Motocykl A2 mt-03 vs xj6 ok 13 tyś
• Strona 1 z 1
Motocykl A2 mt-03 vs xj6 ok 13 tyś
- Jakie masz doświadczenie (ile km na jakim sprzęcie)
Jestem można powiedzieć świeżo upieczonym kierowcą A2 oraz B
Wcześniej zrobiłem około 7tyś km, lecz niestety na skuterze Gilera runner 50 z 2009r.
Większych problemów z przejściem na motor nie miałem.
- Wiek, waga, wzrost,
18 Lat, 80kg, 183cm - na chwilę obecną ^^
- Do jakich celów chcesz używać motocykla
Głównie będzie to miasto i tereny podmiejskie myśle do 50km. Czasem dalsze wyprawy ok 200km.
- Ile kilometrów chcesz przelatać w sezonie?
Nie mam pojęcia, lecz będzie to zapewne róznię. Myślę że 2-3k
- Ile gotówki masz na sam motocykl i czy pomyślałeś o ciuchach?
Ciuchy swoją drogą - odłożone. Na sam motor na chwile obecną mam 12 450, prawko troszku kosztowało
. Lecz myślę że do 13,5tyś można byłoby szukać
- Jaki budżet możesz przeznaczyć na jego utrzymanie w sezonie?
Jak najmniej to oczywiście najlepiej
- Paliwo drogie, lecz tyle ile będzie trzeba
- Które modele na tą chwilę przyciągnęły Twoją uwagę?
Szczerze? Naczytałem się wiele, przeglądam wszystko już od ponad miesiąca i ciągle nie wiem. Po wszelakich aspektach zostały mi chyba tylko xj6 lub mt-03. Sam zdawałem prawko na xj6 i powiem bardzo przyjemnie się jeździło, chodź zdawało mi się że hamulce troszku słabe. Podoba mi się również mt-03, jednak przeraża mnie ten jeden cylinder a nie miałem okazji się przejechać. Z tego co wyczytałem, drgania oraz niski zakres użyteczności obrotów.
Xj6 jest niestety droższy plus potrzebowałbym pewno ok 600zł na zablokowanie.
Nie ukrywam że mt-03 jest bardziej przystępny w cenie, jednak jestem człowiekiem można powiedzieć wygodnym, przez co te drgania i porywczość mi nie leży.
Nastawiam się na spokojną jazdę i z prędkością nie większa niż "autostradowa".
Interesowało by mnie również ilość miejsca dla pasażera, gdyż czasem może się tak zdarzyć
I moje pytanie jak to wygląda? Aż taki diabeł straszny jak go malują? Rozumiem że te dwa modele nie mają ze sobą konkurować, jednak w moim wypadku tak wyszło.
Miał ktoś podobny dylemat? Prosiłbym o opis jakiś większy i nakierowanie mnie na odpowiedni motor. I oczywiście czy w tej cenie da się znaleźć sensowną xj6, gdyż mt-03 - tak
Pozdrawiam
Jestem można powiedzieć świeżo upieczonym kierowcą A2 oraz B
Wcześniej zrobiłem około 7tyś km, lecz niestety na skuterze Gilera runner 50 z 2009r.
Większych problemów z przejściem na motor nie miałem.
- Wiek, waga, wzrost,
18 Lat, 80kg, 183cm - na chwilę obecną ^^
- Do jakich celów chcesz używać motocykla
Głównie będzie to miasto i tereny podmiejskie myśle do 50km. Czasem dalsze wyprawy ok 200km.
- Ile kilometrów chcesz przelatać w sezonie?
Nie mam pojęcia, lecz będzie to zapewne róznię. Myślę że 2-3k
- Ile gotówki masz na sam motocykl i czy pomyślałeś o ciuchach?
Ciuchy swoją drogą - odłożone. Na sam motor na chwile obecną mam 12 450, prawko troszku kosztowało
- Jaki budżet możesz przeznaczyć na jego utrzymanie w sezonie?
Jak najmniej to oczywiście najlepiej
- Które modele na tą chwilę przyciągnęły Twoją uwagę?
Szczerze? Naczytałem się wiele, przeglądam wszystko już od ponad miesiąca i ciągle nie wiem. Po wszelakich aspektach zostały mi chyba tylko xj6 lub mt-03. Sam zdawałem prawko na xj6 i powiem bardzo przyjemnie się jeździło, chodź zdawało mi się że hamulce troszku słabe. Podoba mi się również mt-03, jednak przeraża mnie ten jeden cylinder a nie miałem okazji się przejechać. Z tego co wyczytałem, drgania oraz niski zakres użyteczności obrotów.
Xj6 jest niestety droższy plus potrzebowałbym pewno ok 600zł na zablokowanie.
Nie ukrywam że mt-03 jest bardziej przystępny w cenie, jednak jestem człowiekiem można powiedzieć wygodnym, przez co te drgania i porywczość mi nie leży.
Nastawiam się na spokojną jazdę i z prędkością nie większa niż "autostradowa".
Interesowało by mnie również ilość miejsca dla pasażera, gdyż czasem może się tak zdarzyć
I moje pytanie jak to wygląda? Aż taki diabeł straszny jak go malują? Rozumiem że te dwa modele nie mają ze sobą konkurować, jednak w moim wypadku tak wyszło.
Miał ktoś podobny dylemat? Prosiłbym o opis jakiś większy i nakierowanie mnie na odpowiedni motor. I oczywiście czy w tej cenie da się znaleźć sensowną xj6, gdyż mt-03 - tak
Pozdrawiam
- Rexlu
- Świeżak
Przy zablokowanym raczej ta "porywczość" nie będzie występowała.
Nie myślałem nad hondą hornet 600? ze swojej strony mogę szczerze polecić. W mieście bardzo przyjemny, a kwestii wygody też jest dobrze. Musiałbyś tylko szukać takiego co ma 70kW w dowodzie. Zablokować możesz sobie sam w domu i jest to bajecznie proste. W takiej cenie można by się jeszcze pokusić o sprowadzenie jakiejś młodszej z Niemiec lub innych krajów w których A2 już występuje od dłuższego czasu.
Nie myślałem nad hondą hornet 600? ze swojej strony mogę szczerze polecić. W mieście bardzo przyjemny, a kwestii wygody też jest dobrze. Musiałbyś tylko szukać takiego co ma 70kW w dowodzie. Zablokować możesz sobie sam w domu i jest to bajecznie proste. W takiej cenie można by się jeszcze pokusić o sprowadzenie jakiejś młodszej z Niemiec lub innych krajów w których A2 już występuje od dłuższego czasu.
- Kamool
- Świeżak
Lecz tam są zablokowane chyba do 25kw tak?
Mt-03, chodzi mi o "porywczość" tego jednego cylindra. Nie będzie gładkiego przejścia mocy. I ma również równo 35kw, więc nie będzie trzeba blokować
)
Na xj6 jeździłem i nie powiem było przyjemnie w miarę
Jednak niestety za mało bym mógł coś więcej sobie na ten temat wyrobić. Tyle co na egzaminie.
Mt-03, chodzi mi o "porywczość" tego jednego cylindra. Nie będzie gładkiego przejścia mocy. I ma również równo 35kw, więc nie będzie trzeba blokować
Na xj6 jeździłem i nie powiem było przyjemnie w miarę
- Rexlu
- Świeżak
Wydaje mi się, że u nich weszły zmiany z 25 na 35kW, ale mogę się mylić. Nawet jeśli miałbyś 25kW, to pewnie pojeździsz chwilę i odblokujesz. Najlepiej będzie jak poszukasz w okolicy każdego moto i pojedziesz pooglądać i przejechać się. Wtedy będziesz mógł zdecydować gdzie pozycja i samo działanie motocykla najbardziej Ci odpowiada. Nikt Ci nie powie na którym będziesz czuł się dobrze. Ale do Twojej puli dorzuciłbym tak jak mówiłem Horneta 600 i tak jeszcze teraz myślę o SV 650. Z SVką nigdy nie miałem do czynienia, ale z tego co słyszałem to ją chwalą.
- Kamool
- Świeżak
Yamahy najbardziej te dwie się podobają.
Byłem dzisiaj i siedziałem na mt-03, bardzo wyprostowana pozycja i kierownica szeroka, przód krótki. Zwinny a kanapa wygodna, jednak Opolska yamaha nie oferuje nim jazd.
Motoru nie będę odblokowywał więcej niż te 35KW
No i plus że mt-03 łapie się idealnie
Byłem dzisiaj i siedziałem na mt-03, bardzo wyprostowana pozycja i kierownica szeroka, przód krótki. Zwinny a kanapa wygodna, jednak Opolska yamaha nie oferuje nim jazd.
Motoru nie będę odblokowywał więcej niż te 35KW
No i plus że mt-03 łapie się idealnie
- Rexlu
- Świeżak
no to kup sobie mt-03 i tak do końca życia jeździł nim nie będziesz a do zabawy się nadaje
w trasie trochę Cię może umęczyć ale Cię nie wytarmosi. Bez przesady, sam WSKą potrafiłem nakręcić 300 km dziennie jeżdżąc wszędzie, wracając na obiad i po paliwo. I na koniec dnia byłem mega zadowolony 
black matt=grey (color by honda)
-

lagiboy - Moderator
I tak po wszystkim ...
Pomimo że na oficjalnej stronie yamahy pisało 35,0kW to wszystkie do których dzwoniłem mają wbite 35,3kW ...
I tutaj pies pogrzebany ....
A jak dowiadywałem się w wydziale komunikacji odnośnie blokowania, to tam nawet nie wiedzieli jakie są wymagania na A2 i się kłócili ze mną że nie można, dopiero jak sobie przeczytali przepis do końca to i tak skierowali mnie do kierownika, którego nie byłem.
Wszystkie stacje diagnostyczne w mojej miejscowości powiedziały mi że nie wiedzą o cyzm mówie i żebym pisał zażalenie do ministra ... Mówili mi o pojemności...
Pomimo że na oficjalnej stronie yamahy pisało 35,0kW to wszystkie do których dzwoniłem mają wbite 35,3kW ...
I tutaj pies pogrzebany ....
A jak dowiadywałem się w wydziale komunikacji odnośnie blokowania, to tam nawet nie wiedzieli jakie są wymagania na A2 i się kłócili ze mną że nie można, dopiero jak sobie przeczytali przepis do końca to i tak skierowali mnie do kierownika, którego nie byłem.
Wszystkie stacje diagnostyczne w mojej miejscowości powiedziały mi że nie wiedzą o cyzm mówie i żebym pisał zażalenie do ministra ... Mówili mi o pojemności...
- Rexlu
- Świeżak
Z MT-03 bedziesz mial zagwozdke, mimo, ze moto jest calkiem fajne.
iagnij sobie motocykl z Niemiec, masz juz zdlawiony i z wpisem w papierach, bezdie mniej korowodow, w dodatku sprzet bedzie pewny co do przebiegu i stanu technicznego.
XJ6 zaoferuje Ci podniesienie mocy po oswojeniu sie z motocyklem czy po ponownym zdaniu kat A. Bedzie wiec bardziej uniwersalny.

iagnij sobie motocykl z Niemiec, masz juz zdlawiony i z wpisem w papierach, bezdie mniej korowodow, w dodatku sprzet bedzie pewny co do przebiegu i stanu technicznego.
XJ6 zaoferuje Ci podniesienie mocy po oswojeniu sie z motocyklem czy po ponownym zdaniu kat A. Bedzie wiec bardziej uniwersalny.
| | https://www.youtube.com/channel/UCIhJl1 ... TGw/videoskuluem123 napisał(a):...Nie da się zrobić przekrętu w urzędzie ?
- andy7
- Moderator
• Strona 1 z 1
Powrót do Chcę kupić motocykl - kat A