Zobacz wÄ…tek - Prawo jazdy co i jak
NAS Analytics TAG

Prawo jazdy co i jak

Przepisy, prawo
_________

Prawo jazdy co i jak

Postprzez kosmo121 » 22/7/2014, 21:05

Witam
Jest to mój pierwszy post na tym forum i chciał bym wam zadać kilka znaczących dla mnie pytań. Dodam że wiele już sie naczytałem na różnych forach i coś tam już wiem ale chciał bym się upewnić a więc zaczne od tego:
1.Nigdy nie siedziałem nawet na motocyklu czy mogę iść na prawo jazdy bez podstawowych informacji takich jak np : zmiana biegów ? czy raczej musze kupić sobie jakiś tani motocykl i tego się nauczyć
2.Mam 16 lat skończone w maju i chciał bym jak najszybciej zasiąść w końcu na jakiejś maszynie czy w wieku 18 lat opłaca się robić kat A2
3.Czy jeżeli zrobię kat. A2 to 2 lata później mogę zrobić już kat.A ? ( i ile taka kat.A kosztuje)

Z góry przepraszam za jakieś głupie pytanie ale od roku jestem tak zafascynowany motocyklami że chciał bym jakiś mieć, niestety nie miałem okazji na żadnym zasiąść bo starsi koledzy niestety wożą się samochodami :<

Dodam że kat.AM czy jakoś tak odpada bo niechce raczej śmigać skuterkami :o
kosmo121
Świeżak

Postprzez madcap » 22/7/2014, 22:23

zrob A1, pojeżdzij, potem zrób A2, pojeździj i zrób A.
nic nie stracisz, jeśli zaczniesz od małych pojemności.
ceny kursów są zróżnicowane, stosownie do zasady: ile dasz tak masz.

ie musisz się obawiać, po to idziesz na kurs, by się tego nauczyć
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
madcap
Administrator

Postprzez kosmo121 » 22/7/2014, 23:46

Naprawde jestem bardzo wdzięczny za odpowiedz teraz musze tylko porozmawiać z rodzicami i ugadać z nimi kwestie finanansowe. Juz myslalem ze bede musial zapomniec o jezdz motocyklem bo nikt od ``malego`` nie nauczyl mnie podstaw z nimi związanych i ngdy nie mialem z nimi do czynienia, jeszcze raz wielkie dzięki
kosmo121
Świeżak

Postprzez Katje » 24/7/2014, 12:24

Tak jak napisał kolega, kurs jest po to, żebyś się nauczył. Ja poszłam na pełne A, nigdy wcześniej nie jeździłam ani razu motocyklem, na kursie nikt od razu nie wypuści Cię na miasto, tylko będziesz sobie najpierw na placyku się oswajał, uczył się zmiany biegów itp., nie jest to jakieś potwornie skomplikowane.
kosmo121 napisał(a):3.Czy jeżeli zrobię kat. A2 to 2 lata później mogę zrobić już kat.A ? ( i ile taka kat.A kosztuje)

Tak to działa, tylko zainwestuj (a raczej Twoi rodzice) w jakąś dobrą szkołę, ja poszłam do jakiejś dziadowskiej i wydałam potem prawie drugie tyle na jazdy doszkalające w jakiejś lepszej, zanim poczułam, że mogę się już na egzamin zapisać.
Katje
Świeżak

Postprzez jasnoksieznik » 24/7/2014, 12:46

Za moich czasow (stary system, dwa lata temu) najtanszy kurs na A, po znajomosci, dla papierow, "bo jezdzic juz umie" zostal wyceniony na jakies 600PLN, a kurs kat. A w renomowanej warszawskiej szkole kosztowal ok. 1500PLN.

Do tego koszt egzaminu(-ow). Oraz jazdy szlifujace/doszkalajace/zapoznawcze z trasami egzaminacyjnymi - 50-100PLN sztuka.

Majac 16 lat mozesz robic A1, majac 18 robisz A2.

Nie trzeba miec doswiadczenia w jezdzie motocyklem, zeby pojsc na kurs i sprawnie zdac. Doswiadczenie z jezdzenia osobowka troche sie przydaje, ale bardziej jako odruch/intuicja w ruchu ulicznym, niz w kwestii techniki jazdy.
BMW -> KTM. Mogę mieć spaczenie zawodowe.
jasnoksieznik
Stały bywalec

Powrót do Prawo

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości

na górê