie i powie jak sie z nim jezdzi ....
1. http://moto.allegro.pl/item972309934_mo ... _inne.html
2. http://moto.allegro.pl/item979568185_tu ... do_2t.html
Co lepszeee ?????Chodzi mi bardziej o chrakterystyke pracy silnika bo wkurza mnie to ze skuter ozywa od 40 km/h i tyko do 60 km/h i to niezaleznie od ilosci osob na skuterze:D
KOKii
Świeżak

Postprzez pawel503 » 5/4/2010, 01:31

KOKii napisał(a):Wkoncu mam zgode na wymiane modolu i kase :D
Teraz tylko pomozcie wybrac ktoryy :D Moze ktos ma zamontowany ktorys z tych u siebie i powie jak sie z nim jezdzi ....
1. http://moto.allegro.pl/item972309934_mo ... _inne.html
2. http://moto.allegro.pl/item979568185_tu ... do_2t.html
Co lepszeee ?????Chodzi mi bardziej o chrakterystyke pracy silnika bo wkurza mnie to ze skuter ozywa od 40 km/h i tyko do 60 km/h i to niezaleznie od ilosci osob na skuterze:D

Chłopie, stronę albo dwie wcześniej jest to samo pytanie i jest na nie odpowiedź, szukanie nie boli :D Niech stracę i odpowiem po raz koooolejny, do standardowego skuta kup TYLKO I WYŁĄCZNIE odblokowany (żaden sportowy) bo nic ci on nie da jeśli masz serię. Kup najtańszy bo wszystkie dają i tak to samo. nie ma lepszych i gorszych.
Zipp Quantum RuLeZ
pawel503
Świeżak

Postprzez KOKii » 5/4/2010, 10:56

Wiem ale mi chodzi troszke o cos innego ( cos w stylu co opisywal Zipera ) Chodzi mi o te obroty bo skuter rusza jakos nawet nawet potem jest taka dziuraa obroty spadaja i kiepsko przyspiesza potem znowu obroty wzrastaja a przyspieszenie az wciska w zaglowki :P i tak do 60km\h..... Tak sobie mysle ze jak wezme odblokowany to tylko v-max sie zwiekszy a ta mapa obrotow zostanie dlatego zastanawiam sie nad sportowym czy nie bd lepszy ze moze bd lepiej ustawione te obroty i nie bd tej wkurzajacej dziury !!!! prosze o Odp :P
KOKii
Świeżak

Postprzez zipera » 5/4/2010, 23:21

ja kupie ten w tym tygodniu (właściwie to już zamówie)
http://www.allegro.pl/item957111549_mod ... owany.html

chcesz to weź sportowy i porównamy ;) żartuje... Zastanów się jeszcze. Tak poważnie to mnie też irytują te dziury
nie wiem jaka jest przyczyna czasami ładnie się zbierze z miejsca ale przeważnie to toczy się kilka metrów i dopiero się rozpędza. No i z przyspieszeniem też różnie bywa.
zipera
Świeżak

Postprzez Iwan166 » 6/4/2010, 14:12

Moim zdaniem jest to związane z wariatorem, kiedys tez tak miałem ze przyspieszał np. na początku lepiej potem go muliło a potem znowu dobrze (dokładnie juz nie pamietam) po wymiania wariatora na Multivar 2000 wszystko sie zmieniło . Teraz mam równomierne przyspieszenie od początku aż do osiągniecia v-max.
Iwan166
Świeżak

Postprzez Komentatorzy » 6/4/2010, 14:30

Komentatorzy napisał(a):Moim zdaniem jest to związane z wariatorem, kiedys tez tak miałem ze przyspieszał np. na początku lepiej potem go muliło a potem znowu dobrze (dokładnie juz nie pamietam) po wymiania wariatora na Multivar 2000 wszystko sie zmieniło . Teraz mam równomierne przyspieszenie od początku aż do osiągniecia v-max. <br><hr>Iwan166<br>
a ile tan wariator może kosztować?<br><hr>skladak
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez pawel503 » 6/4/2010, 15:11

KOKii napisał(a):Wiem ale mi chodzi troszke o cos innego ( cos w stylu co opisywal Zipera ) Chodzi mi o te obroty bo skuter rusza jakos nawet nawet potem jest taka dziuraa obroty spadaja i kiepsko przyspiesza potem znowu obroty wzrastaja a przyspieszenie az wciska w zaglowki :P i tak do 60km\h..... Tak sobie mysle ze jak wezme odblokowany to tylko v-max sie zwiekszy a ta mapa obrotow zostanie dlatego zastanawiam sie nad sportowym czy nie bd lepszy ze moze bd lepiej ustawione te obroty i nie bd tej wkurzajacej dziury !!!! prosze o Odp :P

chłopie sportowy pozwala tylko wykręcić większe obroty i na bank na seryjnym silniku nic ci to nie da bo twój silnik tych obrotów nie będzie w stanie wykręcić, mapa przy odblokowanym jest inna, będą kręcić się wyżej, co za tym idzie v-max dużo lepszy i możliwe że przyśpiecha też. Reasumując kup zwykły odblokowany moduł.
Zipp Quantum RuLeZ
pawel503
Świeżak

Postprzez pawel503 » 6/4/2010, 15:15

Komentatorzy napisał(a):
Komentatorzy napisał(a):Moim zdaniem jest to związane z wariatorem, kiedys tez tak miałem ze przyspieszał np. na początku lepiej potem go muliło a potem znowu dobrze (dokładnie juz nie pamietam) po wymiania wariatora na Multivar 2000 wszystko sie zmieniło . Teraz mam równomierne przyspieszenie od początku aż do osiągniecia v-max. <br><hr>Iwan166<br>

zależy jaki bo multiwar akurat jest dość drogi ale na allegro hebo już za około 150 znajdziesz, tyle że to nie musi być wina wario, tylko zablokowanego wydechu albo złej regulacji gaźnika. Wario nie odpowiada za "dziury" tylko za przeniesienie napędu, sportowe wario ma po prostu lżejsze rolki i przekładnia się w innym czasie otwiera, dając lepsze przyśpieszenie.
Zipp Quantum RuLeZ
pawel503
Świeżak

Postprzez Iwan166 » 6/4/2010, 15:16

Komentatorzy napisał(a):
ja troche dałem bo kupywałem juz jakis czas temu i na allegro nie było jeszcze uzywanych
kupywałem na skuter doktor tu masz link http://skuterdoktor.pl/product_info.php ... 44e7e9059c
[/code]
Iwan166
Świeżak

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Komentarze do artykułów na Ścigacz.pl