Motocross pare pytań.
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Motocross pare pytań.
Siema wszystkim od dłuższego czasu siedzę na forum raz w dziale "motocykle" raz "offroad".Założyłem kiedyś temat dotyczący jaką 125ccm wybrać na pierwszego crossa i dowiedziałem się że nie ma to dużego znaczenia w nowszych sprzętach, ważny jest stan.Później zaraziłem się (któryś raz z kolei) plastikami ale brat wystraszył mnie że nie zrobię już prawka bo od czerwca ma wejść ta ustawa...Koniec historii teraz troche pytań:)
1.Interesuje mnie fmx i motocross mam za domem duże pole a niedługo przeprowadzam się za miasto (mam tam działkę a obok jest duży las) wydaje mi się że jest to idealne miejsce do motocrossu bo fajnie się po tym pewnie jeździ ale co z fmx? na początek można porobić jakieś górki za pomocą samej łopaty?:D Jak to jest z lataniem po lesie bo nie mam kategorii A1 ale w końcu nic by to nie dało bo nie można zarejestrować crossa. Jak policja mnie złapie w lesie to mogą mnie przycisnąć?
2.Mam na oku suzuki rm 125 jakoś przypadły mi te motory ale jest szansa zaistnieć jeszcze w motocrossie? Mam już 17 latek a z tego co wiem ludzie od małego śmigają na sprzętach ja miałem tylko skuter.
3.Ważę 90-95kg i mam 188 wzrostu czy to bardzo negatywnie wpłynie na jazdę? Wiadome jest nie od dziś że w sportach motorowych waga jest ważna.Większa waga gorszy czas.
4.Na motor nie żałował bym kasy chcę się za to porządnie wziąć jeżeli mam jakieś możliwości w tej dyscyplinie nie wiem tylko czy ojciec się zgodzi na takie wydatki.Jego argumentem pewnie będzie "po co wydawać tyle kasy na motor którym nie wyjedziesz na ulice" ale mi to jakoś nie przeszkadza jak mam las pod domem:) (jest to raczej równy teren więc troche lipa ale cóż:P)
Chciałbym abyście się wypowiedzieli i z góry powiedzieli że jeżeli waga jest za duża to się za to nie brać bo wagi raczej nie zrzucę.Pozdro czekam na odpowiedzi:)
P.S.( nie znalazłem w szukajce satysfakcjonujących mnie odpowiedzi dlatego pytam)
1.Interesuje mnie fmx i motocross mam za domem duże pole a niedługo przeprowadzam się za miasto (mam tam działkę a obok jest duży las) wydaje mi się że jest to idealne miejsce do motocrossu bo fajnie się po tym pewnie jeździ ale co z fmx? na początek można porobić jakieś górki za pomocą samej łopaty?:D Jak to jest z lataniem po lesie bo nie mam kategorii A1 ale w końcu nic by to nie dało bo nie można zarejestrować crossa. Jak policja mnie złapie w lesie to mogą mnie przycisnąć?
2.Mam na oku suzuki rm 125 jakoś przypadły mi te motory ale jest szansa zaistnieć jeszcze w motocrossie? Mam już 17 latek a z tego co wiem ludzie od małego śmigają na sprzętach ja miałem tylko skuter.
3.Ważę 90-95kg i mam 188 wzrostu czy to bardzo negatywnie wpłynie na jazdę? Wiadome jest nie od dziś że w sportach motorowych waga jest ważna.Większa waga gorszy czas.
4.Na motor nie żałował bym kasy chcę się za to porządnie wziąć jeżeli mam jakieś możliwości w tej dyscyplinie nie wiem tylko czy ojciec się zgodzi na takie wydatki.Jego argumentem pewnie będzie "po co wydawać tyle kasy na motor którym nie wyjedziesz na ulice" ale mi to jakoś nie przeszkadza jak mam las pod domem:) (jest to raczej równy teren więc troche lipa ale cóż:P)
Chciałbym abyście się wypowiedzieli i z góry powiedzieli że jeżeli waga jest za duża to się za to nie brać bo wagi raczej nie zrzucę.Pozdro czekam na odpowiedzi:)
P.S.( nie znalazłem w szukajce satysfakcjonujących mnie odpowiedzi dlatego pytam)
- Misha600
- Świeżak
Rozumiem ale mogą tam być może na panny pojechali:) Jeżeli już to co wtedy.Na polu za moim domem często jeżdżą bo dookoła są płyty ułożone i robią rundkę.
Edit: Może równie dobrze zadzwonić dobry sąsiad że w lesie hałasuje ktoś motorem itd.
Edit: Może równie dobrze zadzwonić dobry sąsiad że w lesie hałasuje ktoś motorem itd.
- Misha600
- Świeżak
Był temat o tym, poczytaj "Prawo". Mandat, ew. zakaz wyrabiania prawka na pare miesiecy-lat. Ale raczej mandat, zalezy od gliniarzy i od tego jakbys z nimi gadal.
Niech w księgach wiedzy szpera rabin Nauka to jest wymysł diabli Mądrością moją jest karabin I klinga ukochanej szabli
- przemol21
- Świeżak
No tak, to jeszcze dostaniesz za to ze nie zarejestrowany, a to juz duuuuzo wiecej. po torze mozesz jezdzic, w lasach to sa drogi panstwowe nie utwardzone. przepisy tez obowiazuja
Niech w księgach wiedzy szpera rabin Nauka to jest wymysł diabli Mądrością moją jest karabin I klinga ukochanej szabli
- przemol21
- Świeżak
crossem bez obaw mozesz jezdżić po torze, tak samo jak na maszynie żużlowej po torze. Reszta to jest na takiej zasadzie, która obowiązywała mnie w wojsku; jak poszliśmy przez płot na miasto to nie byliśmy karani, że poszliśmy tylko dlatego, że daliśmy sie złapać.
Tylko na torze. | Honda CR 125 - Osobniku! Do Ciebie piszę! Narzekasz, że bez przerwy Ci mocy brakuje? Jeśli tak, ta czerwona diablica pokaże Ci , gdzie jest Twoje miejsce! Normalnie Cię sponiewiera! | http://www.youtube.com/watch?v=6FQG7Eqwtow
-
Hamulec - Bywalec
Jeśli nie da się go zarejestrować to prawnie możesz się poruszać tylko po terenie prywatnym. Bo tylko tam przepisy związane z rejestracją pojazdu i prawem jazdy Cię nie obowiązują.
,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
-
Landryss25 - VIP Åšcigacz.pl
jeśli nie masz nigdzie toru, a motor nie będzie przeciążany to na co Ci krosidło??
kupuj enduro, poducz się np na DT 125, zrób sobie A1 i ciesz się jazdą i tatuś nawet nic nie będzie gadał bo tym i na ulice wyjedziesz i w teren byle jaki ;d
wtedy to hałasowanie jest legalne ;d
kupuj enduro, poducz się np na DT 125, zrób sobie A1 i ciesz się jazdą i tatuś nawet nic nie będzie gadał bo tym i na ulice wyjedziesz i w teren byle jaki ;d
wtedy to hałasowanie jest legalne ;d
Oleje motocyklowe,samochodowe,smary,chemia, części,naprawy
-
Bostorn - Moderator
No wiem że wszystko zależy ode mnie ale nie chcę wydać jakieś 10tyś na moto i ciuchy a później płakać "Polak mądry po szkodzie" ":) Chcę jak najwięcej się dowiedzieć żeby wszystko poszło z górki.Enduro nie wchodzi raczej w grę bo musiałbym robić A1 na co szkoda mi kasy i chęci nie ma:) kros to kros nic zbędnego w nim się nie dopatrzysz:).Co do toru to chodzi wam pewnie o górki no to raczej ich nie ma zbyt wiele są jakieś wzniesienia wiadomo las nie jest idealnie prosty, ale jest tam wiele dróżek wiem że jeżdżą tam krosami i quadami.A co z wagą... zawodnicy startujący w zawodach to szczupli ludzie czy są też przy sobie i se nieźle radzą?Jakoś mało osób komentuje ;p
- Misha600
- Świeżak
Wyjasnie ci tak na swoim przykładzie i nie tylko jezdze z grupa osob która niema prawka i jezdzi na crosach i enduro a to jak jezdzisz i jak pozytkujesz ta wiedze zalezy tylko od ciebie Co zrobisz i jak sie narazisz jezdzac bez rozsadku to dowiesz sie czym to grozi Apropo wagi osoby ktore znaja swoje mozliwosci i nabiora umiejetnosci nie patrza na wage w sportach Extrim waga ma znaczenie bo im mniejsza waga tym dłuzszy lot a tak sam jestem w wyzszej wadze i jezdze na enduro i crosie jak mam okazje i w niczym mi to nie przeszkadza Dlatego niewiem z kad to pytanie O wage Kierowcy?
Pal Gume nie dusze:)
- Kamillo86
- Świeżak
Stąd że na takim torze w sportach motorowych jak F1 czy motoGp ( wiem wiem troche dziwne przykłady) waga ma bardzo duże znaczenie:P chodzi tu bardziej o starego co mu powiedzieć jeżeli on zacznie wyskakiwać z takimi pytaniami jak co będzie jak cie policja złapie... nie macie rodziców czy jak? Nie wierze że jesteście dla nich obojętni:P Pozdro
- Misha600
- Świeżak
a co mu powiedziec te sporty To maszyny do tego przystosowane gdzie waga jak i zmiany w budowie Maszyny maja jak najbardziej znaczaca wartosc A na odpowiedz co powiedziec rodzica Ludzie ucza sie na własnych Błedach Niech nie oni wyznaczaja ci ich granice Pasja niezna umiaru słowa. Czy teraz zrobisz swoje czy puzniej to i tak swoje musi sie stac 

- Kamillo86
- Świeżak
Ok to już część pytań mamy za sobą a teraz konkrety jak kupie swojego wymarzonego rm'a 125 to zapewne trzeba jeździć na jakiś tor prawda? Bo w lesie nie nabiore takiego doświadczenia?Zależy mi na tym aby startować w przyszłości w zawodach.Czy może wystarczy trening, trening, lać wahe i smigać po lesie?
- Misha600
- Świeżak
Konkrety wychodza po czasie do czego jestesmy zdolni Takimi pytaniami nic sie nie dowiesz inni sa dobrzy w sofcie ini zas inaczej Z kada chwila gdy zaczynasz jazde czujesz ze ci mało sam stawiasz poprzeczki Nikt ci nie powie jak sam nie sprawdzisz 

- Kamillo86
- Świeżak
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości