Na motocykl wystarczy kat. B?
• Strona 1 z 1
Na motocykl wystarczy kat. B?
Pewnie słyszeliście już o tym.
>>> klik <<< (otwórz link)
Nie rozumiem jednak tego, że musi być to motocykl z automatyczną skrzynią biegów.
Do tej informacji nie wiedziałem nawet, że takie istnieją
Chodzi mi o to, że jeśli już mają być dopuszczone 125-tki, to co za różnica czy ma automat czy manual skoro prędkości te same. O co tu chodzi?
Co w ogóle sądzicie o tym pomyśle?
Zapraszam do dyskusji.
>>> klik <<< (otwórz link)
Nie rozumiem jednak tego, że musi być to motocykl z automatyczną skrzynią biegów.
Do tej informacji nie wiedziałem nawet, że takie istnieją

Chodzi mi o to, że jeśli już mają być dopuszczone 125-tki, to co za różnica czy ma automat czy manual skoro prędkości te same. O co tu chodzi?
Co w ogóle sądzicie o tym pomyśle?
Zapraszam do dyskusji.
-
tecto - Świeżak
Re: Na motocykl wystarczy kat. B?
tecto napisał(a):Do tej informacji nie wiedziałem nawet, że takie istnieją :
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wariator
-
Fugu - Mieszkaniec forum
Nie no wiadomo, że są skutery. Chodziło mi o motocykle z automatami.
Fugu, dzięki za linka. Z wiki widzę, że jest np. Aprilia Mana 850.
Reasumując nie chodziło mi o nazewnictwo pojazdu w świetle prawa.
No i w ogóle bardziej chodzi mi o to co w ogóle sądzicie o tej ustawie?
Ciekawią mnie opinie bo ustawa jest dość kontrowersyjna i wzbudza wiele emocji.
Fugu, dzięki za linka. Z wiki widzę, że jest np. Aprilia Mana 850.
Reasumując nie chodziło mi o nazewnictwo pojazdu w świetle prawa.
No i w ogóle bardziej chodzi mi o to co w ogóle sądzicie o tej ustawie?
Ciekawią mnie opinie bo ustawa jest dość kontrowersyjna i wzbudza wiele emocji.
-
tecto - Świeżak
http://www.tvn24.pl/wideo/z-anteny/klot ... t_id=12799
Według mnie ta ustawa wydaje się sensowna ale pożyjemy zobaczymy. Dopiero kiedy ją wprowadzą będziemy widzieć efekty - negatywne tudzież pozytywne.
Według mnie ta ustawa wydaje się sensowna ale pożyjemy zobaczymy. Dopiero kiedy ją wprowadzą będziemy widzieć efekty - negatywne tudzież pozytywne.
-
xNomadx - Świeżak
tecto napisał(a):Chodziło mi o motocykle z automatami.
Nawet "duze":
http://motocykle.honda.pl/pl/motocykle/ ... c700x.html
Dwusprzęgłowa skrzynia biegów (w opcji)
Oprócz sześciobiegowej, manualnej skrzyni biegów w NC700X może być opcjonalnie zamontowana dwusprzęgłowa przekładnia Hondy (DCT). To jedyne w swoim rodzaju rozwiązanie techniczne w sektorze motocyklowym umożliwia zmianę przełożeń bez używania sprzęgła, w trybach manualnym lub automatycznym. Honda NC700X w wersji z DCT nie ma ani dźwigni sprzęgła, ani dźwigni zmiany biegów, ponieważ skrzynię obsługuje się przy wykorzystaniu przycisków na kierownicy. Ta nowoczesna technologia doskonale pasuje do innowacyjnej koncepcji nowego modelu.
-
Fugu - Mieszkaniec forum
Ehh jak już musi tak być to niech już będą te automaty, dla mnie trochę nieporozumienie. Nie wyobrażam sobie np. dziewczyny która w życiu na małym skuterze nie jechała, dostaje nagle 125, odkręca na prostej a na zakręcie ? Skąd ona ma wiedzieć, jak wygląda składanie się w winklu, skoro ani jednej przysłowiowej ósemki, w życiu nie wykręciła ? 

Motocykle sportowe sÄ… do jazdy sportowej, a nie do nauki.
-
SkoQ - VIP Åšcigacz.pl
leff napisał(a):ale nie w polsce, MP3 w polsce to moto wymagajace kat A
W reszcie europy niby tez, ale jednak nie. MP3 jest dziwny i nie chodzi mi tylko o wyglad. Ale po kolei: MP3 byl projektowany do jazdy z kategoria A lub B - sa dwie wersje z roznymi rozstawami przednich kol (granica jest 46cm) i rejestrowane jako dwie rozne klasy pojazdow L3e i L5e.
Prawo o ruchu drogowym, Załącznik nr 2:
4. Kategoria L: pojazdy dwukołowe lub trójkołowe, niektóre pojazdy czterokołowe, w tym:
1) kategoria L1e - motorowery dwukołowe;
2) kategoria L2e - motorowery trójkołowe;
3) kategoria L3e - motocykle dwukołowe bez bocznego wózka;
4) kategoria L4e - motocykle dwukołowe z bocznym wózkiem;
5) kategoria L5e - motocykle trójkołowe;
6) kategoria L6e - czterokołowce lekkie;
7) kategoria L7e - czterokołowce.
L5e moze miec w papierach wpis "pojazd samochodowy inny" i wtedy lapie sie pod:
Prawo o ruchu drogowym, Art. 88. 1. Dokumentem stwierdzającym uprawnienie do kierowania pojazdem silnikowym jest prawo jazdy określonej kategorii.
2. Prawo jazdy uprawnia do kierowania:
1) kategorii A - motocyklem;
2) kategorii A1 - motocyklem o pojemności skokowej silnika nieprzekraczającej 125 cm3 i mocy nieprzekraczającej 11 kW;
3) kategorii B:
a) pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu lub motocykla,
b) pojazdem, o którym mowa w lit. a, z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t,
c) ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym;
4) kategorii B1 - trójkołowym lub czterokołowym pojazdem samochodowym o masie własnej nieprzekraczającej 550 kg, z wyjątkiem motocykla;
B1 jest zawarte w B.
Jesli robiles prawko po 19.1.2013, to MP3, niezaleznie od wersji mozesz prowadzic tylko z A. Jesli robiles prawko wczesniej, MP3 rejestrowana jako L5e mozesz prowadzic z prawem jazdy B.
SkoQ napisał(a): Nie wyobrażam sobie np. dziewczyny która w życiu na małym skuterze nie jechała, dostaje nagle 125, odkręca na prostej a na zakręcie ?
Dokladnie to samo co mezczyzna, ktory nigdy w zyciu nie jechal pojazdem jednosladowym - ma problem. Nie widze powodu dla ktorego plec miala by miec jakiekolwiek znaczenie.....
-
Fugu - Mieszkaniec forum
zastanawiam się ile jest w tym bubla w kontekście przepisów UE.
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
leff napisał(a):Fugu, a widziales wykluczenie przy B1? z wyjatkiem motocykla, niezaleznie ilukolowego
Widzialem. A ty widziales:
Fugu napisał(a):L5e moze miec w papierach wpis "pojazd samochodowy inny"
- wtedy nie jest to juz motocykl, tylko pojazd samochodowy.
Dura lex sed lex.
mati22252 napisał(a):W wielu krajach starej UE to działa tylko że do 11KW i wszystkie np. Niemcy Francja.
Mozesz napisac co konkretnie dziala?
Bo n.p. 125ccm jest kategoria, na ktora w DE trzeba miec A1, lub prawo jazdy kategorii 3 (odpowiada aktualnemu B) wystawione przed 01.04.1980.
-
Fugu - Mieszkaniec forum
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość