Kupno motoru
• Strona 1 z 1
Kupno motoru
Witam! Na forum jestem nowy, w świecie motoryzacji po części też. Aktualnie posiadam Yamaha Aerox 50 (odblokowana), ale zamierzałem kupić Aprilia RS50 lub 125. Tu się pojawia problem, a mianowicie nigdy nie siedziałem na motorze. Nie wiem prawie nic, ruszać potrafię (tak skłamałem, 2 razy siedziałem na motorze, ale przejechałem może ze 100m), ale poza ruszaniem jestem zielony. Zmiana biegów itp. mnie troszkę przeraża. Nie wiem, czy będę w stanie to opanować. I tu jest moje pytanie. Pierwsze to, czy opłaca kupić się ten motor, a drugi, jak wy sobie radziliście pierwszy raz 

Nowy, proszę o zrozumienie. Narazie Yamaha Aerox , niedługo Aprilia RS125
- Endrju2310
- Świeżak
Na kurs prawa jazdy mogę zapisać się dopiero za rok, gdyż mam 15 lat w tym roku ;-;
Nowy, proszę o zrozumienie. Narazie Yamaha Aerox , niedługo Aprilia RS125
- Endrju2310
- Świeżak
kiedyś jak ja miałem 13 lat to kartę motorowerową zdawało się w szkole na rowerze. od małego tata zabierał mnie na simsonka, jako że byłem mały to sadzał mnie przy baku, przed sobą, czasami na prostej dawał mi potrzymać manetkę gazu. Potem trochę pytań co i jak więc wytłumaczył mi jak się zmienia biegi, w wolnych chwilach siadałem sobie na simsonka i wciaskałem sprzęgło wbijając jedynkę, sprzęgło - luz, sprzęgło - 2, sprzęgło luz, itd. i któregoś razu dali mi (tata i wujek) wsiąść na Simsonka, odpalili, wyprowadzili go na podwórko, przypomnieli jak się obsługuje sprzęgło, hamulce i gaz, kazali wbić jedynkę, ruszyć, przejechać 5 metrów do patyka, zatrzymać się, wbić luz i tak kilka razy... jak już umiałem ruszać i zatrzymywać się, kazali mi kręcić kółka dookoła gruszki (drzewo) raz w jedną, raz w drugą stronę. potem wujek wziął WSKę od dziadka i kazał mi jechać na pole. pojeździliśmy tak kilka dni i potem mogłem już jeździć sam.
black matt=grey (color by honda)
-
lagiboy - Moderator
Jak masz 15 lat to poczekaj jeszcze rok i zapisz się na A1. Tam Cię wszystkiego nauczą. Jeżeli jednak chcesz jakąś 50cm3 to jest artykuł o zmianie biegów na ścigaczu: http://www.scigacz.pl/Przegazowka,jak,z ... ,7686.html
Ja uczyłem się na jego podstawie i mimo, że w pierwszy dzień szło mi mozolnie to po tygodniu już bardzo dobrze dawałem sobie radę.
Ja uczyłem się na jego podstawie i mimo, że w pierwszy dzień szło mi mozolnie to po tygodniu już bardzo dobrze dawałem sobie radę.
Nie wystarczy benzyna we krwi, trzeba mieć też olej w głowie.
-
MarSen - Moderator
• Strona 1 z 1
Powrót do Motorowery do 50 ccm
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość