Jazda bez a1
• Strona 1 z 1
Jazda bez a1
Witam! Posiadam motorek 125 Co może mi policja zrobić jeżeli mnie złapią a ja pokaże im karte AM ?
- dzikafanta
- Świeżak
Jeżeli nie posiadasz uprawnień na motocykl o pojemności skok. 125ccm to raczej a nawet na pewno odholują ci motocykl na parking (prawdopodobnie na twój koszt) chyba, że ktoś tym motocyklem np. znajomy by wrócił bo ty z automatu dostajesz zakaz poruszania się pojazdem.
A możesz też mieć i raczej miałbyś szczęście takie i dostał mandat ok. 500 zł
. - Za brak uprawnień.
Za drugim razem prawdopodobnie odpowiadałbyś przed sądem czyli po prostu sprawa ląduje w sądzie.
Było wiele tematów na te pytanie ; )
A możesz też mieć i raczej miałbyś szczęście takie i dostał mandat ok. 500 zł

Za drugim razem prawdopodobnie odpowiadałbyś przed sądem czyli po prostu sprawa ląduje w sądzie.
Było wiele tematów na te pytanie ; )
Derbi GPR 50 

- MCTroo
- Świeżak
A dostał bym jakiś zakaz na wyrobienie prawka ? Ponieważ patrzyłem prawka na 125 i kosztuje 1500 zł a na samochód 1300 więc poczekam rok i zrobie na samochód
- dzikafanta
- Świeżak
Jeżeli jesteś w trakcie kursów na prawo jazdy to prawdopodobnie ci je anulują. - Nie jestem pewien, ale raczej.
Zakaz wyrobienia prawka nie możesz dostać - Chyba, że piłeś i miałeś procenty i tak dalej....
Aby wyrobić prawo jazdy (sam niedawno robiłem AM'ke) na motocykle o pojemności skokowej 125ccm to trzeba zapłacić 1.000 zł. A na auto to też 1.000 zł/ 1.100 zł max. - Bynajmniej u nas tak jest, ale ogólnie w każdej szkole nauki jazdy jest ta sama kwota
.
Zakaz wyrobienia prawka nie możesz dostać - Chyba, że piłeś i miałeś procenty i tak dalej....
Aby wyrobić prawo jazdy (sam niedawno robiłem AM'ke) na motocykle o pojemności skokowej 125ccm to trzeba zapłacić 1.000 zł. A na auto to też 1.000 zł/ 1.100 zł max. - Bynajmniej u nas tak jest, ale ogólnie w każdej szkole nauki jazdy jest ta sama kwota

Derbi GPR 50 

- MCTroo
- Świeżak
Moja mama była i pytała to powiedział jej 1500zł a na samochód 1300. Więc wstrzymam się z prawkiem na a1 i będe chyba jezdził bez 

- dzikafanta
- Świeżak
Dokładnie nie wiem jak tam jest.
Gdzieś też właśnie oglądałem filmik, że koleś dał się koledze przejechać po prostej i złapali go.
Dostał chyba kilka punktów karnych i coś ok. 600 zł mandatu. W przepisach nie siedze ;p
Gdzieś też właśnie oglądałem filmik, że koleś dał się koledze przejechać po prostej i złapali go.
Dostał chyba kilka punktów karnych i coś ok. 600 zł mandatu. W przepisach nie siedze ;p
Derbi GPR 50 

- MCTroo
- Świeżak
A jakbym skończył 18lat i zrobił prawko na samochód i nie odczekał tych 2 lat jaka byłaby kara za jazde 125 ?
- dzikafanta
- Świeżak
Prawdopodobnie mandat + punkty karne.
Do każdego pojazdu o różnej pojemności są odpowiednie kategorie.
Działa to prawdopodobnie tak : Nie masz prawka na ŻADNĄ kategorie to odholowanie na twój koszt + mandat.
Jeżeli masz prawo jazdy na inną kategorie (byle jaką obyś miał) dostajesz wtedy mandat + punkty karne.
PS. Musisz chyba mieć 3 lata prawko kat. B aby dosiąść 125ccm.
Do każdego pojazdu o różnej pojemności są odpowiednie kategorie.
Działa to prawdopodobnie tak : Nie masz prawka na ŻADNĄ kategorie to odholowanie na twój koszt + mandat.
Jeżeli masz prawo jazdy na inną kategorie (byle jaką obyś miał) dostajesz wtedy mandat + punkty karne.
PS. Musisz chyba mieć 3 lata prawko kat. B aby dosiąść 125ccm.
Derbi GPR 50 

- MCTroo
- Świeżak
No to już nie wiem jak sądzicie warto ryzykować i jezdzić tą 125 czy postawić ją w garażu i niech stoi i kupić 50 ccm ? Mam kategorie Am
- dzikafanta
- Świeżak
Po to jest prawo, żeby je respektować... I o ile rozumiem naginanie prędkości, gumowanie itd, o tyle jazdy bez uprawnień nie zrozumiem nigdy... Trzeba mieć świadomość, że można się upupić do końca życia, jak coś się stanie....
Jak fenix z popiołów 

-
miki1406 - VIP Åšcigacz.pl
• Strona 1 z 1
Powrót do Motorowery do 50 ccm
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość