Modeka Roma - czy ktoś w tym jeździł, proszę o opinie
• Strona 1 z 1
Modeka Roma - czy ktoś w tym jeździł, proszę o opinie
Planuję w sobotę wybrać się na objazd sklepów z ciuchami i kupić coś dla siebie i kobitki. Głównie będziemy śmigać w Wawie czasem tylko weekendowe wypady dalej. Dlatego zależy mi na kurtce, którą będzie można maksymalnie "rozebrać" w gorące dni, żeby się nie ugotować na światłach, ale też takiej, żeby pojeździć w niej jesienią i wiosną gdy jest chłodniej. Z drugiej strony chciał bym, żeby kurtka nie traciła przez to na bezpieczeństwie.
link do kurtki.
http://www.marmot.pl/produkty.php?pid=827
Ponieważ będziemy jeździć nakedem (najprawdopodobniej Bandziorem) planujemy kupić spodnie, coś a la bojówki, albo jeansy, we w miarę rozsądnej cenie, oczywiście z protektorami.
Czy możecie polecić jakąś firmę?
link do kurtki.
http://www.marmot.pl/produkty.php?pid=827
Ponieważ będziemy jeździć nakedem (najprawdopodobniej Bandziorem) planujemy kupić spodnie, coś a la bojówki, albo jeansy, we w miarę rozsądnej cenie, oczywiście z protektorami.
Definicja głupoty: "Kontynuować robienie rzeczy w ten sam sposób i oczekiwać odmiennych rezultatów"
-
Marcin_SF - Świeżak
Wygląda jak następca modelu shield,mam taka wlasnie kurtke.
Tutaj conieco o niej nabazgrałem
,szczerze polecam.
viewtopic.php?t=3739&postdays=0&postorder=asc&start=45
Tutaj conieco o niej nabazgrałem

viewtopic.php?t=3739&postdays=0&postorder=asc&start=45

Jak każdy właściciel Kawasaki mam zawsze racje i jestem najmądrzejszy

zx6r '2006
-
mlody - VIP Åšcigacz.pl
Ja tez mam Modeke, opis tutaj:
viewtopic.php?t=6461
A w temacie ktory podal mlody jest sporo roznych ciekawych informacji wiec przyjemnej lekturki.
Sadze ze Roma bedzie dobra kurtka, brac i nie zastanawiac sie za dlugo
viewtopic.php?t=6461
A w temacie ktory podal mlody jest sporo roznych ciekawych informacji wiec przyjemnej lekturki.
Sadze ze Roma bedzie dobra kurtka, brac i nie zastanawiac sie za dlugo

GS 500E '93 --> VFR 800 '00
-
Kris2k - VIP Åšcigacz.pl
dzieki za pomoc
jak znajdę rozmiar to w sobotę kupuję wiec dużo czasu do zastanawiania nie mam, fajnie by było jak by na żonce też dobrze leżał ten model
i może się jeszcze jakąś zniżkę wytarguje
do szczęścia będzie brakowało tylko spodni, butów no i motoru ...
jak znajdę rozmiar to w sobotę kupuję wiec dużo czasu do zastanawiania nie mam, fajnie by było jak by na żonce też dobrze leżał ten model

do szczęścia będzie brakowało tylko spodni, butów no i motoru ...
Definicja głupoty: "Kontynuować robienie rzeczy w ten sam sposób i oczekiwać odmiennych rezultatów"
-
Marcin_SF - Świeżak
Dzięki za info ale szukam N i w klasie do 10.000
a najchętniej nawet tańszy / starszy, ale sprawdzony i sprawny.
Jestem tymczasowo, z własnej woli bezrobotny
), a z drugiej strony jak się wszystko ładnie ułoży to znajomy za rok będzie się pozbywał bandziora 1200 z 2004 roku. Do tego czasu na pewno lepiej mi się wyklaruje w główce jakiego typu moto będzie najbardziej odpowiednie

Jestem tymczasowo, z własnej woli bezrobotny

-
Marcin_SF - Świeżak
Zobacz na www.difi.nl jest kilka ciekawych modeli spodni. Ja kupiłem model HARRISON AX. Jeździłem w nich przy temperaturach bliskich zera i w cieple dni i było ok. dopiero pow. 25 st. Trochę się gotowałem przy dłuższym postoju. Materiał dobrej jakości, żadnych odstających nitek, wyciągane protektory na kolanach i biodrach. Podpinka troche lipna bo pruje się przy paskach mocujących.
- browarek
- Świeżak
dzięki za pomoc ze spodniami, chyba jednak wybiorę coś z motto wear, mają ciekawe czarne bojówki wzmocnione kewlarem, z protektorami na kolanach i pianką przeciw udeżeniową na biodrach.
Kurtkę kupiłem jednak inną. Okazało się, że w modelu Roma rozmiar L był na mnie za ciasny, rozmiar XL za duży. Kurtka nie była dobrze dopasowana. Natomiast pojawił się w sklepie następca modelu Shield, czyli Modeka Secca. Okazało się, że o ile model XL jest za luźny to model L jest tak dopasowany jak by był uszyty na mnie. Pod kurtkę z podpinką mieszczę bluzę polarową, żółwia na plecy i paczki fajek już bym się bał wcisnąć do kieszeni bo by się mogła sprasować
. Może trochę przesadzam. Ale dopasowana jest super.
Kurtka ma jeszcze tą zaletę że ma zarówno zamek długi jak i zamek krótki więc łatwiej dopasować nasze spodnie do nowej kurtki, oraz w zestawieniu z modelem shield ma wzmocnione dodatkowymi warstwami materiału ramiona i pas barkowy.
Kurtę udało mi się już przetestować "w korku" około godziny robienia ósemek, slalomów i ruszania pod górę, oraz 30 minut w mieście. Temperatura 20 stopni, słońce lekki wiatr.
(korek - czyli ósemka i slalom)
mimo wyjetej podszewki i otwartych wszystkich zamków wentylacyjnych po około 10-15 minutach zaczęło robić się ciepło (nie gorąco). Natomiast wystarczyło się rozpędzić do 15-20 km/h i ciało opływał zbawienny powiew chłodnego powietrza. Raczej nie spodziewam się, że ktoś będzie stał motorem 15 minut w miejscu w korku tylko sobie śmignie między samochodami do przodu, więc tu oceniam kurtkę dobrze. Zobaczymy co będzie przy 35 stopniach.
(miasto)
przy rozpiętych wszystkich zamkach wentylacyjnych i prędkości 70-90 km/h (temperatura około 20 stopni) zaczęło się nawet robić chłodno, prawdopodobnie dla tego, że przy manewrach lekko się zdążyłem spocić, ale i opływ powietrza był solidny (pod spodem miałem tylko podkoszulkę)
Kurtka wykonana na pierwszy rzut mojego laickiego oka bardzo solidnie i trwale, bardzo przyjemnie się w niej zarówno jeździ jak i chodzi. Nie usztywnia za bardzo ruchów, nie uwiera, suwaki działają.
Jak będę miał możliwość przetestowania w deszczu, czy przy bardziej skrajnych warunkach to zrobie update
Kurtkę kupiłem jednak inną. Okazało się, że w modelu Roma rozmiar L był na mnie za ciasny, rozmiar XL za duży. Kurtka nie była dobrze dopasowana. Natomiast pojawił się w sklepie następca modelu Shield, czyli Modeka Secca. Okazało się, że o ile model XL jest za luźny to model L jest tak dopasowany jak by był uszyty na mnie. Pod kurtkę z podpinką mieszczę bluzę polarową, żółwia na plecy i paczki fajek już bym się bał wcisnąć do kieszeni bo by się mogła sprasować

Kurtka ma jeszcze tą zaletę że ma zarówno zamek długi jak i zamek krótki więc łatwiej dopasować nasze spodnie do nowej kurtki, oraz w zestawieniu z modelem shield ma wzmocnione dodatkowymi warstwami materiału ramiona i pas barkowy.
Kurtę udało mi się już przetestować "w korku" około godziny robienia ósemek, slalomów i ruszania pod górę, oraz 30 minut w mieście. Temperatura 20 stopni, słońce lekki wiatr.
(korek - czyli ósemka i slalom)
mimo wyjetej podszewki i otwartych wszystkich zamków wentylacyjnych po około 10-15 minutach zaczęło robić się ciepło (nie gorąco). Natomiast wystarczyło się rozpędzić do 15-20 km/h i ciało opływał zbawienny powiew chłodnego powietrza. Raczej nie spodziewam się, że ktoś będzie stał motorem 15 minut w miejscu w korku tylko sobie śmignie między samochodami do przodu, więc tu oceniam kurtkę dobrze. Zobaczymy co będzie przy 35 stopniach.
(miasto)
przy rozpiętych wszystkich zamkach wentylacyjnych i prędkości 70-90 km/h (temperatura około 20 stopni) zaczęło się nawet robić chłodno, prawdopodobnie dla tego, że przy manewrach lekko się zdążyłem spocić, ale i opływ powietrza był solidny (pod spodem miałem tylko podkoszulkę)
Kurtka wykonana na pierwszy rzut mojego laickiego oka bardzo solidnie i trwale, bardzo przyjemnie się w niej zarówno jeździ jak i chodzi. Nie usztywnia za bardzo ruchów, nie uwiera, suwaki działają.
Jak będę miał możliwość przetestowania w deszczu, czy przy bardziej skrajnych warunkach to zrobie update
- Załączniki
-
secca 3.jpg
- (74.44 KiB) Pobrane 1645 razy
-
secca 2.jpg
- (64.25 KiB) Pobrane 1559 razy
-
secca 1.jpg
- (73.74 KiB) Pobrane 1544 razy
-
Marcin_SF - Świeżak
Marcin_SF napisał(a):Natomiast pojawił się w sklepie następca modelu Shield, czyli Modeka Secca.
Marcin, daj znać w ktorym sklepie w wawie jest sensowny wybór kurtek Modeki - chciałbym trafić w jedno miejsce i mieć wybór w modelach i rozmiarach.
Dzięki z góry.
F4i Sport
-
fantom - Świeżak
zoltar napisał(a):No i daj znać jak kurtka sie sprawuje w ostatnich dniachczy raczej wisi w szafie ? Ja w swoim shieldzie pływam.....
Modeka Shield powyzej +- 28*C i przy świecącym słoncu jest isntą "sauną",tez mam ten model i rozgladam sie za czyms innym na upalne dni.

Jak każdy właściciel Kawasaki mam zawsze racje i jestem najmądrzejszy

zx6r '2006
-
mlody - VIP Åšcigacz.pl
mlody napisał(a):Modeka Shield powyzej +- 28*C i przy świecącym słoncu jest isntą "sauną",tez mam ten model i rozgladam sie za czyms innym na upalne dni.
Moja Modeka Atlanta rowniez. Moim zdaniem w takich warunkach kazda kurtka bedzie sie tak zachowywac... na taka pogode tylko buzer (ja juz odkladam kase).
-
Kris2k - VIP Åšcigacz.pl
Kris2k napisał(a):
Moja Modeka Atlanta rowniez. Moim zdaniem w takich warunkach kazda kurtka bedzie sie tak zachowywac... na taka pogode tylko buzer (ja juz odkladam kase).
Też tak myślałem, ale po rozmowie z jednym gościem, który jeździł w tym popularnym buzerze utiki zrezygnowałem. Mówił, że i tak jest gorąco, bo siatka gęsta i plastik, więc po dwóch przejażdżkach odpuścił sobie. Mówił, że brak kieszeni w buzerze też mu doskwierał. Obejrzałem jego kurtkę, którą sobie chwalił - IXON Hacker, a potem obejrzałem sobie też Modekę Romę i stwierdziłem, że jednak kupię kurtkę, nie buzer (przymierzałem się do pressure suit sixsixone).
Przebobrowałem ofertę IXONA i Modeki i w końcu kupiłem sobie Modekę Mesh-Race 84. Sklepów z Ixonem nie mogłem znaleźć w Wawie, a w Yamasze na Przechodniej (przy Pl. Bankowym) mieli rozmiary Modeki, które mnie interesowały (BTW - pozytywne wrażenie zrobiła na mnie obsługa - gość jest spoko, nie ściemnia, nie naciąga na droższe modele, cierpliwy, nienachalny).
Kurtka przeznaczona jest wyłącznie na lato. W większości jest zrobiona z bardzo przewiewnej siatki (duże oczka), ma protektory CE na ramiona, łokcie/przedramię i piankę antyuderzeniową na plecach (chociaż mogłaby sięgać trochę niżej do pasa). W rzeczywistości wygląda lepiej niż na zdjęciach na modeka.pl (ten gościu coś przaśnie wygląda

Do tego zakładam spodnie motto combat red (kurtka ma z tyłu krótki pasek z zatrzaskiem który spinam ze szlufką spodni) i letnie rękawice Padany. Przeciąg ogólnie mam wszędzie. Jest cool

F4i Sport
-
fantom - Świeżak
Fajnie ze wybrales cos innego i dzieki za opinie pewnie wiekszej ilosci osob sie przyda. Ja osobiscie kupuje buzer bo kolejnej kurtki mi nie potrzeba a jako ze moja jest nieprzemakalna i nieprzewiewna to inwestuje teraz w buzer. W Twoim wypadku kiedy potrzebowales kurtki na lato a nie buzera chyba faktycznie lepjej ze wybrales przewiewna i wygodna kurtke.
-
Kris2k - VIP Åšcigacz.pl
• Strona 1 z 1
Powrót do Akcesoria motocyklowe
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 14 gości