Zobacz wątek - Mocowanie rejestracji , ( zmiana )
NAS Analytics TAG

Mocowanie rejestracji , ( zmiana )

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

Mocowanie rejestracji , ( zmiana )

Postprzez baccari18 » 5/5/2014, 19:41

Czesc Wam.
Mam pytanie ile kosztuje lub jak zrobic samemu mocowanie rejestracji z takiego typu :

https://www.google.pl/search?q=rejestra ... B800%3B619

NA COS TAKIEGO :
https://www.google.pl/search?q=rejestra ... B900%3B635

Jak jest z przegladem w takiej sytuacji , rejestracja ma miec oswietlenie a tu ma tylko takie jak stop nacisniesz. I w przypadku tej ninja 250r, ( 1 link ) , trzeba by przerabiac i lub wymieniac kierunkowskazy ?
Nie chodzi mi tu o unikanie radarow ani nic z tego typu , tylko wylacznie z wlasnego gustu chcialbym cos takiego zrobic ,zawsze mi sie to podobalo . A te oryginalne to wgl. mi sie nie podoba. Calkowicie psuje wyglad tylny moto. Takie moje zdanie

Dzieki ;)
..
baccari18
Świeżak

Postprzez Fugu » 5/5/2014, 20:01

N.p. kupujac cos takiego:

http://www.ebay.de/itm/Kennzeichenhalte ... 0633441968

Podswietlenie rejestracji jest w komplecie, kierunki trzeba wymienic na akcesoryjne.
Fugu
Mieszkaniec forum

Postprzez baccari18 » 5/5/2014, 20:58

dzieki , 75E , ;O .. myslalem ze cos takiego to max 50 zl :D
..
baccari18
Świeżak

Postprzez Fugu » 5/5/2014, 21:05

Za 50 PLN to kupisz sobie kawalek blachy, z ktorego cos takiego mozesz wystrugac.
Fugu
Mieszkaniec forum

Postprzez Vergon » 5/5/2014, 21:06

Szukaj normalnie na Allegro pod hasłami "stelaż/uchwyt tablicy/rejestracji, fender eliminator" i poszukaj w dziale akcesoria motocyklowe na Allegro.
Da się to kupić spokojnie za 50zł bo tyle to jest warte, nie żadne Jebaje po 75E + przesyłka. Jak nie znajdziesz nówki takiej jak Ci pasuje to pozostają używki.
Vergon
VIP Ścigacz.pl

Postprzez Fugu » 5/5/2014, 22:05

Warte (material) to to nie jest w masowce nawet 20 PLN. Tyle tylko ze na allegro nic nie ma. A link do ebay byl zeby pokazac jak to wyglada.
Fugu
Mieszkaniec forum

Postprzez Vergon » 5/5/2014, 22:24

Wartość rozumiana jako cena, którą można za to zapłacić nie płacąc za logo dając jednocześnie komuś zarobić. Na Allegro cała masa tych uchwytów.
Vergon
VIP Ścigacz.pl

Postprzez rosiboj » 5/5/2014, 22:39

Od siebie tylko dodam, ze jakos wykonania zwlaszcza tych tanich jest , ujmijmy to delikatnie, pretensjonalna. Ale sa gusta i gusta
Tysiąc serc jedno bicie one direction ponad życie
rosiboj
Moderator

Postprzez Vergon » 5/5/2014, 23:16

A co może być nie tak w kawałku blachy wyciętym na CNC i pomalowanym proszkowo?
Vergon
VIP Ścigacz.pl

Postprzez Fugu » 6/5/2014, 06:30

Material, grubosc materialu, wykonczenie krawedzi, dokladnosc malowania, odtluszczenie przed malowaniem, spasowanie, dokladnosc wykonania otworow mocujacych .....

Skoro na allegro jest pelno, do znajdz prosze za 50 PLN taki jaki potrzebuje OP - do ninja 250r ;)

Ps.: tak wyglada moja tablica wozona ok. 1000 km na fenderze za ~100 PLN:

Obrazek

To tak na wypadek, gdybys chcial sie zastanowic, czy warto zaoszczedzic pare zlotych i miec n.p. problemy bo zgubiles tablice gdzies w trakcie wyprawy w francuskie Alpy - tak z mandacikiem za jazde bez tablic i wizja transportu motocykla na lawecie.
Fugu
Mieszkaniec forum

Postprzez Vergon » 6/5/2014, 18:38

A z czego ma być wykonany jak nie ze stalowego arkusza blachy? Grubość to tak samo jak materiał oczywista sprawa, przecież nikt nie wytnie tego z arkusza 1mm, ale zgodzić się mogę z tym, że jest to jedyna rzecz o którą powinno się na wszelki wypadek dopytać przed zakupem.
Wykończenie krawędzi? To jest kawałek metalu pod rejestrację a nie łyżka, więc każda krawędź wycięta na CNC będzie wystarczającej jakości.
Ciężko o większą dokładność malowania niż malowanie proszkowe.
Resztę argumentów pominę, bo pisząc "odtłuszczenie przed malowaniem" równie dobrze mógłbyś napisać, że pracownik który to robi powinien się odlać się przed pracą, żeby mu ręka nie zadrżała.

Nie będę Ci teraz szukał stelaża pod konkretne moto, jest ich masa na Allegro w cenach 50-80zł, jak tak Ci na tym zależy to sam poszukaj.

W moim pierwszym moto stelaż był zrobiony z zagiętego kombinerkami płaskownika z Castoramy, przejeździł 5k i nic nie pękło.
W drugim był stelaż za właśnie ~50 zł i przejeździł z 15k między innymi właśnie po Alpach.
W trzecim przygotowanym do stuntu był przykręcony byle jak do stelaża zadupka, moto lekko nie miało, waliło o glebę a tablicy nic.
W obecnym mocowanie rejestracji jest z PLASTIKU i nie dzieje się nic ani jemu ani tablicy.
Vergon
VIP Ścigacz.pl

Postprzez Fugu » 7/5/2014, 12:51

Vergon napisał(a):A z czego ma być wykonany jak nie ze stalowego arkusza blachy?

Alu, Nirosty, V2A …… Grubosc, material i ksztalt decyduja, czy bedzies sie trzymalo, albo czy odpadnie ci calosc w skutek wibracji.

Vergon napisał(a):Wykończenie krawędzi? To jest kawałek metalu pod rejestrację a nie łyżka, więc każda krawędź wycięta na CNC będzie wystarczającej jakości.

Nieobrobione krawedzie po CNC sa ostre jak zyletka. Nawet po zamalowaniu gwarantuja zrabista frajde z plastrami podczas skladania.

Vergon napisał(a):Resztę argumentów pominę, bo pisząc "odtłuszczenie przed malowaniem" równie dobrze mógłbyś napisać, że pracownik który to robi powinien się odlać się przed pracą, żeby mu ręka nie zadrżała.

Odlanie nie ma znaczenia. Przygotowanie powierzchni ma – na zle przygotowanej farba odchodzi a element rdzewieje.

Vergon napisał(a):Nie będę Ci teraz szukał stelaża pod konkretne moto, jest ich masa na Allegro w cenach 50-80zł, jak tak Ci na tym zależy to sam poszukaj.

Sek w tym ze szukalem. Akurat do tego moto nie ma ani jednej – dlatego twoja sugestia zeby kupic jest teoretycznie fajna a praktycznie niewykonalna.

Anyway - temat schodzi poza pytanie, sugeruje EOD.
Fugu
Mieszkaniec forum

Postprzez Vergon » 7/5/2014, 17:04

Być może akurat na tą chwilę nie ma dedykowanego. Poza dedykowanymi jest masa uniwersalnych, które spisują się równie dobrze.
Dalszą dyskusję sobie odpuszczę, przerób najpierw kilka rozwiązań w kilku motocyklach, popatrz z czym jeżdżą znajomi i jak wtedy dojdziesz do wniosku, że trzeba frajersko płacić 75E + wysyłka to uargumentuj to tutaj.
Vergon
VIP Ścigacz.pl

Postprzez rosiboj » 7/5/2014, 18:09

To ze ktos z czyms jezdzi takim a nie innym to juz jest raczej indywidualna sprawa danej osoby. Mozna samemu wziasc blache i pociac i pogiac kombinerkami. Da sie? Da sie. Kosz ... 5pln? To po co placic 10 razy tyle? Jakich firm taild tidy miales w rekach? Ja mialem i takie co ktos sobie powiercil i pogiol w garazu i te tanie za 50 pln i te za 100 euro i powiem tak, potrafie zauwazyc roznice bez etykiety z cena. Kto co wybiera to juz jego brocha , moze akurat ktos stwirdzi, ze to ze mu cala rejestracja faluje podczas jazdy to taki "anti rejdar ficzer" :D Dla mnie osobiscie to oznaka dziadostwa. Jest tez pewna roznica, jak przykrecasz listewke do motocykla za 4k a za 40k
Tysiąc serc jedno bicie one direction ponad życie
rosiboj
Moderator

Postprzez Fugu » 7/5/2014, 18:21

Vergon napisał(a):.... popatrz z czym jeżdżą znajomi i jak wtedy dojdziesz do wniosku, że trzeba frajersko płacić 75E + wysyłka to uargumentuj to tutaj.

Wszyscy jezdza z fenderami za 60..100€ -> ale to akurat wynika, ze w kraju w ktorym mieszkam, za jazde z fenderem bez numerka KBA placisz mandat 50€ i cisniesz moto do domu.

Rosiboj napisał(a):Dla mnie osobiscie to oznaka dziadostwa.

Dokladnie.
Fugu
Mieszkaniec forum

Postprzez melvin » 7/5/2014, 21:49

Fugu napisał(a):Ps.: tak wyglada moja tablica wozona ok. 1000 km na fenderze za ~100 PLN:

Obrazek

To że ci tablica popękała to raczej wina tego że dojebałeś śruby ile sił w rękach starczyło, zobacz że ta nowa śruba też jest tak dociągnięta, że tablica się poddała...
Dopasuj podkładki i śruby odpowiedniego rozmiaru, zastosuj podkładki z gumą żeby amortyzowały i unikniesz takich problemów.

w moim moto jest mocowanie kij wie za ile talarów, kupiłem moto a mocowanie już było i nie przeszło mi nawet przez myśl żeby je zmieniać (chyba że kupiłbym undertail i przenosił blachę za koło),
nie dzieją się żadne cuda z blachą, w poprzednim moto przerabiałem mocowania od tablicy przykręconej do kawałka plastiku w undertailu, mocowanie do blachy aluminiowej (to akurat było w moto jak je kupiłem) mocowanie dorobione ze zwykłej blachy 2mm dokręconej do wydechów (to przetrwało najdłużej) i masę innych patentów i tablica cierpiała tylko przy wierceniu nowych dziur i spotkaniach z asfaltem.
kiedyś kupiłem nowe mocowanie z aluminium za całe 15zł ale nie takie najprostsze z allegro tylko z masą opcji ustawiania tablicy itp. Jakościowo wygląda dobrze, może kiedyś się przyda do jakiegoś moto.

Co do montowania i kaleczenia bo krawędzie ostre, to z takim podejściem, na twoim miejscu dałbym sobie spokój w kwestiach garażowych, szkoda rurki krwią pobrudzić...
DUŻO GAZU I SPRZĘGŁO OD RAZU! :twisted:
melvin
PierwszyOkrutny

Postprzez Fugu » 8/5/2014, 21:44

Tablica jest z aluminiowej blachy o grubosci ok. 1mm. Nie ma prawa peknac poprzez dokrecenie - powodem pekniecia sa wibracje taniego fendera. Akurat przy tym, ktory mialem poprzednio masa ludzi narzeka ze odlatuja tablice.

Z jednej strony to niby masz racje, ze teoretycznie mozna poprawiac po producencie, tam przywiazac kawalkiem sznurka, podkleic guma do rzucia, popodmieniac srubki - tylko po co kupowac cos, zaoszczedzic pare zlotych i potem godzinami bawic sie w druciarstwo? Zamiast kombinowac, wole zaplacic minimalnie wiecej, poskladac na czesciach ktore sa w zestawie i jezdzic.
Fugu
Mieszkaniec forum

Postprzez melvin » 8/5/2014, 22:23

nie nazwałbym druciarstwem mojego mocowania, ani tego jak do niego przykręcona jest tablica...
Nie potrzebowałem też godzin kombinowania żeby przykręcić kawałek blachy do kawałka grubszej blachy...

Jak mówi stare przysłowie "masz łeb i chuj to kombinuj" dla mnie dłubanie przy moto to frajda i czerpię satysfakcję z tego że coś zrobiłem sam, a nie kupiłem kolejnej szafki ze sklepu IKEA którą poskładać potrafi niewidome dziecko...
melvin
PierwszyOkrutny

Postprzez Fugu » 9/5/2014, 18:16

Nie, no nie ma jak kombinowac: zawsze mozna wlozyc gume z majtek zamiast paska klinowego, podeszfe zamiast klocka hamulcowego - niech zyje zer dla skner.....
Fugu
Mieszkaniec forum

Postprzez melvin » 9/5/2014, 18:19

żeby naprawić cieknący kran dzwonisz po hydraulika który od razu wymienia go na nowy?
melvin
PierwszyOkrutny

Następna strona

Powrót do Mechanika motocyklowa