Strzał z wydechu przy zejściu z obrotów
• Strona 1 z 1
Strzał z wydechu przy zejściu z obrotów
Witam, czy to normalne, że Fazer 600 strzela z wydechu przy schodzeniu z obrotów? Tak powyżej 10 tys jak rozkręce na każdym biegu to przy zejściu jest strzał. Nie traci przy tym mocy.
- onlajnok
- Świeżak
Właśnie prawdopodobnie w kolektorach tkwi problem, nie mam tam oringów - ktoś nie założył jak je ściągał. Póki co jest dobrze i nie ciągnie zbyt wiele lewego powietrza (nie czuje spadku mocy ani nic niepokojącego), więc nie chce grzebać, bo jeszcze szpilka się ukręci
Jest taka możliwość, że przez te strzały coś uszkodze? Czy mogę śmiało jeździć przypuścmy przez najbliższy miesiąc, kiedy uzbieram kase, by dać do jakiegoś porządnego serwisu + od razu wymienić na chrom.

Jest taka możliwość, że przez te strzały coś uszkodze? Czy mogę śmiało jeździć przypuścmy przez najbliższy miesiąc, kiedy uzbieram kase, by dać do jakiegoś porządnego serwisu + od razu wymienić na chrom.
- onlajnok
- Świeżak
No na pewno nie jest to dobre dla silnika, ale raczej nic się nie powinno stać przez ten miesiąc:) Koło mojego domu często jeździ jakiś gość ze "strzelającymi kolektorami" , słyszę go już ze 3 lata i maszyna dalej chodzi:) Jedyne co przychodzi mi do głowy to, że głowica może się przegrzewać od strony kolektorów wydechowych przez wybuch mieszanki blisko głowicy co na pewno nie jest dobre dla zaworów wydechowych i może dojść do nadpalenia grzybków zaworowych tak samo jak przy jeździe bez wydechu lub na przelotowym bez odpowiedniej regulacji gaźników, ale to tylko moja teoria:)
- tomek2102
- Świeżak
Witam, dzieki Panowie. kasa już powoli zebrana i za 2 tygodnie ruszam do mechanika.
Dziś się zaniepokoiłem, bo zaobserwowałem, że przy konkretnym rozkręceniu manetki (do oporu) przy wyższych obrotach (tylko na 2gim biegu) zapala mi się na 2-3 sekundy kontrolka oleju. Sprawdzałem i jest to kontrolka poziomu, nie ciśnienia - sprawdziłem poziom i jest prawidłowy - dokładnie na maxie. Filtr wymienany 1500km temu. Czy to może mieć związek z lewym powietrzem, które łapie przy kolektorach?czy raczej szukać gdzieś we wiązkach, czujniku
Dziś się zaniepokoiłem, bo zaobserwowałem, że przy konkretnym rozkręceniu manetki (do oporu) przy wyższych obrotach (tylko na 2gim biegu) zapala mi się na 2-3 sekundy kontrolka oleju. Sprawdzałem i jest to kontrolka poziomu, nie ciśnienia - sprawdziłem poziom i jest prawidłowy - dokładnie na maxie. Filtr wymienany 1500km temu. Czy to może mieć związek z lewym powietrzem, które łapie przy kolektorach?czy raczej szukać gdzieś we wiązkach, czujniku
- onlajnok
- Świeżak
Nie ma to związku z nieszczelnymi kolektorami:) Faktycznie fazer ma czujnik poziomu a nie ciśnienia. A tak na chłopski rozum to kontrolka może się zapalać przy ostrym kręceniu silnika ponieważ wtedy pompa raptownie zasysa więcej oleju i jego poziom przez chwile spada.
- tomek2102
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości