Zakup motoroweru uzywanego, przeglad obowiazkowy do rej?
• Strona 1 z 1
Zakup motoroweru uzywanego, przeglad obowiazkowy do rej?
Zakupilem uzywany motorower, ma oplacone OC do lipca i przeglad techniczny do polowy sierpnia. Jutro jade go rejestrowac, wiec musze:
-urzad skarbowy oplata 2%
-urzad komunikacji (rejestracja)
Ale czy w obecnej sytuacji musze z nim jechac na przeglad techniczny czy nie?
W sumie do sierpnia mam aktualny. Jak to jest obecnie?
-urzad skarbowy oplata 2%
-urzad komunikacji (rejestracja)
Ale czy w obecnej sytuacji musze z nim jechac na przeglad techniczny czy nie?
W sumie do sierpnia mam aktualny. Jak to jest obecnie?
- zgf1
- Świeżak
Nie wiem jak przy motorowerze, ale sądzę, że jest podobnie jak z motocyklem.
Jak je przerejestrowywałem, to mi babka do dowodu rejestracyjnego przebiła przegląd. Ubezpieczenie przepisałem na siebie (za darmo). Więc nie sądzę, byś musiał robić dodatkowe badanie techniczne.
Jak je przerejestrowywałem, to mi babka do dowodu rejestracyjnego przebiła przegląd. Ubezpieczenie przepisałem na siebie (za darmo). Więc nie sądzę, byś musiał robić dodatkowe badanie techniczne.
Kawasaki ER-5, 98r.
- jackal_pl
- Świeżak
Zgadzam się przy przerejestrowaniu motoroweru potrzebny jest przegląd. Potem już tylko co dwa lata.
- Kruszyciel
- Świeżak
Dzieki, a jaka kolejnosc?
-skarbowka
-przeglad
-urzad komunikacji
Troche to idiotyczne, za miesiac go sprzedam, ktos tez musi na przeglad, po miesiacu on sprzeda i kolejny przeglad... Tylko zdzieranie z ludzi kasy jak to w naszym "pieknym i przyjaznym" kraju bywa
-skarbowka
-przeglad
-urzad komunikacji
Troche to idiotyczne, za miesiac go sprzedam, ktos tez musi na przeglad, po miesiacu on sprzeda i kolejny przeglad... Tylko zdzieranie z ludzi kasy jak to w naszym "pieknym i przyjaznym" kraju bywa

- zgf1
- Świeżak
Najpierw przeglÄ…d.
A przy sprzedaży musiałbyś też podać taką samą (taką jak na umowie) lub niższą cenę za jaką kupiłeś inaczej zapłacisz karę. Chyba że poczekasz 6 miesięcy.
A przy sprzedaży musiałbyś też podać taką samą (taką jak na umowie) lub niższą cenę za jaką kupiłeś inaczej zapłacisz karę. Chyba że poczekasz 6 miesięcy.
- Kruszyciel
- Świeżak
jaki przeglÄ…d ? skoro jest do sierpnia to jedziesz na przeglÄ…d dopiero w sierpniu.
po zakupie, idziesz do skarbówki i płacisz 2% ale tylko jeżeli pojazd kosztuje więcej niz 1000 zł, jeżeli na umowie jest mniej to nawet nie musisz tam iść.
idziesz do wydziału komunikacyjnego, dajesz dowód, i wypełniasz wniosek jeden, i juz idzie cała procedura, dadzą ci karteczke z opłatą za rejestracje, nim dojdziesz do banku i wrócisz to pewnie miekki dowód i tablica beda juz na ciebie czekały.
ubezpieczenie - idziesz do ubezpieczalni i albo na siebie przepisujesz, albo rezygnujesz i wyliczają ci nową składke
po zakupie, idziesz do skarbówki i płacisz 2% ale tylko jeżeli pojazd kosztuje więcej niz 1000 zł, jeżeli na umowie jest mniej to nawet nie musisz tam iść.
idziesz do wydziału komunikacyjnego, dajesz dowód, i wypełniasz wniosek jeden, i juz idzie cała procedura, dadzą ci karteczke z opłatą za rejestracje, nim dojdziesz do banku i wrócisz to pewnie miekki dowód i tablica beda juz na ciebie czekały.
ubezpieczenie - idziesz do ubezpieczalni i albo na siebie przepisujesz, albo rezygnujesz i wyliczają ci nową składke
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
-
henio12323 - Moderator
Masz racje, nie trzeba przegladu w takim wypadku obowiazuje ten stary...
Nie wiem skad te historie, ze przy rejestracji trzeba przeglad robic...
Droga wyglada tak:
-skarbowy, wypelniamy druk, dostajemy karteczke i idziemy do kasy urzedu
-z tablicami idziemy do wydzialu komunikacji, znow do kasy i dostajemy nowe tablice i miekki dowod na miesiac
WAZNE:
Nie zapomnijcie, ze na przerejestrowanie macie 30dni, ale na zaplacenie podatku 2% w Urzedzie Skarbowym tylko 14 dni!! Ja zapomnialem, poszedlem po prawie miesiacu, wypelnilem ten caly zal za grzechy i mam nadzieje, ze unikne grzywny...
Nie wiem skad te historie, ze przy rejestracji trzeba przeglad robic...
Droga wyglada tak:
-skarbowy, wypelniamy druk, dostajemy karteczke i idziemy do kasy urzedu
-z tablicami idziemy do wydzialu komunikacji, znow do kasy i dostajemy nowe tablice i miekki dowod na miesiac
WAZNE:
Nie zapomnijcie, ze na przerejestrowanie macie 30dni, ale na zaplacenie podatku 2% w Urzedzie Skarbowym tylko 14 dni!! Ja zapomnialem, poszedlem po prawie miesiacu, wypelnilem ten caly zal za grzechy i mam nadzieje, ze unikne grzywny...
- zgf1
- Świeżak
Ja miałem podobną sytuacje przy przerejestrowaniu w dokumentach miałem jeszcze aktualny przegląd ale odesłali mię mimo to.
Tak właśnie państwo wyciąga od ludzi pieniądze.
Tak właśnie państwo wyciąga od ludzi pieniądze.
- Kruszyciel
- Świeżak
No to po prostu dałeś się zrobić w balona. Ja przy Hondzie tylko przerejestrowałem, przebito mi ważność przeglądu i zaszedłem do ubezpieczalni, a Pani wypisała mi na kartce A4, że ubezpieczenie zostało przepisane na nowego właściciela.
Nie wystarczy benzyna we krwi, trzeba mieć też olej w głowie.
-
MarSen - Moderator
• Strona 1 z 1
Powrót do Motorowery do 50 ccm
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości