Coś się mieli w sprzęgle - YZF1000R - pomocy ;(
• Strona 1 z 1
Coś się mieli w sprzęgle - YZF1000R - pomocy ;(
Witam !
problem powstał "chyba" przy redukcjach ..
teraz mam "świerszcza" o metalicznym brzęczeniu ... tylko na redukcji ... i odpuszczeniu manetki... przyspieszenia są ok..
zauważyłem że kiedy toczę się na biegu na gazie w miarę równo - jest ok - przy wysprzęglaniu w momencie naciśnięcia klamki sprzęgła już zaczyna rzęzić / brzęczeć... dźwięk przypomina śrubkę wrzuconą luzem, która sobie jak się ułoży tak się tam pomieli...
czytałem że YZF1000R mają słabe kosze sprzęgłowe itp.
ale 100% objaw jest przy redukcji - jest zawsze ( w wysokim zakresie go nie słuchac bo jest za głośno ale już przy 5-4k rpm jest słyszalny do samego dołu )
100% znika przy dodawaniu gazu ...
moto ma 42kkm - więc ma prawo coś paść wreszcie.
stąd pytanie - co to - gdzie szukać
( nie jestem mechanikiem / dlatego nie rozebrałem sprzęta - ale kto wie - może się skuszę... )
cez.
problem powstał "chyba" przy redukcjach ..
teraz mam "świerszcza" o metalicznym brzęczeniu ... tylko na redukcji ... i odpuszczeniu manetki... przyspieszenia są ok..
zauważyłem że kiedy toczę się na biegu na gazie w miarę równo - jest ok - przy wysprzęglaniu w momencie naciśnięcia klamki sprzęgła już zaczyna rzęzić / brzęczeć... dźwięk przypomina śrubkę wrzuconą luzem, która sobie jak się ułoży tak się tam pomieli...
czytałem że YZF1000R mają słabe kosze sprzęgłowe itp.
ale 100% objaw jest przy redukcji - jest zawsze ( w wysokim zakresie go nie słuchac bo jest za głośno ale już przy 5-4k rpm jest słyszalny do samego dołu )
100% znika przy dodawaniu gazu ...
moto ma 42kkm - więc ma prawo coś paść wreszcie.
stąd pytanie - co to - gdzie szukać
( nie jestem mechanikiem / dlatego nie rozebrałem sprzęta - ale kto wie - może się skuszę... )
cez.
-
cezare - VIP Ścigacz.pl
evil napisał(a):obczaj kosz, ściągnij tarcze i sprawdź czy się tam coś nie przemieliło.
czyli plastiki boczne OUT - ja pinkole - sprzęgło mokre - czyli po oleju ...
dobrze czuję ;P ?
sa tam jakieś SPECJALNE narzędzia potrzebne ?
Cez. ?
-
cezare - VIP Ścigacz.pl
najpierw zdejmij plastilki i odkręć pokrywę sprzęgła i zobacz czy nic tam luzem nie lata!! Do ściągania sprzęgła już przydałoby się mieć jakieś narzędzia ale najpierw to zobacz czy coś w środku nie siedzi i nie obija się o kosz!! Oleju nie musisz spuszczać tylko połóż moto na przeciwną stronę na czymś miękkim to olej spłynie ze sprzęgła!! i tak zacznij rozkręcać!!
- Bear
- Świeżak
Bear napisał(a):najpierw zdejmij plastilki i odkręć pokrywę sprzęgła i zobacz czy nic tam luzem nie lata!!
ok - skoczę wpierw po narzędzia ... i drukne serwisówkę...
Bear napisał(a):Do ściągania sprzęgła już przydałoby się mieć jakieś narzędzia ale najpierw to zobacz czy coś w środku nie siedzi i nie obija się o kosz!!
ok
Bear napisał(a): Oleju nie musisz spuszczać tylko połóż moto na przeciwną stronę na czymś miękkim to olej spłynie ze sprzęgła!! i tak zacznij rozkręcać!!
ok - gdzieś to widziałem

napiszę co zobaczyłem ;/ może dziś jeszcze !
-
cezare - VIP Ścigacz.pl
mały update : dziś udało mi się wrzucić luz przy 50km/h - bawiąc się sprzęgłem - cisza... nic - spokój ,..
wrzucenie biegu wyżej lub niżej i delikatne puszczenie sprzęgła powoduje ten dźwięk .. jakby coś mieliło ... świerszcz ;/
spuszczenie sprzęgła ze zdjętym gazem ZAWSZE grzechocze i świerszczy ;/
wrzucenie biegu wyżej lub niżej i delikatne puszczenie sprzęgła powoduje ten dźwięk .. jakby coś mieliło ... świerszcz ;/
spuszczenie sprzęgła ze zdjętym gazem ZAWSZE grzechocze i świerszczy ;/
-
cezare - VIP Ścigacz.pl
Nie chcę wyrokować, bo nie mam sprzęta przed sobą. Jak na mój gust to zbyt luźny łańcuch obijający o wachacz od spodu. Przy odpuszczeniu gazu zawsze "faluje" pod wachaczem, zaraz za przednią zębatką. Często w efekcie tego przetarty zostaje ślizg właśnie w tym miejscu.
Gdyby "coś" na luzaka latało w sprzęgle (tylko nie wiem co by to mogło być???), to dawno by było w micse olejowej... albo przemieliło tak delikatną skrzynie biegów jaka jest w R1kach.
Gdyby "coś" na luzaka latało w sprzęgle (tylko nie wiem co by to mogło być???), to dawno by było w micse olejowej... albo przemieliło tak delikatną skrzynie biegów jaka jest w R1kach.
- musieli
- Świeżak
Musieli - wielki browar dla Ciebie - bo to będzie to właśnie. nie mam żadnych kluczy - z dynamometrycznym włacznie - toteż podjechałem dziś do mechesa - szybciutko mi to jutro poprawią...
powiem tak - durna to rzecz, ale nie sprawdziłem wcześniej - bo 1kkm temu odebrałem moto z serwisu Yamahy po pełnym przeglądzie - oczywiście że zmieniam serwis... doładowali do pieca w paru miejscach - ato jest po prostu kolejne ...
i Yamahę w Krakowie serwisował będę w Suzuki
))
Cez.
dzięki
!
opiszę jutro czy USTAŁO - ale najlepsze - nie sprawdzałem tego bo
1)związek duży ze sprzęgłem
2) siedząc na moto - nawet plecaczek nie wiedział skąd to chrząszczenie
3) a problem taki okazał się być trywialny
powiem tak - durna to rzecz, ale nie sprawdziłem wcześniej - bo 1kkm temu odebrałem moto z serwisu Yamahy po pełnym przeglądzie - oczywiście że zmieniam serwis... doładowali do pieca w paru miejscach - ato jest po prostu kolejne ...
i Yamahę w Krakowie serwisował będę w Suzuki

Cez.
dzięki

opiszę jutro czy USTAŁO - ale najlepsze - nie sprawdzałem tego bo
1)związek duży ze sprzęgłem
2) siedząc na moto - nawet plecaczek nie wiedział skąd to chrząszczenie
3) a problem taki okazał się być trywialny
-
cezare - VIP Ścigacz.pl
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa