Zobacz wątek - Jaki kasy wybrać, jaką firme? i jakie rękawice?
NAS Analytics TAG

Jaki kasy wybrać, jaką firme? i jakie rękawice?

Jakie rękawice, kask, gmole?
_________

Jaki kasy wybrać, jaką firme? i jakie rękawice?

Postprzez dr-chm » 9/8/2014, 19:31

Siemka w poniedziałek lub we wtorek pójdę kupić sobie kask, lecz nie wiem jaki, jak wybierać rozmiar to wiem, wiadomo nie może być zbyt luźny, ale tez nie może mocno cisnąć, ale nie o to mi chodzi, chodzi mi o to czy za załóżmy 300zł dostane jakiś dobry jakościowo kask? jak nie to za ile?
i oczywiście, które firmy polecacie? Chciałbym wiedzieć, które firmy to te dobre, a które to te najlepsze, a które to szajs, ponieważ jak pójdę w mieście do swojego sklepu, by kupić ten kask to chciałbym wiedzieć co mam wybierać i chciałbym, aby żadnego gówna mi nie wcisnęli.

Myślę, że kask jest na długo - nawet na następny motor, jakby nic się nie stało, więc sam nie wiem czy dużo w niego inwestować - to tez możecie mi poradzić

Jak doradzacie mi firmy jakie mogę kupić to tez możecie dać linki do sklepów internetowych, może w necie kupie, bo sam nie wiem czy u mnie w mieście są jakiekolwiek dobre marki czy nie sprzedają jakiegoś szajsu (nigdy nie bylem u siebie w sklepie motorowym)

za pomoc dzięki

EDIT:
a i jeszcze jakby ktoś mógł polecić jakieś dobre firmy odnośnie rękawic
Ostatnio edytowano 9/8/2014, 19:47 przez dr-chm, łącznie edytowano 1 raz
dr-chm
Świeżak

Postprzez darth80 » 9/8/2014, 19:34

nolan, hjc , shark - modele zaczynajace sie od 650-700pln juz sa sensowne
Honda Varadero XL125 2001r https://www.youtube.com/watch?v=8SNUFKAmj34 | http://varadero125.com.pl - portal o małym Varadero
darth80
Świeżak

Postprzez dr-chm » 9/8/2014, 19:49

darth80 napisał(a):nolan, hjc , shark - modele zaczynajace sie od 650-700pln juz sa sensowne

dzięki za pomoc, może są jeszcze jakieś firmy?, jeżeli ktoś jeszcze jakieś dobre firmy zna proszę o podanie - z góry dzięki, a i jeszcze jedno: jakbyście mogli wypisać parę ostro słabych firm, żebym wiedział na co uważać

tak samo prosiłbym jeszcze o wypisanie dobrych i złych firm odnośnie rękawic - dzięki!
dr-chm
Świeżak

Postprzez Fugu » 9/8/2014, 19:53

Shoei, Schuberth ale to troche inna cena.

BTW. Kask powinno sie wymieniac co piec lat.
Fugu
Mieszkaniec forum

Postprzez Geralt71 » 9/8/2014, 19:58

Z kasków polecam Shark s900c. A z rękawic jeśli lecisz w taniość i jakość to polecam Modeka sportie. Sam mam ten zestawik przejechałem już prawie 500km i jeśli chodzi o kask, blenda + pinlock ułatwiają życie niesamowicie, wiec warto dołożyć troche wiecej kasy i kupić kask ze średniej półki, a będziesz naprawdę zadowolony. Do tego kask bardzo wygodny i w miarę cichy :)

Btw. A jakie moto kupujesz?
Geralt71
Świeżak

Postprzez Invi » 9/8/2014, 20:22

No 500km, w cholerę :D Faktycznie można coś powiedzieć o trwałości :D

Kask zależy od przeznaczenia, typu itd, na sporta tylko integralny, najlepiej od HJC, raczej 400-500zł niż 300 ;) Za 300 raczej nic ciekawego nie kupisz.

Z tanich rękawic moim zdaniem tylko Tschula, wytrzymałością biją na głowę nawet wiele dużo droższych, a kosztują poniżej 150zł.
Invi
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Geralt71 » 9/8/2014, 20:35

cicho :D może się nic nie rozdu.czy xd Trwałość dużo sie nie może rozwalić. Kask ma gwarancje 5 lat po rejestracji na stronie shark wiec mi to lotto. :D
Geralt71
Świeżak

Postprzez Zimny72 » 9/8/2014, 22:47

Jeżeli chodzi o tani dobry kask spełniający minimum wymogów bezpieczeństwa to przyjrzyj się beligijskiemu Lazerowi Bayamo za 360zł, a w cenie ok. 600zł gdzie zaczynają się dobre kaski warto zainteresować się francuskim Sharkiem s700s. Rękawice na początek to moim zdaniem niemieckiej firmy Tschul.
Moto Guzzi V7 - szkoda życia na brzydkie motocykle.
Zimny72
Zimny Drań

Postprzez kravec » 10/8/2014, 01:15

Fugu napisał(a):BTW. Kask powinno sie wymieniac co piec lat.

Zalecenie producentów dotyczące kasków z tworzyw plastikowych (nie kompozytów).
kravec
Administrator

Postprzez Fugu » 10/8/2014, 07:15

Nie tylko o same skorupy chodzi - wypelnienia tez sie starzeja.
Fugu
Mieszkaniec forum

Postprzez kravec » 10/8/2014, 22:19

Wszystko się starzeje- kwestia tego czy w jakiś szczególny sposób zmienia swoje właściwości. Wydaje mi się jednak (oczywiście nie mam 100% pewności) że chodzi o materiał skorup który jest podatny na oddziaływanie chociażby promieni UV. Inna sprawa to warunki przechowywania i użytkowania kasku- tak jak z oponami- i po 3 latach mogą być do kosza.

Inaczej zalecenie to tyczyłoby się również kasków kompozytowych, a z tego co wiem tak nie jest.
kravec
Administrator

Postprzez dr-chm » 11/8/2014, 15:01

mam jeszcze małe pytanko ten pinlock to jest po to, by szybka nie zaparowywała, tak? czasami jak oglądam filmy na youtube gościu mówi: kurde nie nałożyłem pinlock'a.
Więc nasuwa mi się pytanie: ten pinlock to coś nakładanego czy co?
wiecie nie znam się - jutro pójdę sobie kupić, i chciałbym wiedzieć jak to wygląda, bo skoro to jest coś nakładanego to jestem ciekaw jak to wygląda, bo myślałem, że pinlock już od razu jest w szybce, że po prostu tak szybka jest zbudowana, że nie zaparowywuje.

Kupiłem sobie honde nx 125 - na górze ktoś pytał^, ale za rok jak nauczę się jeździć myślę, że coś lepszego bym sobie kupił

Co to jest blenda? ktoś tam z Was na górze o niej wspomniał?

Nosze okulary - niestety - nie cierpię ich... nic na nie nie poradzę ; / , słyszałem, że w kaskach są jakieś zapinki do okularów czy co? jak to się nazywa? w ogóle jestem ciekaw po co w ogóle one, w jaki sposób niby mogą mi pomóc i w ogóle, ale starczy mi nazwa, to w sklepie sobie zobaczę co to za ustrojstwo ; d
dr-chm
Świeżak

Postprzez Geralt71 » 11/8/2014, 16:00

Wiec tak pinlock to taka szybka którą nakładasz od wewnętrznej strony wizjera który powinien być wyposażony (jeśli dają w gratisie pinlocka) w takie 2 grzybki w które wkładasz szybkę pinlock. Jest to rewelacyjna sprawa bo nie ma opcji żeby jakimś cudem on zaparował :shock: wygląda ona tak: Obrazek

Zamontowany pinlock na wizjerze:
Obrazek

Blenda zaś jest to przyciemniona szybka opuszczany mechanicznie, też bardzo sie przyjadę w słoneczne dni :)

Co do noszenia okularów polecam Shark s900c Ma on pinlocka, blendę i Shark easy fit czyli jest dostosowany do jeżdżenia w okularach :P Jak masz kasę i jak mówisz za rok zmieniasz moto to ze swojej strony polecam ten kask :wink:
Geralt71
Świeżak

Postprzez darth80 » 11/8/2014, 21:04

Geralt71 napisał(a):Co do noszenia okularów polecam Shark s900c Ma on pinlocka, blendę i Shark easy fit czyli jest dostosowany do jeżdżenia w okularach :

nolan n86 tez - pinlock w zestawie, blenda i easy fit dla okularnikow :)
Honda Varadero XL125 2001r https://www.youtube.com/watch?v=8SNUFKAmj34 | http://varadero125.com.pl - portal o małym Varadero
darth80
Świeżak

Powrót do Akcesoria motocyklowe

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości

na górê