Wyciek oleju z silnika podczas jazdy
• Strona 1 z 1
Wyciek oleju z silnika podczas jazdy
Witam wszystkich.
Od kilku dni jestem nowym posiadaczem Yamahy FAZER 1999rok poj 599cm3, jest to moj pierwszy motocylk i ogolnie jestem laikiem w tych sprawach.
Wczoraj podczas pierwszej jazdy zaczeła mrugać mi kontrolka od oleju , i pożniej przestała po chwili zacząła sie palic cały czas.
Po zatrzymaniu pod silnikiem zrobiło się mokro od oleju.
Nie wiem skad ten olej wyciekł, najprawdopodobniej z przestrzeni miedzy cylindrami a kołem.
Proszę o jakieś propozycję co to może byc za problem
Z góry dziękuję za informacje
Od kilku dni jestem nowym posiadaczem Yamahy FAZER 1999rok poj 599cm3, jest to moj pierwszy motocylk i ogolnie jestem laikiem w tych sprawach.
Wczoraj podczas pierwszej jazdy zaczeła mrugać mi kontrolka od oleju , i pożniej przestała po chwili zacząła sie palic cały czas.
Po zatrzymaniu pod silnikiem zrobiło się mokro od oleju.
Nie wiem skad ten olej wyciekł, najprawdopodobniej z przestrzeni miedzy cylindrami a kołem.
Proszę o jakieś propozycję co to może byc za problem
Z góry dziękuję za informacje
- jk11
- Świeżak
Nikt nie jest jasnowidzem. Musisz sam zlokalizować miejsce wycieku albo chociaż wstawić zdjęcia...
,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
-
Landryss25 - VIP Åšcigacz.pl
Jeśli zapaliła się kontrolka od oleju to nie zapalaj silnika bo chwila pracy bez smarowania i po panewkach. Najlepiej dokładnie obejrzyj co się stało a jak się nie znasz to daj zarobić mechanikowi. Zobacz przy okazji czy filtr oleju jest dokręcony i czy nie ma uszkodzeń.
- tomek2102
- Świeżak
"coś masz gdzieś pęknięte". Kupiłeś motor z dziurą a im taniej - tym prawdopobniej trudniejsze to będzie do usunięcia. Drugą ważna rzeczą którą zrób po kontakcie z profesjonalistą to zbierz kolegów i jedź obić komuś gębę
bo sprzedawanie roztrzaskanego silnika to ostatnie łajdactwo. Nie próbuj tego amatorsko naprawiać np oddając do spawacza itp, bo trzeba dobrze przeanalizować gdzie pękło (nie każdy element można spawać bez konsekwencji dla ściągania materiału pod wpływem temperatury) i dlaczego. Bo jak to tylko miska olejowa albo pęknięty filtr to spoko - sprawa będzie prosta. Ale jeśli to układ chłodzenia rozstrzaskany po zimie (bo był zalany wodą) to trzeba się zastanowić co jeszcze mogło się uszkodzić w jego pobliżu. A zakładając że ktoś się pozbył moto z rozwalonym silnikiem to może być grubsza sprawa.

Yamaha FZR 1000
- vardana
- Świeżak
Yamaha myślę że ta też, ma kontrolkę poziomu a nie cisnienia oleju ,jak ktos tam pisał dolej olej jakaś kontrolka czy miarka musi być i obserwuj skad wyciek.Moze tylko ktos pokrywe sciągał i nie uszczelnił moze filtr oleju słabo dokrecony(pytanie po co) albo odmą wywala(powodów moze byc kilka)
Carpe diem
- kargulvmax
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 17 gości