wypadek i brak prawka??
• Strona 1 z 2 • 1, 2
wypadek i brak prawka??
witam wszystkim jestem nowy wiec prosze o wyrozumialosc jezeli cos bedzie nie tak!! mam pytanie tydzien temu mialem wypadek samochod wymusil mi pierwszenstwo i niestety ale mnie walnol (nie jest to mile uczucie)!! wszystkie papiery na motor mam oc tez tylko prawka brak wiem ze mandat dostane ale czy mam szanse zgarnoc jakos kase z oc sprawcy??motor nie jest w najlepszym stanie wizualnym ale na szczescie rama i cala reszta cala :D !! czy ktos juz mial podobny problem?? prosze o jakas porade!! pozdrawiam!!!
-
seweryn233 - Świeżak
- gray wolf
- Świeżak
Możesz się domagać odszkodowania z OC sprawcy zarówno za szkodę osobową (uszczerbek na zdrowiu) jak i szkodę rzeczową (uszkodzony moto). Ważne żebyś posiadał notatkę policyjną z miejsca zdarzenia stwierdzającą czarno na białym, że to nie Twoja wina, opinie rzeczoznawcy za koszt naprawy moto oraz zaświadczenie ze szpitala o ile tam byłeś. Wtedy piszesz zgłoszenie szkody do ubezpieczalni sprawcy. Daj znać w razie jakichkolwiek dodatkowych pytań, postaram się szczegółowo wyjaśnić. Pozdrawiam.
- Pupgo
- Świeżak
ja bylem zglosic szkode w oddziale hestii i kazali mi tylko podac dane sprawcy i notatke policji ktora mialem ze soba . w ten sam dzien wieczorem przyjechal rzeczoznawca i wyplnialismy papiery kopie dowodu rejestracyjnego oraz prawa jazdy ktorego nie posiadam .... pan ktory przyjechal zanotowal wszystkie szkody owiewki lampe lagi kolo itd ... w piatek 18 zadzwonilem i wycenili szkode na 3.2 tysiaca zgodzilem sie i w tym tygodniu srode czwartek powinienem dostac przelewik
-
Gs-stefan - Świeżak
- Pioorek1337
- Świeżak
I się nie czepiali że go nie masz? Bo twoja historia jest całkowicie odosobniona w tym co mówią inni (brak prawka = nieważne OC). Więc jak to w końcu jest?
- Pioorek1337
- Świeżak
nie mam zadnego prawka ... i dzisiaj wplynal na konto przelew ... firma ubezpieczeniowa sprawcy wycenila szkode poczym zadzwonila do mnie do domu i sie zaytala czy taka kwota mi odpawiada czy chce do saolu odstawic ja poiwiedzialm ze odpowiada cena i mi przelali pieniadze na konto policiant podczas wypadku powiedzial tylko jedno ty juz masz wszystko z glowy ... dostales mandat 500 zl za brak prawka i reszta cie nie obchodzi odszkodowanie ci sie nalezy w 100 %
-
Gs-stefan - Świeżak
no i niestety TAK nie jest jak dywagujecie
Generalnie ubezpieczyciel _powinien_ wyplacic odszkodowanie ale jesli kierujacy nie mial uprawnien, moze postapic dwojako
- nie wyplacic
- wyplacic i nalozyc kare na kierowce (zwrot odszkodowania w ratach).
Zaleznie od ubezpieczalni. Duze, powazne firmy wyplacaja od reki i nie ma sprawy. Szemrane, internetowo/telefoniczne bez siedzib itp niebardzo.

Generalnie ubezpieczyciel _powinien_ wyplacic odszkodowanie ale jesli kierujacy nie mial uprawnien, moze postapic dwojako
- nie wyplacic
- wyplacic i nalozyc kare na kierowce (zwrot odszkodowania w ratach).
Zaleznie od ubezpieczalni. Duze, powazne firmy wyplacaja od reki i nie ma sprawy. Szemrane, internetowo/telefoniczne bez siedzib itp niebardzo.
Oprogramowanie dla gastronomii i hotelarstwa (otwórz link)
programy dla gastronomii (otwórz link)
Program do restauracji i hotelu (otwórz link)toshiba g900 (otwórz link)
kasy fiskalne sklep internetowy (otwórz link)
(otwórz link)

-
simonw - Mieszkaniec forum
simonw, jeżeli wypadek nie był z jego winy, to kasę wypłaca ubezpieczyciel sprawcy. W tym momencie jeżeli policja stwierdziła ze to 100% tej osoby to ubezpieczyciel nie ma prawa nic powiedzieć i musi wypłacić kasę.
Jeżeli kierujący pojazdem nie ma prawka, ale ma OC to jest ono praktycznie "nie ważne". Napisane jest, że ubezpieczenie jest ważne jeżeli kieruje osoba uprawniona..
Więc jeżeli Ty spowodujesz wypadek to nici z kasy ;]
Jeżeli kierujący pojazdem nie ma prawka, ale ma OC to jest ono praktycznie "nie ważne". Napisane jest, że ubezpieczenie jest ważne jeżeli kieruje osoba uprawniona..
Więc jeżeli Ty spowodujesz wypadek to nici z kasy ;]
"You`re an accident waiting to happen" | | http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=M961749 | ______ | fzs 600
- jot
- Świeżak
owszem, w drugim punkcie masz racje.
W pierwszym nadal zalezy to od ubezpieczalni. Policja twierdzi ze nie powinni nic wyplacic, ale na logike ubezpieczenie jest na pojazd a nie na kierowce wiec powinni. Jesli ktos Ci przywali a TY nie masz prawa sie znajdowac na drodze, niektore ubezpieczalnie sie wykrecaja i najczesciej pomaga im rozmowa z twoim prawinikiem.
Tego problemu nie ma w duzych ubezpieczalniach, ale juz na forum bylo slychac ze oberwal ktos i sadzi sie o nalezne pieniadze, tak wiec nie ma odgornych przepisow i zalezy to nadal od ubezpieczyciela. A traf na kogos kto ma OC w Axa czy innym Link4
)) peszek.
W pierwszym nadal zalezy to od ubezpieczalni. Policja twierdzi ze nie powinni nic wyplacic, ale na logike ubezpieczenie jest na pojazd a nie na kierowce wiec powinni. Jesli ktos Ci przywali a TY nie masz prawa sie znajdowac na drodze, niektore ubezpieczalnie sie wykrecaja i najczesciej pomaga im rozmowa z twoim prawinikiem.
Tego problemu nie ma w duzych ubezpieczalniach, ale juz na forum bylo slychac ze oberwal ktos i sadzi sie o nalezne pieniadze, tak wiec nie ma odgornych przepisow i zalezy to nadal od ubezpieczyciela. A traf na kogos kto ma OC w Axa czy innym Link4

Oprogramowanie dla gastronomii i hotelarstwa (otwórz link)
(otwórz link)

-
simonw - Mieszkaniec forum
powiem wam panowie tak
mi wyplacili odszkodowanie poniewasz ja jestem poszkodowanym a tak jak simonw pisze OC jest na pojazd a nie na kierowce ... firma dzwonila do mnie i sie upewniala czy mam prawo jazdy ja im mowie ze NIE posiadam oni mowia ale i tak sie panu ono nalezy ponieważ jestm pan poszkodowanym ... slowa pana z HESTII

-
Gs-stefan - Świeżak
witam ciesze sie ze na moim poscie taka dyskusja jest to wiele ulatwia!! jak pisalem prawka nie mam ale tylko na motor mam B i C na to tez zwracaja uwage czy kierowca jest jakby to powiedziec doswiadczony!! sprawca mojego wypadku ma oc samochodu w HDI Asekuracja i tu mam problem czekam juz tydzien sprawa nawet niema jeszcze numeru nic nie moge zalatwiac porazka na calej lini dopiero w poniedzialek mam dzwonic i sie dowiadywac czy cos sie ruszylo!! a tak poza tematem potrzebuje sporo czesci do suzuki rf 900r wiekszosc to plastiki prawa strona tyl caly bak jak by ktos cos wiedzial byl bym wdzieczny!!pozdrawiam!
SUZUKI RF 900R
-
seweryn233 - Świeżak
no wiec cos jest nie tak jak czekasz juz tydzien i nic bo jak ja zglosilem w poniedzialek szkode to we wtorek o 8 rano byl ju rzeczoznawca ;] wszystko zanotowal napisal ze POSZKODOWANy NIE POSIADA PRAWA JAZDY KAT A !! i za tydzien czasu we wtorek zadzwnonili ze wyceniamy szkode na 3.2 tys zl i czy zyczy pan sobie wyplate czy moze odstawia pan do salonu ja sie zgodzilem na te sume i 2 dni i pieniazki byly na koncie 

-
Gs-stefan - Świeżak
witam i potrzebuje naprawde pomocy z moja sprawa ci ktorzy czytali mojego posta wiedza o co chodz!! walcze z odszkodowaniem juz jakis czas i nic! szkode wycenili mi na 5900zl i dzis dostalem maila ze prawnik oddzialu odszkodowan w HDI bo tam byl ubezpieczony sprawca stwierdzil ze moj brak kategorii na motor byl w 50% przyczyna wypadku i polowe odszkodowania pewnie mi beda chcieli wyplacic a za tyle niestety nie zrobie motoru !!wiec prosze o pomoc jakas prawna porade w tej sprawie z gory dzieki!!pozdrawiam!!
SUZUKI RF 900R
-
seweryn233 - Świeżak
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości