Yamaha R1 RN12 04-06 Pomocy !
• Strona 1 z 1
Yamaha R1 RN12 04-06 Pomocy !
Witam,
na stronie jestem nowy. Mam na imiÄ™ Mirek.
I moje pierwsze pytanko na forum:
Chcę kupić Yamahę R1 RN12, ale mam pewne obawy, a mianowicie :
- czy motocykl jest w stanie zapewnić mi lądowanie na plecach, jeżeli przy np. wyprzedzaniu dodam gwałtownie gazu ?
- jakie jest spalanie tego motocykla na trasie, jak i w mieście ?
- jak motocykl oddaje moc - czy cały czas szarpie i ciągnie na koło i plecy, czy można nim odkręcić bez obawy, że zrzuci z motocykla ?
Głównie chodzi mi o " ogarnięcie " motocykla, gdyż słyszałem od znajomych, że ledwo dodam gazu i już plecy, koło itp.
Dodam, że obecnie jeżdżę Kawasaki ER6N - przed nim miałem jeszcze 3 inne motocykle, ale żadnego litra.
Pozdrawiam !
LWG
na stronie jestem nowy. Mam na imiÄ™ Mirek.
I moje pierwsze pytanko na forum:
Chcę kupić Yamahę R1 RN12, ale mam pewne obawy, a mianowicie :
- czy motocykl jest w stanie zapewnić mi lądowanie na plecach, jeżeli przy np. wyprzedzaniu dodam gwałtownie gazu ?
- jakie jest spalanie tego motocykla na trasie, jak i w mieście ?
- jak motocykl oddaje moc - czy cały czas szarpie i ciągnie na koło i plecy, czy można nim odkręcić bez obawy, że zrzuci z motocykla ?
Głównie chodzi mi o " ogarnięcie " motocykla, gdyż słyszałem od znajomych, że ledwo dodam gazu i już plecy, koło itp.
Dodam, że obecnie jeżdżę Kawasaki ER6N - przed nim miałem jeszcze 3 inne motocykle, ale żadnego litra.
Pozdrawiam !
LWG
- MiruuÅ›
- Świeżak
Miruś, jak czytam Twojego pierwszego posta to mam wrażenie że nigdy na moto nie siedziałeś albo tego er6 to dopiero co kupiłeś...nie piszę tego złośliwie po prostu takie wrażenie sprawiasz. Jakbyś wcześniej latał na 3 innych moto to raczej takich pytań byś nie zadawał.
Litr to nie zabawka zresztą tak jak i 600tka, ale jeśli masz pojęcie o posługiwaniu się gazem i sprzęgłem to żaden motocykl nie leci na plecy sam z siebie, takie teorie wygłaszają ludzie którzy nigdy na nich nie jeździli.
Litr to nie zabawka zresztą tak jak i 600tka, ale jeśli masz pojęcie o posługiwaniu się gazem i sprzęgłem to żaden motocykl nie leci na plecy sam z siebie, takie teorie wygłaszają ludzie którzy nigdy na nich nie jeździli.
ZX-10R
- sebasbox
- Świeżak
- piotrmuti1991
- Świeżak
Re: Yamaha R1 RN12 04-06 Pomocy !
Miruuś napisał(a):- czy motocykl jest w stanie zapewnić mi lądowanie na plecach, jeżeli przy np. wyprzedzaniu dodam gwałtownie gazu ?
Jest w stanie zapewnić Ci takie lądowanie, jak się o nie postarasz. Zależy, przy jakiej prędkości, i na którym biegu.
Piszesz, że jeździłeś już czymś większym niż skuter, więc chyba wiesz, że manetkę da się odkręcać stopniowo, nie tylko do końca?
Miruuś napisał(a):- jak motocykl oddaje moc - czy cały czas szarpie i ciągnie na koło i plecy, czy można nim odkręcić bez obawy, że zrzuci z motocykla ?
Na szóstce, przy 250 już raczej nie idzie na gumę...
Pytania z d**y. Bez obawy można odkręcać w 600, ale też wymaga to ogarnięcia, o którym piszesz niżej, i którego chyba jeszcze sporo Ci brakuje.
Miruuś napisał(a):Głównie chodzi mi o " ogarnięcie " motocykla, gdyż słyszałem od znajomych, że ledwo dodam gazu i już plecy, koło itp.
Ta...
-
Pan Jasiek - Świeżak
Ważę od kolegi jakieś 14kg więcej i mogę napisać, że już R6 jedzie przy odwinięciu na granicy styczności przedniego koła z nawierzchnią.
Jak dla mnie to kolega o podanych parametrach fizycznych odleci na R1 jak będzie operował manetką zero-jedynkowo.
Jak dla mnie to kolega o podanych parametrach fizycznych odleci na R1 jak będzie operował manetką zero-jedynkowo.
BMW S1000RR
-
RSSSS - Bywalec
na 1 i 2 idize na kolo z gazu, na 3 wystarczy lekko odpuscic dodac gazu i tez sie podniesie, na 4 i 5 strzal z klamy i tez pójdzie ... ale jak się ma trochę doświadczenia to łatwo opanować to w momencie jak czujesz, że przód się podnosi, no chyba że wtedy panikujesz i dodasz więcej gazu, ale w takim wypadku zapomnij o litrze.
Spalanie: ile wlejesz tyle spali. W trasie przy prędkościach około 150 km/h pali koło 6,5 l/100 a w mieście i 16 potrafi
Moc jak to litr, aczkolwiek ma słaby dół i do tych 6-7 tyś obrotów idzie spokojnie, później zaczyna się zabawa
Spalanie: ile wlejesz tyle spali. W trasie przy prędkościach około 150 km/h pali koło 6,5 l/100 a w mieście i 16 potrafi
Moc jak to litr, aczkolwiek ma słaby dół i do tych 6-7 tyś obrotów idzie spokojnie, później zaczyna się zabawa
- BlueLabel
- Świeżak
Panowie, ale za przeproszeniem o czym wy tu p....licie? ze sporty na gume ida? Szok normalnie! Przeciez na tych motocyklach nie da sie jezdzic, wrzucasz bieg a motocykl juz na tobie. Nie dosc ze Cie poobija to jeszcze wyleje na ciebie goracy olej, pozniej benzyne i na koniec podpali.
ZX-10R
- sebasbox
- Świeżak
sebasbox - Å‚adnie to ujÄ…Å‚eÅ›.
Puszczasz sprzęgło i guma, chyba że dobrze obciążysz lagi, wtedy z kolei pali lacza...
Puszczasz sprzęgło i guma, chyba że dobrze obciążysz lagi, wtedy z kolei pali lacza...
-
Pan Jasiek - Świeżak
- piotr_motoland
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Chcę kupić motocykl - kat A
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości