Szlif cylindra ROTAX 122
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Szlif cylindra ROTAX 122
Witam moje pytanie dotyczy czy można zrobić szlif cylindra z taką rysą jak na zdjęciu, na allegro są tłoki z większa średnią o 1,5 mm od w.w cylindra i gdzie to najlepiej zrobić w okolicach Zawiercia
- Załączniki
-
- ROTAX122.JPG (37.08 KiB) PrzeglÄ…dane 7136 razy
- error991
- Świeżak
To już dziura w cylindrze nie rysa. Myślałem że to od sworznia, ale tak wysoko by nie sięgnął, co się stało? Zmierza głębokość tej bruzdy, bo musi być zostawiony zapas materiału na szlif. A gdzie zrobić? Popytaj w warsztatach, wysyłają części do zakładów bądź poszukaj w internecie.
-
SpeedyGonzales - Mieszkaniec forum
Cóż. Zapewne jakaś apka
Tam jest nicasil, a po zdjęciu trudno ocenić czy była wbita tulejka. Możesz teraz albo kupić nowy/używany cylinder albo ją wbić (jeżeli jej nie ma)
. Poza tym zły dział.

Nie wystarczy benzyna we krwi, trzeba mieć też olej w głowie.
-
MarSen - Moderator
To tak...
Czy to nicasil, czy żeliwo - sprawdzisz magnesem
Jeśli to nicasil to nie naprawisz tego... Cylinder śmietnik...
Tulejowanie bym odpuścił bo nie zdaje egzaminu (zbyt słabe oddawanie ciepła przez żeliwo -> puchnięcie tłoka -> zatarcie).
Jeśli była tuleja - oto efekt jak napisałem wcześniej...
Jeśli się mylę i jest to żeliwo - normalnie szlif i tłok nad wymiar... Upewnij się tylko ile "mięcha" może zebrać szlifierz i czy nie okaże się, że trzeba 2 nad wymiar brać...
Czy to nicasil, czy żeliwo - sprawdzisz magnesem
Jeśli to nicasil to nie naprawisz tego... Cylinder śmietnik...
Tulejowanie bym odpuścił bo nie zdaje egzaminu (zbyt słabe oddawanie ciepła przez żeliwo -> puchnięcie tłoka -> zatarcie).
Jeśli była tuleja - oto efekt jak napisałem wcześniej...
Jeśli się mylę i jest to żeliwo - normalnie szlif i tłok nad wymiar... Upewnij się tylko ile "mięcha" może zebrać szlifierz i czy nie okaże się, że trzeba 2 nad wymiar brać...
Jak fenix z popiołów 

-
miki1406 - VIP Åšcigacz.pl
no lipa straszna myślałem o innym siniku nawet od całkiem innego modelu bo korba też sie rozleciała każde łożysko szumi i nie ma taki plaskitowych trybów. Może macie jakieś pomysły na inny silnik najlepiej chłodzony cieczą . Ten moto to aprilia etx :d
- error991
- Świeżak
error991 napisał(a):no lipa straszna myślałem o innym siniku nawet od całkiem innego modelu bo korba też sie rozleciała każde łożysko szumi i nie ma taki plaskitowych trybów. Może macie jakieś pomysły na inny silnik najlepiej chłodzony cieczą . Ten moto to aprilia etx :d
Magia silnika 2t

Zerknij jak kosztują graty na http://moto125.pl/ (otwórz link)
Z tego co pamiętam pojawiły się już chińskie rotax'y, cały silnik nie wychodzi bardzo drogo... Choć to już china... Oryginał w dobrym stanie to towar praktycznie niedostępny...
Jak fenix z popiołów 

-
Miałem Apkę TUAREG RALLY 125 z rotaxem ale był chłodzony cieczą wymieniałem w niej korbe Wossner koszt 320 zł łożyska wału 125 zł komplet uszczelek to następne 120 zł.Większość części jest normalnie dostępna choć z niektórymi jest problem.Nabij tuleje jak sie da bo z używanym silnikiem będziesz miał problem (kiedyś namierzyłem jeden)i nawet jak ci sie uda nie wiesz co kupisz.Ps uważaj na kopnik ja złamałem i nigdzie nie mogłem kupić dorabiali mi w jakiejś firmie po znajomościach pozdrawiam
- Artur2481
- Świeżak
erknij jak kosztujÄ… graty na http://moto125.pl/
Z tego co pamiętam pojawiły się już chińskie rotax'y, cały silnik nie wychodzi bardzo drogo... Choć to już china... Oryginał w dobrym stanie to towar praktycznie niedostępny...
To ciekawe wiesz coś więcej o tych rotax-ach ??:d
- error991
- Świeżak
error991 napisał(a):erknij jak kosztują graty na http://moto125.pl/
Chińskie AM6 50 jest już na allegro -> http://allegro.pl/silnik-am6-nowy-silnik-am-6-replica-i4757599715.html (otwórz link)
Rotax słyszałem, że też już jest, ale się nie spotkałem na aukcjach jeszcze
Jak fenix z popiołów 

-
Tuleja o ile dobrze pamiętam wyszła ma ok 200 zł za nicasil ok 500 zł krzyczeli ale nie jestem pewien nie wiem o jakie plastikowe tryby ci chodzi bo mi wywaliło dwa przy skrzyni średnica ok 60 mm używke znalazłem koszt ok 60 zł za sztukę nowych nie namierzyłem pozdrawiam.Moim zdaniem Apka jest super motorkiem ale z częściami troche gorzej
- Artur2481
- Świeżak
-
SpeedyGonzales - Mieszkaniec forum
- error991
- Świeżak
Jak dobrze poszukasz wyrwiesz je nawet taniej, części używanych od tych rotaxów jest masa. Ja bym jednak remontował ten piec co masz. Zrobisz i będziesz wiedział co masz. A jak kupisz używkę to tak na prawdę może być bomba zegarowa.
Jeśli sam nie ogarniasz odezwij się do Majstra z forum: profile.php?mode=viewprofile&u=3077
Jeśli sam nie ogarniasz odezwij się do Majstra z forum: profile.php?mode=viewprofile&u=3077
,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
-
Landryss25 - VIP Åšcigacz.pl
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości