Zobacz wątek - wymiana podstawowych części
NAS Analytics TAG

wymiana podstawowych części

Enduro, Cross
_________

wymiana podstawowych części

Postprzez maniek995 » 29/7/2014, 20:52

Witam

Czy posiadając podstawowe narzędzia , i podstawową wiedzę na temat ktm sx 150 jestem w stanie samodzielnie wymienić takie części jak dzignia chamulca przedniego , tylniego , dzwignia zmiany biegów i dzwignia sprzęgła? Czy jednak mogę coś sknocić. Dodam że sprzęgło hydrauliczne.
A co do napędu to skuwacz/rozkuwacz to skomplikowane narzędzie?
maniek995
Świeżak

Postprzez SpeedyGonzales » 29/7/2014, 21:24

Poszukaj sobie na yt filmików z odpowietrzania hamulców oraz sprzęgła i zastanów się czy podołasz. Jak masz kogoś obeznanego to wybierzcie sobie dzień i do dzieła. Nie wiem jak jest tam w dźwigni zmiany biegów, ale zapamiętaj jak była wyregulowana i potem ustaw tak samo, łatwiej popuścić czy odkręcić od np obrót niż ustawiać od 0.
SpeedyGonzales
Mieszkaniec forum

Postprzez henio12323 » 29/7/2014, 21:31

hamulca=

hhehe do hamulca potrzebujesz 1-2 kluczyki i zajmuje to 2 minuty, i to raczej musowo umieć robic, bo w terenie warto mieć zapas. tylnego jest wiekszy problem ale po co ci wymieniac ?

dzwignia sprzegła to to samo co hamulca w zasadzie, a biegów jeszcze łatwiej. hehe sknocic zawsze mozna ;P to juz zalezy od twojego talenty, ale to najprostsze czynnosci. to że hydrauliczne niema zadnego znaczenia, po prostu klamka wciska tłoczek który nei wypadnie bo jest zablokowany zabezpieczeniem wiec nawet bez klamki nic sie nie stanie.

co do napędu, da się zrobic wszystko bez zakuwarki, tylko musisz miec łancuch na zapinke, tylko jak zakładasz nową zapinke, to piny łatwo przechodza przez rolke łancucha, a potem jak nakładasz tą "blaszke" to ona z duzym wciskiem wchodzi, wiec albo mozna połozyc moto, podłozyc jakies kowadełko i młotkiem przez cos stuknąc żeby weszło, a najlepiej zakuwarką własnie ze spevjalnymi koncówkami sobie wciskasz i idzie bardzo prosto, taka zakuwarka nie kosztuje 200 zł a warto ją mieć.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
henio12323
Moderator

Postprzez maniek995 » 29/7/2014, 21:32

No właśnie szukałem , i wymiana dzwigni sprzęgła wydaje się być prosta, a co do tylnego hamulca to nic nie znalazlem
maniek995
Świeżak

Postprzez henio12323 » 29/7/2014, 21:59

no ale po co masz tylny wymieniac ? ja mam 10 letniego prawie ktma i mam oryginalna dzwignie... cięzko ją uszkodzic ;P

ale jak juz to wystarczy odkręcic jedną nakrętke. potrzebny kluczyk 13 i klucz amulowy chyba 8mka jak dobrze pamiętam.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
henio12323
Moderator

Powrót do Offroad

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości

na górê