Zobacz wÄ…tek - JakÄ… maszyne na naukÄ™?
NAS Analytics TAG

JakÄ… maszyne na naukÄ™?

i inne małe pojemności
_________

JakÄ… maszyne na naukÄ™?

Postprzez R3mix » 9/6/2014, 20:22

Witam!
Jestem tu nowy, mozecie się śmiać ale mam 13 lat i chodzę jeszcze do podstawówki. Jestem dojrzały i ostatnio poczułem, że to prawdziwa pasja. W gimnazjum mam zamiar zdawać na kartę motorowerową. Tylko niewiem dokladnie ile to kosztuje i kiedy będą egzaminy. Mam też problem z wyborem pierwszego motocykla lub skutera (myślę o tym zupełnie poważnie) Interesują mnie: Yamaha TZR, Aprilia RS lub Yamaha Aerox. Jednakże nie wiem, czy utrzymam na nogach taką maszynę (obecnie waże ok. 45kg i mam 164cm wzrostu) oraz czy poradze sobie z biegami, sprzęgłem itd. (W przypadku motocykla). Mam zamiar jezdzic nim na co dzień, do szkoły, na zloty i z kolegami. Mam ogólnie trzech kolegów, ktorzy także mają pasje. Dwóch z nich interesuję się crossami. Jeden chcę kupić Yamahe DT a drugi Derbi Sende. A ja i ten trzeci jaramy się scigaczami. Jego brat ma TZR'ke a jego rodzice pewnie bez problemu zgodzą się na maszynę. Z moimi będzie trudniej, kiedy zapytałem się mamy coś o karcie motorowerowej to powiedziała, że i tak mi będzie niepotrzebna, ona się o mnie boi, chyba 3 lata temu zginął mój bliski wujek na Kawasaki Ninja 600 i teraz śmiga po "niebieskich autostradach".
Tu macie film http://m.youtube.com/watch?v=1qiwlRIblxk
Moja siostra jeszcze kilka lat temu tez chciala motocykl, jezdzila z jej bardzo bliskim kolegą na skuterze i wgl. Kiedyś on kupił sobie NSR'ke i po jakimś miesiącu zginął, siostra mi o tym opowiadała żebym dał spokoj z motocyklami. Lecz ja jej powiedziałem, ze juz pasja mnie wciągnęła i wole się zabić niz nie moc jezdzic. Wiec proszę tez o podpowiedzi jak namowic rodzicow (moja srednia to 4.0 i nwm jak jest gimnazjum z ocenami. Nawet jeśli mama by powiedziała żebym sobie kupił ale sam, bo smierci mi nie kupi to się podejmę zbierania kasy, w sumie juz zaczynam odkladac.) Nie mam zamiaru jezdzic jak wariat tylko dla przyjemności, no może gdzieś na polnych drogach bym dociagnal manete. Troche się rozpisalem, ale jest to dla mnie bardzo wazne. Proszę o zrozumienie i z góry dzięki za odp.

EDIT: TrochÄ™ odeszlem od tematu ale nie wiem w jakim dziale to wszystko napisac bo tresc jest bardzo ogolna.
R3mix
Świeżak

Postprzez Angler » 9/6/2014, 20:34

Primo - kartÄ™ motorowerowÄ… zniesiono, zdaje siÄ™ prawko AM.
Secundo - biorąc pod uwagę samą naukę jazdy - Simson S51 to bardzo wdzięczna maszyna. Biorąc pod uwagę także codzienne użytkowanie - włoski sprzęt Aprilia RS bądź SR, zależnie od upodobań, będzie lepszy.
Angler
Bywalec

Postprzez King of Road » 9/6/2014, 20:35

Po pierwsze zdecyduj się czy chcesz skuter czy biegowy motorower. Po drugie jak zacząłem się bardzo mocno interesować to mój tata powiedział,że to dobrze, że mam różne pasje. Tylko, że ja akurat wolę enduraki. I jeszcze to, że u mnie nikt w rodzinie nie zginął na motocyklu na szczęście.
King of Road
Świeżak

Postprzez R3mix » 10/6/2014, 17:55

Możesz mi opisać co gdzie i jak z tym prawkiem AM?
A noo wolałbym biegowy ale boję się czy nie zatre silnika czy coś a pozatym ile tak zajęła by nauka czasu w miare sprawnego ogarniania biegów? A wogóle czy uda mi się utrzymać taką maszynę?
R3mix
Świeżak

Powrót do Motorowery do 50 ccm

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 4 gości

na górê