Zobacz wątek - Stuki podczas gwałtonego ruszania cbr 900 SC33 Panewka?
NAS Analytics TAG

Stuki podczas gwałtonego ruszania cbr 900 SC33 Panewka?

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

Stuki podczas gwałtonego ruszania cbr 900 SC33 Panewka?

Postprzez arturautodetailing » 3/8/2014, 20:13

Witam. Mam problem z silnikiem. Kupiłem w ciemno motocykl w którym w dolnym zakresie obrotów (2- 5,5tys) słychać stukanie/grzechotnie podczas gwałtownego przyspieszania oraz kiedy obroty spadają w tym samym zakresie obrotów słychać dziwne rzężenie lub coś w tym stylu (nie wiem jak to nazwać) Nagrałem komórką krótki film na którym słychąć dzwięk o który mi chodzi. Zastanawiam się co to może byc. Wymieniłem już kosz sprzęglowy na inny poniewaz mój miał luzy na sprężynach ale dalej jest to samo. Motocyk jest też po serwisie gaźników oraz luzów zaworowych, Pewna osoba stwierdziła że to panewka ale ja nie jestem przekonany ponieważ na jałowym tego nie słychać oraz grzecho zanika po przekroczeniu ok 5-6 tys / obr. Moje podejrzenie padło na rozrząd a konkretnie na napinacz. Pomoże mi ktoś? Wiem że powinienem udać się z motocyklem do mechanika ale nie znam żadnego zaufanego który stwierdzi o co chodzi i nie naciągnie mnie na niepotrzebne koszta. Jeśli ktoś ma jakieś pomysły skąd bieże się ten dzwięk bardzo proszę o jakąś podpowiedź.

Dzwięk o którym mowa:
https://www.youtube.com/watch?v=hAdS-YF ... e=youtu.be

Wymieniłem też zabierak oraz zestaw napędowy i dalej jest to samo.
arturautodetailing
Świeżak

Postprzez tomek2102 » 5/8/2014, 07:37

Brzmi jak luźny łańcuszek rozrządu ale na 100% ci nie powiem bo z filmiku można tylko przypuszczać:) Najlepiej wymień rozrząd czyli łańcuszek + napinacz. Sprawdź też czy w oleju nie masz opiłków koloru złotego (najpierw rozgrzej silnik a potem spuść olej i przelej go przez szmatkę lub gazę).
tomek2102
Świeżak

Postprzez miki1406 » 5/8/2014, 09:39

Przecedź olej przez szmatkę... Ale ten tym tak ma, że kocha zjeść panewkę...

U mnie padało 3 razy i za każdym razem objawem był terkot przy odpuszczeniu gazu.

Może masz tego farta i poszedł napinacz, czego z całego serca Ci życzę :)
Jak fenix z popiołów :)
miki1406
VIP Åšcigacz.pl

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości

na górê