Leśna nawigacja GPS - jest coś takiego??
• Strona 1 z 1
Leśna nawigacja GPS - jest coś takiego??
Co polecacie do jazdy po lesie??
Lubie rekreacyjne wypady quadem do lasu... Nie tam wściekanie, tylko praca poznawczo obserwacyjna
Taka odskocznia od szosowego moto.
Oczywiście szanuje las, zieleń itd...
Mam ochotę odkrywać nowe drogi i nitki, ale obawiam się, że mogę gdzieś utknąć...
Jest jakaś godna polecenia mapa na Androida lub normalną Windowsową navi, która ogarnia nitki leśne??
Ostatecznie pogadam ze znajomym leśniczym i ogarnę od niego papierową wersję...
Lubie rekreacyjne wypady quadem do lasu... Nie tam wściekanie, tylko praca poznawczo obserwacyjna

Oczywiście szanuje las, zieleń itd...
Mam ochotę odkrywać nowe drogi i nitki, ale obawiam się, że mogę gdzieś utknąć...
Jest jakaś godna polecenia mapa na Androida lub normalną Windowsową navi, która ogarnia nitki leśne??
Ostatecznie pogadam ze znajomym leśniczym i ogarnę od niego papierową wersję...
Jak fenix z popiołów 

-
miki1406 - VIP Ścigacz.pl
O widzisz... Muszę pogrzebać w takim razie
----------------------------------------------------------------------------
Gdyby ktoś potrzebował on-line, to rewelacyjne mapy :
http://geoportal.gov.pl/ (otwórz link)
I szukamy w mapach topograficznych - bomba

----------------------------------------------------------------------------
Gdyby ktoś potrzebował on-line, to rewelacyjne mapy :
http://geoportal.gov.pl/ (otwórz link)
I szukamy w mapach topograficznych - bomba

Jak fenix z popiołów 

-
miki1406 - VIP Ścigacz.pl
Automapa nie jest dokładna.
Jest SUPER DOKŁADNA MAPA, ale bez nawi (choć lokalizacja jest ok
), są na niej zaznaczone leśne ścieżki, często i chodniki, ogólnie bardziej dokładnej mapy jeszcze nie widziałem: Wersja Lite jest za freeko: MapsWithMe.
Jest SUPER DOKŁADNA MAPA, ale bez nawi (choć lokalizacja jest ok

Kawasaki ER-5, 98r.
- jackal_pl
- Świeżak
ostatnio włóczyłem się po Warmii i Mazurach. Trochę wzdłuż granicy z obwodem kaliningradzkim i ciągle Automapą łapałem różne dróżki nawet niczym nie utwardzone. Podobnie było w Puszczy Piskiej, Boreckiej czy rok temu w Borach Tucholskich. "Hołek" zna każdą drogę i skróty.
- okoń
- Świeżak
Geoportal ma świetne i dokładne mapy, jeżeli masz telefon na androidzie to pobierz sobie aplikację oruxmaps, konfigurujesz sobie WMS, żeby czytał mapy geoportalu i mapkę masz zawsze przy sobie
. Ewentualnie zamiast konfigurować samodzielnie, wybierasz z listy niemieckiej mapkę "hike and bike", możliwe, że jest nawet bardziej szczegółowa niż mapy geoportalu, bo te są już dość leciwe jednak
.

Raz motór byl chory i leżał w łóżeczku.
I przyszedł pan doktor "Co jest motóreczku?"
"Ach lagi mam krzywe i ogon złamany
i wgniotkę na baku i przód rozje..ny"
I przyszedł pan doktor "Co jest motóreczku?"
"Ach lagi mam krzywe i ogon złamany
i wgniotkę na baku i przód rozje..ny"
-
Glenroy - Moderator
leff napisał(a):automapa powinna obejmowac lesne dukty ale trzeba w niej to ustawic
nie wszystkie. Raczej taką trasę trzeba by sobie opracować samemu.
Najlepiej kupić do tego celu nawigację rowerową.
BTW. Jazda po lesie jest zabroniona
- wierzew
- Świeżak
Na smartfona z adroidem do map "open" polecam Locus albo jego płatną wersję LocusPro. Można sobie ściągnąć wybraną mapę do pamięci i uzywac jej będąc offline, korzystając tylko z GPSa. Aplikacja tego typu ma taką przewagę, że map jest kilkanaście do wyboru i po prostu możemy sobie ściągnąć (albo i nie - i używac online) tę, która nam najbardziej pasuje, najlepiej pokazuje teren.
-
PanSlimak - Świeżak
Tak samo jest w OruxMaps. Można do niego wrzucić również mapy garmina, a mapy OSM ściągnąć i używać w trybie offline. Używając równolegle różnych map i programów na motocyklowym Larku w zestawieniu ze smartfonem z Oruxem wyszło na to, że lark jest mi zupełnie zbędny - smartfon lepiej świeci i ma lepszą rozdzielczość niż 35AT, więc mimo nieco mniejszego ekranu wszystko lepiej widać. Ale to już inny temat

- Artur_
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Turystyka motocyklowa