Krótkie pytania, szybkie odpowiedzi.
1. Są to maszyny wyczynowe, a więc koszta eksploatacji są naprawdę duże, musisz się liczyć, przy amatorskiej jeździe z minimum 2 tysiakami do wydania w ciągu sezonu. Częstotliwość napraw czy okresowych serwisów zależy od tego jak jeździsz, ile, no i też gdzie, wiadomo zawodnik na torze w ciągu sezonu nawet i 3 razy może robić remont, ale średnio dla amatora wychodzi remont raz w sezonie. Części są drogie, jak to w japońcach i są to maszyny 4t, co też wpływa na koszta(części 4t są droższe niż 2t). Tu nie ma takiej części, która się psuje najczęściej, jeżeli dbasz o regularne serwisowanie nic się nie będzie psuło, a przynajmniej zmniejszysz szanse do minimum.
2. Spalanie nie jest wcale duże, tu też wpływ ma gdzie jeździsz i jak jeździsz. 15l na 100? Gdzie oni te 100km liczyli, bo jeżeli chodzi o przejechanie 100km na w pełni odkręconej manetce to może i tyle spali. Tutaj nie ma jakiegoś ogólnego przelicznika spalania, bo to jest nawet zależne od pogody. Myślę, że przy amatorskiej jeździe na torze spalanie będzie wynosiło 8-10 litrów, tylko tutaj nie ma przelicznika na 100km, a na przykład na 8 godzin
Tutaj nie ma co pisać, który jest lepszy, bo jedno i drugie to spokrewnione ze sobą motocykle. Czemu bierzesz pod uwagę tylko tą dwójkę, zerknij jeszcze na KTM sxf i Honda crf.
2. Spalanie nie jest wcale duże, tu też wpływ ma gdzie jeździsz i jak jeździsz. 15l na 100? Gdzie oni te 100km liczyli, bo jeżeli chodzi o przejechanie 100km na w pełni odkręconej manetce to może i tyle spali. Tutaj nie ma jakiegoś ogólnego przelicznika spalania, bo to jest nawet zależne od pogody. Myślę, że przy amatorskiej jeździe na torze spalanie będzie wynosiło 8-10 litrów, tylko tutaj nie ma przelicznika na 100km, a na przykład na 8 godzin
Tutaj nie ma co pisać, który jest lepszy, bo jedno i drugie to spokrewnione ze sobą motocykle. Czemu bierzesz pod uwagę tylko tą dwójkę, zerknij jeszcze na KTM sxf i Honda crf.
Jeżdżę na KTM exc 450, a obok niego stoi Honda Transalp 650
- Effendi
- Świeżak
1) tak jak kolega było o tym duzo pisane wiec sobie doczytaj
po 2 na 100 km - ale zalezy jaki teren, ja czasami robie 100 km w godzine a czasami robie kilometr w godzine. i wtedy spalanie rózne moze byc. chyba że liczone na torze wtedy mysle że to było by realne. kółko ma zwykle nieco ponad kilometr, więc 100 kółek zrobić
po 2 na 100 km - ale zalezy jaki teren, ja czasami robie 100 km w godzine a czasami robie kilometr w godzine. i wtedy spalanie rózne moze byc. chyba że liczone na torze wtedy mysle że to było by realne. kółko ma zwykle nieco ponad kilometr, więc 100 kółek zrobić
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
500 km to praktycznie dotarty silnik dopiero ;D więc jeszcze bys remontu nie musiał robić.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Witam chodzi tu o ocenę kogoś doświadczonego co mysli o http://tablica.pl/oferta/sprzedam-super ... 4x6cZ.html tym motocyklu, rozmawiałem z właściciele(wydaje sie rozsądny, spokojnie mówi, wszytko tak jak w ogłoszeniu po prostu chyba sie zna), a chodzi mi o części jak zostały użyte do remontu. cotam jeszcze powiem motocykl ma 14 tyś przejechane. A i jak ogólnie oceniacie model XPS ms? O i pytanie odnoście startera/rozrusznika bo nie ma od kopniaka tylko pali z startera.
- kiepski
- Świeżak
to jest dział off road, pytaj w motorowerkach
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Witam, mógłby się ktoś wypowiedzieć na temat zbroi UFO Pro Ergo? (http://www.ufoplast.com/en/product-deta ... s/PE02276#)
I ogólnie, czy w zbrojach naprawdę jest dużo cieplej niż w buzerze + pas + nałokietniki?
Nigdy ochraniaczy nie posiadałem więc mam 0 rozeznania i mam mały dylemat, byłbym wdzięczny gdyby ktoś rozwiał moje wątpliwości. Będę jeździł w enduro.
I ogólnie, czy w zbrojach naprawdę jest dużo cieplej niż w buzerze + pas + nałokietniki?
Nigdy ochraniaczy nie posiadałem więc mam 0 rozeznania i mam mały dylemat, byłbym wdzięczny gdyby ktoś rozwiał moje wątpliwości. Będę jeździł w enduro.
- Nocny Zeglarz Zycia
- Świeżak
miałem zbroje kilka wypadów i poszła do sprzedania bo masakra ;P ona fajna do sportów zimowych czy na sciga gdzie sie szybciej jeździ. w terenie w sumie jak sie jedzie szybko po prostych to jeszcze jest ok, ale chwile postać w upale czy technicznie polatać to męczarna i to niezła.
no i jak dla mnie wygodniej sie lata w buzerze, mniej krepuje ruchy.
no i jak dla mnie wygodniej sie lata w buzerze, mniej krepuje ruchy.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
To może jakiś godny polecenia buzer + pas + nałokietniki i żeby dobrze pasowało pod leatt brace'a. Najpierw wolę złożyć strój zanim kupię moto a wcześniej jeździłem bez i nie mam w ogóle pojęcia o tym.
- Nocny Zeglarz Zycia
- Świeżak
ja mam np buzer EVSa i wiem że leatt pasuje ogólnie buzer to zalezy ile masz grosza bo to podstawa
pas nerkowy w sumie obojętne aby motocrossowy bo mozna na sciga kupic ale to zwykle jakies wełniane pasy i jest w nich gorąco. najlepiej żeby były przewiewne w miare. nałokietniki - tutaj powiem ci że szukam sam dobrych, miałem jakies 661 jeździłem w EVSa i ogólnie to z nich zrezygnowałem bo kazde są mało wygodne albo sciskają ręke przez co szybko sie człowiek męczy. najlepiej pojedź sobie do sklepu z takimi sprawami i poprzymierzaj moze kazdemu pasuje co innego
pas nerkowy w sumie obojętne aby motocrossowy bo mozna na sciga kupic ale to zwykle jakies wełniane pasy i jest w nich gorąco. najlepiej żeby były przewiewne w miare. nałokietniki - tutaj powiem ci że szukam sam dobrych, miałem jakies 661 jeździłem w EVSa i ogólnie to z nich zrezygnowałem bo kazde są mało wygodne albo sciskają ręke przez co szybko sie człowiek męczy. najlepiej pojedź sobie do sklepu z takimi sprawami i poprzymierzaj moze kazdemu pasuje co innego
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Ciężko określić ile tego grosza mam, bo cały czas na moto + ochraniacze zarabiam w uk. Co za tym idzie nie za bardzo mam duże sklepy gdzie naprawdę jest wybór dookoła siebie, są jakieś ale np. mają tylko FOX'a albo tylko alpinestars'a. Myślę że na buzer + nałokietniki + pas mogę 1000 zł przeznaczyć, bo trzeba kupić buty i stabilizator karku a to już droższa sprawa. I nie wiem też czy kupować tu, czy jak wrócę do Polski, nie orientuję się gdzie się bardziej opłaci.
Na razie rzuciły mi się w oczy tylko te 2:
http://www.24mx.pl/buzer-leatt-adventure-lite-szary
http://www.24mx.pl/buzer-fox-raceframe-czarny
Na razie rzuciły mi się w oczy tylko te 2:
http://www.24mx.pl/buzer-leatt-adventure-lite-szary
http://www.24mx.pl/buzer-fox-raceframe-czarny
- Nocny Zeglarz Zycia
- Świeżak
Zobacz sobie tą stronkę (tanie pasy nerkowe i nie tylko ) http://outlet.intermotors.pl/
sx 200 | chomikuj.pl/godzillaaaa | http://schematy.netai.net
-
kris514 - VIP Ścigacz.pl
Tylko wybór niewielki . Kusi mnie żeby już sobie wszystko pokupować, ale później będę musiał to jakoś ze sobą zabrać do Polski albo wysłać kurierem, poza tym dopiero mam na sam motocykl ;p
- Nocny Zeglarz Zycia
- Świeżak
allegro.pl za 1000 zł spoko cos ciekawego kupisz polecam thor quadrant, i cos podobnego za 300-500 zł na buzer, pas nerkowy kosztuje koło stówki za średniej klasy, mysle że taki za 250 zł troche bezsens 100-150 max co bym dał za pas. ochraniacze na łokcie no to jak pisałem, tutaj najlepiej samemu sobie na strój zarzucic i ocenić. ale nawet jak cos to nie jest to też najdrozsza zabawka, najtansze od 50 zł mozna kupic juz takie solidniej wyglądające wiec na luźno w tysiaku sie miescisz
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Tylko żeby pasowało pod leatt brace'a, na tym głównie mi zależy. Jak wszystko to wszystko, jeszcze buty chłopaki
Kuszą mnie FOX Instinct, co prawda trochę drogie i nie wiem ile tak średnio żyją takie buty, ewentualnie SIDI Crossfire'y, ale nigdy takich butów na nogach nie miałem także też 0 pojęcia
Kuszą mnie FOX Instinct, co prawda trochę drogie i nie wiem ile tak średnio żyją takie buty, ewentualnie SIDI Crossfire'y, ale nigdy takich butów na nogach nie miałem także też 0 pojęcia
- Nocny Zeglarz Zycia
- Świeżak
Ale po co ci usztywniacz karku przy jeździe enduro ?
Podstawa to buty, kask i ochraniacze na kolana, reszta to zbędny balast, nawalisz to wszystko na siebie to będziesz chodził jak terminator
Podstawa to buty, kask i ochraniacze na kolana, reszta to zbędny balast, nawalisz to wszystko na siebie to będziesz chodził jak terminator
-
Street4Fun - Bywalec
ja miałem usztywniacz ale w enduro mi sie kompletnie nie sprawdził i go sprzedałem.
co do butów najlkepiej samemu przymierzać, ja np miałem fox comp 5 to do enduro były słabe. z kolei teraz kupiłem forma dominator i widac że są solidniejsze do enduro. mają zawias no i wkładke, wiec jak zalejesz buty wodą, to wyciągasz wkładke chwila i masz wszystko suche. i forma to chyba najtansze buty w tej klasie
co do butów najlkepiej samemu przymierzać, ja np miałem fox comp 5 to do enduro były słabe. z kolei teraz kupiłem forma dominator i widac że są solidniejsze do enduro. mają zawias no i wkładke, wiec jak zalejesz buty wodą, to wyciągasz wkładke chwila i masz wszystko suche. i forma to chyba najtansze buty w tej klasie
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
To jak zaoszczędzę na ochraniaczu karku to myślę że nie muszę tak oszczędzać na butach, ochraniacze kolan jakieś godne polecenia? Bo jak patrzę na ceny 'ortez' to strach ;p
- Nocny Zeglarz Zycia
- Świeżak
noo niestety, ale niektórzy mówia ze na tym sie nie oszczędza.
ja mam z najtanszych i dobrych fox raptor. 140 zł chyba na allegeo teraz, fajne są też thory na podwójnym zawiasie ponad 300 zł i budowa to samo co raptor, tylko że srodkowa czesc nie jest hmm nad dolną i górną częscia tylko pod, co sprawa że jest jeszcze mniejszy
ja mam z najtanszych i dobrych fox raptor. 140 zł chyba na allegeo teraz, fajne są też thory na podwójnym zawiasie ponad 300 zł i budowa to samo co raptor, tylko że srodkowa czesc nie jest hmm nad dolną i górną częscia tylko pod, co sprawa że jest jeszcze mniejszy
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator