Yamaha BT1100 Bulldog + i - oraz pierwsza miłość :)
• Strona 1 z 1
Yamaha BT1100 Bulldog + i - oraz pierwsza miłość :)
Witam serdecznie fanów dwóch kółek. Przeglądam te forum od paru tygodni i doskonale wiem, że jest tu wielu motocyklistów z dużym doświadczeniem i ogromną wiedzą. Dlatego zwracam się z prośbą o poradę w tak dość częstym dylemacie a dokładnie zakupie pierwszych dwóch kołek. Zaznaczam, że przeszukałem całe forum, ale nie znalazłem wyczerpującej odpowiedzi na moje pytanie: czy rozsądny jest zakup jako pierwszego motocykla Yamahy Bulldog BT1100? Jeździłem na tej maszynie jako pasażer i wręcz się w niej zakochałem Mam 186cm wzrostu i 88 kg. Niżej przedstawiam moje wizje plusów i minusów tej maszyny, ale proszę o sprostowania
PLUSY:
V2 – kocham ten dźwiÄ™k silnika mimo wibracji
Kardan – brak problemów z smarowaniem, naciÄ…giem i czÄ™sto wymianÄ…
Elastyczność – na co dzieÅ„ jeżdżę turbo dieslem a to taki diesel w motocyklu, od 1500 obr/min ciÄ…gnie jak szalony
Analogowe wskaźniki- może to taki szczegół, ale osobiście bardzo nie lubię cyfrowych zegarków
Pozycja za kierownicÄ… – bardzo wygodna-akurat na jazdÄ™ miejskÄ… i krótkie wycieczki
Firma Yamaha – chyba najbardziej mam do niej zaufanie
MINUSY:
>20 000 zł
na pierwszą maszynę to dla mnie troszkę dużo
230 kg na sucho – dam z tym radÄ™??
65 koni -mimo wysokiego momentu obrotowego jest wartością dość niską
Jako alternatywÄ™ widzÄ™ co najmniej dwa rozwiÄ…zania : Suzuki SV 650 N, Yamaha FZ6 N
Jednak oba majÄ… Å‚aÅ„cuch, cyfrowe wyÅ›wietlacze (po 2003 roku), ale niższÄ… masÄ™ i cenÄ™ zakupu…
Uwzględniając mój amatorski staż i wyżej przedstawione trendy (m.in. V2, kardan) co radzicie? Dam rady okiełzać tego Buldoga? A może jest jakaś lepsza maszyna o której nie wiem? Liczę na Waszą pomoc, za którą z góry dziękuje i pozdrawiam
PLUSY:
V2 – kocham ten dźwiÄ™k silnika mimo wibracji
Kardan – brak problemów z smarowaniem, naciÄ…giem i czÄ™sto wymianÄ…
Elastyczność – na co dzieÅ„ jeżdżę turbo dieslem a to taki diesel w motocyklu, od 1500 obr/min ciÄ…gnie jak szalony
Analogowe wskaźniki- może to taki szczegół, ale osobiście bardzo nie lubię cyfrowych zegarków
Pozycja za kierownicÄ… – bardzo wygodna-akurat na jazdÄ™ miejskÄ… i krótkie wycieczki
Firma Yamaha – chyba najbardziej mam do niej zaufanie
MINUSY:
>20 000 zł

230 kg na sucho – dam z tym radÄ™??
65 koni -mimo wysokiego momentu obrotowego jest wartością dość niską
Jako alternatywÄ™ widzÄ™ co najmniej dwa rozwiÄ…zania : Suzuki SV 650 N, Yamaha FZ6 N
Jednak oba majÄ… Å‚aÅ„cuch, cyfrowe wyÅ›wietlacze (po 2003 roku), ale niższÄ… masÄ™ i cenÄ™ zakupu…
Uwzględniając mój amatorski staż i wyżej przedstawione trendy (m.in. V2, kardan) co radzicie? Dam rady okiełzać tego Buldoga? A może jest jakaś lepsza maszyna o której nie wiem? Liczę na Waszą pomoc, za którą z góry dziękuje i pozdrawiam
- pedros220
- Świeżak
no powiem szczeże, że to nie jest jakiś "Szatan", znajomy Amerykanin miał taki sprzęt i narzekał jedynie że trudniej się nim manewruje w mieście, bo masa robi swoje a moc nie zachwyca.... mimo tego coś w sobie ma a nie wspomne tu o pięknym brzmieniu silnika. W tym motocyklu trzeba się zakochać, żeby widzieć w nim same zalety.
A to że mówisz że ma 230 kg na sucho + 90 kg= robi się całkiem nie zła masa, ale tu nie chodzi głównie o umiejętności, lecz również o siłę. A na trasie jest o wiele lepiej, gdyż ma wysoki moment obrotowy.
Napewno kolejnymi zaletami sÄ…:
Wygodna pozycja kierującego, swietne hamulce i niski srodek ciężkości, dzieki czemu łatwiej i przyjemniej pokonuje się zakręty, no i oczywiście piękna linia.
Reasumując, myślę że jesli masz głowe na karku i "trochę" gotówki to napewno dasz sobie z nim rade i bedziesz szerpał przyjemność z jazdy czego bardzo serdecznie Ci zyczę
Pozdr
A to że mówisz że ma 230 kg na sucho + 90 kg= robi się całkiem nie zła masa, ale tu nie chodzi głównie o umiejętności, lecz również o siłę. A na trasie jest o wiele lepiej, gdyż ma wysoki moment obrotowy.
Napewno kolejnymi zaletami sÄ…:
Wygodna pozycja kierującego, swietne hamulce i niski srodek ciężkości, dzieki czemu łatwiej i przyjemniej pokonuje się zakręty, no i oczywiście piękna linia.
Reasumując, myślę że jesli masz głowe na karku i "trochę" gotówki to napewno dasz sobie z nim rade i bedziesz szerpał przyjemność z jazdy czego bardzo serdecznie Ci zyczę

Pozdr
Sprowadzę | Części,Akcesoria,dzież,TUNING | import_usa@o2.pl
-
R1 - Bywalec
R1, dzięki za Twoją opinię i życzenia:). Zgadzam się z Tobą, hamulce pochodzą ponoć właśnie z ..... yamahy R1. Jeśli chodzi o mój styl jazdy to naprawde mam "głowę na karku"
Ale wracając do minusów. Czy nie ma równie dobrej alternatywy w niższej cenie? Na całym allegro jest około "aż" 8-9 takich motorów z cenami z kosmosu:(

- pedros220
- Świeżak
Witam
Wiem co czujesz, ja tez zachorowalem kiedys na tego sprzeta, piekne moto i ta muzyka plynaca z twin V'lki - malina
nie wspomne o linii sprzeta, ktora wyroznia go z tlumu setek identycznych moto
Z tego co wiem sprzet jest malo popularny u nas, ale to akurat zaleta dla tych co lubie miec cos innego... Co do ceny to nie znajdziesz nic ponizej 15-17 tys.
Z relacji kumpla ktory smigal kiedys tym muscle bike'iem wynika jednoznacznie, ze pomimo masy prowadzi sie bardzo przyjemnie.
Demon predkosci to nie jest, ale nisko polozony max moment obrotowy daje poczucie jakiejs dynamiki - nie trzeba krecic wysoko zeby jechal
zreszta silnik pochodzi od sprzeta z ciut innej rodziny
co do yamashki to na moim celowniku jest fazer
stary, sprawdzony, niezawodny i zwinny sprzet 
Wiem co czujesz, ja tez zachorowalem kiedys na tego sprzeta, piekne moto i ta muzyka plynaca z twin V'lki - malina

Z tego co wiem sprzet jest malo popularny u nas, ale to akurat zaleta dla tych co lubie miec cos innego... Co do ceny to nie znajdziesz nic ponizej 15-17 tys.
Z relacji kumpla ktory smigal kiedys tym muscle bike'iem wynika jednoznacznie, ze pomimo masy prowadzi sie bardzo przyjemnie.
Demon predkosci to nie jest, ale nisko polozony max moment obrotowy daje poczucie jakiejs dynamiki - nie trzeba krecic wysoko zeby jechal

zreszta silnik pochodzi od sprzeta z ciut innej rodziny

co do yamashki to na moim celowniku jest fazer

Pozdrawiam,
4est
4est
-
4est - Świeżak
no i z częściami bedzie problem :/
Oczywiście jest jeszcze świetny Bandit, do miasta super, na wypady też
Oczywiście jest jeszcze świetny Bandit, do miasta super, na wypady też

Sprowadzę | Części,Akcesoria,dzież,TUNING | import_usa@o2.pl
-
R1 - Bywalec
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 18 gości