Mocowanie rejestracji , ( zmiana )
• Strona 2 z 3 • 1, 2, 3
W zaleznosci od stanu kranu wymieniam uszczelki (kupuje oryginalny zestaw naprawczy u producenta kranu), wymieniam wklad (na oryginalny) lub kupuje nowy kran. Nie uzywam gumy do zucia, kawalkow blachy, przypadkowych narzedzi ani innych materialow zastepczych.
-
Fugu - Mieszkaniec forum
Zalezy od kranu - jesli wygrzebales go na ruskim targu w skrzynce ze zlomem i zaplaciles 5 PLN, to uszczelka za 0,5 PLN, wygrzebana w tej samej skrzynce jest jak najbardziej ok.
Jesli mowimy o kranie za 500 PLN albo i wiecej, to kupie dedykowany zestaw naprawczy i wymienie wszystkie uszczelki. Chociazby z tego powodu, ze nie mam najmniejszej ochoty za pare dni rozbierac tego ponownie, bo puscila inna uszczelka, albo ta za 0,5 PLN okazala sie miec zla twardosc.
Jesli mowimy o kranie za 500 PLN albo i wiecej, to kupie dedykowany zestaw naprawczy i wymienie wszystkie uszczelki. Chociazby z tego powodu, ze nie mam najmniejszej ochoty za pare dni rozbierac tego ponownie, bo puscila inna uszczelka, albo ta za 0,5 PLN okazala sie miec zla twardosc.
-
Fugu - Mieszkaniec forum
nie wiedziałem że ruscy przywożą do nas skrzynki z kranami po 5pln
ale widzę że jesteś w temacie rupieciowych wyprzedaży
Dla mnie przykładowa uszczelka to kawałek gumy i nie spuszczałbym się nad tym zbytnio z prostego powodu znam zasadę działania kranu i nie widzę sensu w przepłacaniu za kawałek gumy.
Odnośnie wsadzania części do tego czym jeżdżę to też wychodzę z założenia że najlepsze jest to co idzie na pierwszy montaż, czyli w przypadku BMW elementy gumowe lemfordera, a zawieszenia meyle hd, do motocykla świece tylko denso a łańcuchy tylko złote zvmx'y DID'a, jednak są to części mechaniczne a ich trwałość i jakość przekłada się między innymi na nasze bezpieczeństwo. Dlatego widzę sens w płaceniu za nie więcej. Odnośnie tak mało istotnych pierdół jak kawałek aluminium który trzyma tablicę rejestracyjną nie widzę żadnego racjonalnego powodu dla którego miałbym zapłacić za coś kilka stów, jednocześnie mogąc zrobić to coś samemu, lub kupić tańsze i lekko zmodernizować o ile jest taka potrzeba i czerpać satysfakcję z tego że nie mam dwóch lewych rąk i nie boję się pobrudzić przy pracy jak większość lalusiów w rurkach których od ladyboy'ów z Tajlandii rożni tylko pochodzenie...

Dla mnie przykładowa uszczelka to kawałek gumy i nie spuszczałbym się nad tym zbytnio z prostego powodu znam zasadę działania kranu i nie widzę sensu w przepłacaniu za kawałek gumy.
Odnośnie wsadzania części do tego czym jeżdżę to też wychodzę z założenia że najlepsze jest to co idzie na pierwszy montaż, czyli w przypadku BMW elementy gumowe lemfordera, a zawieszenia meyle hd, do motocykla świece tylko denso a łańcuchy tylko złote zvmx'y DID'a, jednak są to części mechaniczne a ich trwałość i jakość przekłada się między innymi na nasze bezpieczeństwo. Dlatego widzę sens w płaceniu za nie więcej. Odnośnie tak mało istotnych pierdół jak kawałek aluminium który trzyma tablicę rejestracyjną nie widzę żadnego racjonalnego powodu dla którego miałbym zapłacić za coś kilka stów, jednocześnie mogąc zrobić to coś samemu, lub kupić tańsze i lekko zmodernizować o ile jest taka potrzeba i czerpać satysfakcję z tego że nie mam dwóch lewych rąk i nie boję się pobrudzić przy pracy jak większość lalusiów w rurkach których od ladyboy'ów z Tajlandii rożni tylko pochodzenie...
DUŻO GAZU I SPRZĘGŁO OD RAZU! 

-
melvin - PierwszyOkrutny
melvin napisał(a):Dla mnie przykładowa uszczelka to kawałek gumy i nie spuszczałbym się nad tym zbytnio z prostego powodu znam zasadę działania kranu i nie widzę sensu w przepłacaniu za kawałek gumy.
Fajnie: tu masz rysunek typowego kranu w moim domu - wytlumacz zasade dzialania i podaj numer uszczelki ktora chcesz wymienic.

-
Fugu - Mieszkaniec forum
heh akurat miałem na myśli inne krany, fakt w tym nie ma co wymieniać bo za cały proces odpowiedzialna jest jedna głowica a jedyna uszczelka jaka występuje to oring pomiędzy baterią a powierzchnią umywalki...
jednak miło by było gdybyś w swojej wypowiedzi odniósł się również do innej części mego poprzedniego posta...

jednak miło by było gdybyś w swojej wypowiedzi odniósł się również do innej części mego poprzedniego posta...

-
melvin - PierwszyOkrutny
Ktorej?
Tej w ktorej piszesz ze OEM jest lepszy od aftermarket? Caly czas to pisze.
Tej w ktorej uwazasz ze twoj czas jest bezwartosciowy i warto marnowac go w celu zaoszczedzenia paru PLN? Mam inne zdanie, wrecz przeciwnie, moj wolny czas jest bezcenny.
Tej w ktorej nie znajac mnie twierdzisz ze mam dwie lewe rece? Wiem co potrafie i nie musze tego nikomu udowadniac.
Czy moze tej, w ktorej probujesz mnie obrazac? Nie mam pietnastu lat, zeby reagowac na takie zaczepki.
Ps. Wjedz z twoja "samorobka" n.p. na teren niemiec albo austrii, podczas pierwszej kontroli policyjnej bedziesz zaskoczony, ile "zaoszczedziles".
Tej w ktorej piszesz ze OEM jest lepszy od aftermarket? Caly czas to pisze.
Tej w ktorej uwazasz ze twoj czas jest bezwartosciowy i warto marnowac go w celu zaoszczedzenia paru PLN? Mam inne zdanie, wrecz przeciwnie, moj wolny czas jest bezcenny.
Tej w ktorej nie znajac mnie twierdzisz ze mam dwie lewe rece? Wiem co potrafie i nie musze tego nikomu udowadniac.
Czy moze tej, w ktorej probujesz mnie obrazac? Nie mam pietnastu lat, zeby reagowac na takie zaczepki.
Ps. Wjedz z twoja "samorobka" n.p. na teren niemiec albo austrii, podczas pierwszej kontroli policyjnej bedziesz zaskoczony, ile "zaoszczedziles".

-
Fugu - Mieszkaniec forum
Panowie, nie ma co sie klucic, kazdy ma prawo miec swoje zdanie. Tak jak sa rozne krany , tak samo sa rozni ludzie i motocykle. I tak jedni dalej klepia blachy, inni wymieniaja cale elementy itd itd. Ja osobiscie tylko mysle, skoro komus szkoda bylo kasy na glupi stelarz do tablicy (ktorego wymiana nie jest obowiazkowa) to na co mu jeszcze bylo szkoda kasy podczas uzytkowania
Tysiąc serc jedno bicie one direction ponad życie
-
rosiboj - Moderator
odnośnie mojego stelaża to przyjechał on z motocyklem z niemiec, a podkładki z gumą dołożyłem za radą madcapa, bo ostrzegał że blacha może pękać, poprzednia rejestracja była w ramce więc jej to nie groziło. Mnie ramki nie przypadły do gustu więc wolę założyć ładne śruby z nierdzewki...
osobiście lubię swój wolny czas spędzać babrając się w smarach, ucząc się spawać i ćwicząc swoje zdolności manualne, po tym wszystkim myję ręce pod kranem za 150 a nie 500zł i jakoś nadal nie czuję się gorszy od kogoś kto musi się lansować logiem producenta na swoim stelażu zasłaniając się prawem, co w twoim kraju prawo mówi o wierceniu w tablicy rejestracyjnej?
Rosiboj właśnie o tym mówiłem, nie jestem bogaty więc wydatki muszę sobie odpowiednio planować pod względem priorytetów, i właśnie z tego względu staram się nie żałować kasy na hiperwzmocniony napęd DID'a ale oszczędzić ją na kawałku aluminium który dla mnie nie jest zupełnie istotny, a na dodatek nasze prawo na temat mocowania tablicy rejestracyjnej mówi tyle że ma być ustawiona pod odpowiednim kątem i podświetlona...
osobiście lubię swój wolny czas spędzać babrając się w smarach, ucząc się spawać i ćwicząc swoje zdolności manualne, po tym wszystkim myję ręce pod kranem za 150 a nie 500zł i jakoś nadal nie czuję się gorszy od kogoś kto musi się lansować logiem producenta na swoim stelażu zasłaniając się prawem, co w twoim kraju prawo mówi o wierceniu w tablicy rejestracyjnej?
Rosiboj właśnie o tym mówiłem, nie jestem bogaty więc wydatki muszę sobie odpowiednio planować pod względem priorytetów, i właśnie z tego względu staram się nie żałować kasy na hiperwzmocniony napęd DID'a ale oszczędzić ją na kawałku aluminium który dla mnie nie jest zupełnie istotny, a na dodatek nasze prawo na temat mocowania tablicy rejestracyjnej mówi tyle że ma być ustawiona pod odpowiednim kątem i podświetlona...

-
melvin - PierwszyOkrutny
melvin napisał(a): nadal nie czuję się gorszy od kogoś kto musi się lansować logiem producenta na swoim stelażu
Lans jest, jak osoba zarabiajaca 1000 PLN kupuje trampki za 600 PLN, tylko po to, zeby wszyscy znajomi sfajdali sie z zazdrosci. Jak zarabiasz 5000 PLN, to te same trampki sa tanim obuwiem codziennego uzytku.
melvin napisał(a):co w twoim kraju prawo mówi o wierceniu w tablicy rejestracyjnej?
Nic.
melvin napisał(a):nie jestem bogaty więc wydatki muszę sobie odpowiednio planować pod względem priorytetów
Nareszcie napisales o co ci chodzi.
-
Fugu - Mieszkaniec forum
Fugu napisał(a):Lans jest, jak osoba zarabiajaca 1000 PLN kupuje trampki za 600 PLN, tylko po to, zeby wszyscy znajomi sfajdali sie z zazdrosci. Jak zarabiasz 5000 PLN, to te same trampki sa tanim obuwiem codziennego uzytku.

-
Invi - VIP Ścigacz.pl
Fugu napisał(a):melvin napisał(a):nie jestem bogaty więc wydatki muszę sobie odpowiednio planować pod względem priorytetów
Nareszcie napisales o co ci chodzi.
czekam z niecierpliwością na twoją wypowiedź o tym jaki to życiowy sukces odniosłeś wyjeżdżając za granicę, jak to zarabiasz krocie mimo najniższej krajowej bo w Polsce nigdy byś tyle nie miał i w ogóle jakie cebulowo jest w kraju nad Wisłą...

-
melvin - PierwszyOkrutny
melvin napisał(a):czekam z niecierpliwością na twoją wypowiedź o tym jaki to życiowy sukces odniosłeś wyjeżdżając za granicę
Nie wyjechalem, tylko zostalem wywieziony jako dzieciak - nie mialem wyboru. Co wiecej, mysle ze zyjac w PL zdobyl bym podobne wyksztalcenie, pracowal na podobym stanowisku i zarabial podobne pieniadze.
Cala reszta twojej wypowiedzi przedstawia twoj sposob patrzenia na zycie, ja mam nieco odmienny, wiec pozwol, ze nie bede bral udzialu w dalszej dyskusji, szczegolnie, ze nie ma ona juz nic wspolnego z pierwotnym watkiem.
Invi napisał(a): Znam wiele osób które miesięcznie zarabiają 6-8k
Tez znam wiele takich osob - w mojej branzy mediana pracownika lezy przy 7kPLN miesiecznie, gorny kwadryl ponad 8kPLN. Tylko nie bardzo wiem co chciales w ten sposob powiedziec.
-
Fugu - Mieszkaniec forum
Jak dla mnie jeżeli coś jest zrobione dobrze, nie razi w oczy i spełnia swoją role to po co przepłacać(szczególnie że mowa o tak odpowiedzialnej części jak mocowanie tablicy). Jeszcze należy dodać, że to kwestia osoby i tego jakie ma podejście do motocykla. Jedni chcą jeździć motocyklem, czerpać z tego 100% przyjemności, wykorzystywać w pełni jego moc i mają to głęboko że na kierownicy nie wisi im zbiorniczek na płyn hamulcowy Rizomy za który trzeba zapłacić pare stówek. Fugu, nie musiałeś podkreślać że masz hajs, a ci co go mają mniej są gorsi, bo różnie bywa w życiu.
Triumph Street Triple
- jaroaro
- Bywalec
Fugu napisał(a):Ps. Wjedz z twoja "samorobka" n.p. na teren niemiec albo austrii, podczas pierwszej kontroli policyjnej bedziesz zaskoczony, ile "zaoszczedziles".
w szwablandzie miałem nie jedną kontrole i nikt się nie czepiał mocowania tablicy a w większości przypadków mocowanie było z kawałka blachy także nie pisz glupot
aprilia RSV4
-
suhy-19 - Moderator
No też tak pomyślałem, wychodzi na to że ta branża to wyrywanie marchwi u niemca
Albo jednak gimnazjum
To może przeczytaj cały akapit zamiast coś wykrajać?

Fugu napisał(a):Invi napisał(a): Znam wiele osób które miesięcznie zarabiają 6-8k
Tez znam wiele takich osob
To może przeczytaj cały akapit zamiast coś wykrajać?
-
Invi - VIP Ścigacz.pl
• Strona 2 z 3 • 1, 2, 3
Powrót do Mechanika motocyklowa