Husqvarna Te 450 2007r (grudzień) UKŁAD CHŁODZENIA?Pomocy
• Strona 1 z 1
Witam !!
W zeszłym tygodniu kupiłem Husqvarne TE 450 2007r ,nie posiada ona wiatraka a wyczytałem że w oryginale posiadały, czy to wpływa na jazde?i czyjest niebezpieczne dla moto,ale to co najbardziej mnie zmartwiło to to że po przejechaniu ok 3km silnik był gorący a chłodnica Bardzo!!Letnia prosze o pomoc
W zeszłym tygodniu kupiłem Husqvarne TE 450 2007r ,nie posiada ona wiatraka a wyczytałem że w oryginale posiadały, czy to wpływa na jazde?i czyjest niebezpieczne dla moto,ale to co najbardziej mnie zmartwiło to to że po przejechaniu ok 3km silnik był gorący a chłodnica Bardzo!!Letnia prosze o pomoc
- robertooo1992
- Świeżak
po 1 sprawy crossowe/enduro omawiamy w dziale offroad tam temat prznoszę
po 2 wiatrak to tylko dodatek, do technicznego enduro czasami to przydatna sprawa
w moim exc np to jest jako dodatek i do tej pory radziłem sobie bez niego, ale chyba wrzuce bo znalazłem tanio
podczas jazdy nie ma prawa zagotowac sprzętu, wiatrak sie przydaje tylko np przy przeprawach czy odcinkach gdzie predkosc jest niska a obroty wysokie.
to że jest gorące moto to norma ;P 90 stopni to temperatura robocza
po 2 wiatrak to tylko dodatek, do technicznego enduro czasami to przydatna sprawa
w moim exc np to jest jako dodatek i do tej pory radziłem sobie bez niego, ale chyba wrzuce bo znalazłem tanio

podczas jazdy nie ma prawa zagotowac sprzętu, wiatrak sie przydaje tylko np przy przeprawach czy odcinkach gdzie predkosc jest niska a obroty wysokie.
to że jest gorące moto to norma ;P 90 stopni to temperatura robocza
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Zastanawiam sie nad tym czy odprowadzenie ciepła w moim moto jest odpowiednie ponieważ chłodnica jest Letnia w stosunku do silnika nie widze tam tez termostatu ,jakiś plastik na cienkim wężu ,próbuje ogarnąć jak tu sprawdzić poprawność działania układu
Pozdrawiam...
Pozdrawiam...
- robertooo1992
- Świeżak
no to sprawdź termostat, sprawdź pompe wody moze byc że cos nie działa jak trzeba
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Jak chłodnice ma ciepłe to pompa musi być sprawna - obieg jest w tym przypadku.
Silnik musi być ciepły, chłodnice też.
Poruszasz się w terenie, czy trasie ?
W trasie nie ma prawa się zagotować, w terenie - jest taka możliwość.
Silnik musi być ciepły, chłodnice też.
Poruszasz się w terenie, czy trasie ?
W trasie nie ma prawa się zagotować, w terenie - jest taka możliwość.
-
Street4Fun - Bywalec
Dzisiaj troche nią pociskałem i zagotował sie płyn w chłodnicy?termostat?
jeżeli chodzi o te czynnośći które wymieniłeś to nie mam pojęcia nabyłem ją w tym tyg... dzisiaj na zimnym rano udało mi sie ją odpalić z kopki
jeżeli chodzi o te czynnośći które wymieniłeś to nie mam pojęcia nabyłem ją w tym tyg... dzisiaj na zimnym rano udało mi sie ją odpalić z kopki
- robertooo1992
- Świeżak
Kolego, przy zakupie takiego moto najpierw robi się podstawowe czynności serwisowe a dopiero później się je testuje. Więc zamiast pytać najpierw zrób serwis.
W tym moto fabrycznie jest w ogóle termostat? Trzeba znaleźć manuala i sprawdzić. Jak nie ma termostatu zaczął bym od wymiany płynu. Być może jest zapowietrzony układ i dlatego się gotuje. Jak to nie pomoże trzeba dostać się do pompy wody i zobaczyć czy wszystko jest ok.
W przyszłości edytuj posty.
W tym moto fabrycznie jest w ogóle termostat? Trzeba znaleźć manuala i sprawdzić. Jak nie ma termostatu zaczął bym od wymiany płynu. Być może jest zapowietrzony układ i dlatego się gotuje. Jak to nie pomoże trzeba dostać się do pompy wody i zobaczyć czy wszystko jest ok.
W przyszłości edytuj posty.
,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
-
Landryss25 - VIP Ścigacz.pl
Witam...Dzisiaj odebrałem Huśke od mechanika mówi tak,,termostatu nie było pompa śmiga ale korek był trafiony mogło to miec wpły czy robi mnie w konia?..Pozdrawiam
- robertooo1992
- Świeżak
jak korek trefny to nie trzyma cisnienia, a bez cisnienia szybciej wywala płyn. bo w zwiększonym cisneniu w wyższej temperaturze zachodzi wrzenie 

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Witam .Po odbiorze od mechanika nadal objawy sie powtarzały ,w końcu trafione w sedno wymiana uszczelki pod głowicą pomogła..Pytanko jak często wymieniać olej??
- robertooo1992
- Świeżak
ja leje motula 300V i on ma specyficzny zielonkawy kolor i czasami wymieniam go "na kolor" a nie na godziny, czy przebieg. z prostje przycyzny enduro uzywa sie róznie czasami sie katuje ostro czasami spokojnie pyrka, i zuzycie jest inne, jak ktoś ma kase moze sobie co 10 mth zmienaic i koniec. ja widze zuzycie po kolorze, jak przestaje byc zielony idzie do wymiany. wychodzi to średnio co 15-20 mth u ciebie będzie podobnie
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Dzieki .Jeszcze jedno pytanie ,a jeżeli chodzi o filtr to jest jakis specjalny specyfik albo coś czego powinnem uzywać jeżeli chodzi o zabezpieczenie po umyciu w benzynie??
- robertooo1992
- Świeżak
edytuj posty - nie pisz jeden pod drugim
po 2 uzywaj opcji szukaj bo o tym było setki razy pisane
jak juz umyjesz to uzywac płynu do filtrów powietrza
najlepiej kupic taki w puszce ( nie spreju bo jest mało wydajny ) firma obojętne aby nie elf bo strasznie scieka powyzej 30 zł za litr i mozna kupowac
po 2 uzywaj opcji szukaj bo o tym było setki razy pisane
jak juz umyjesz to uzywac płynu do filtrów powietrza

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Ja od siebie mogę polecić produkty gammy BelRay.
Nie polecałbym mycia filtra w benzynie, a już szczególnie zwykłej.
Domowy sposób :
Ciepłą wodą płukać proszkiem do prania/płynem do mycia naczyń, następnie opłukać i znów powtórzyć czynność tylko ze wrzątkiem.
Jak filtra nie da się oczyścić, to wymienić na nowy, stary po czyszczeniu często dalej może się kleić, nawet po kilkakrotnym płukaniu chemikaliami domowymi.
Nasączać w prosty sposób, oblać filtr i do reklamówki i go tam tarmosić lub polać i ręką wcierać, jest tych sposobów.
Mam nadzieję, że mowa o zwykłym z gąbki, nie K&N
Nie polecałbym mycia filtra w benzynie, a już szczególnie zwykłej.
Domowy sposób :
Ciepłą wodą płukać proszkiem do prania/płynem do mycia naczyń, następnie opłukać i znów powtórzyć czynność tylko ze wrzątkiem.
Jak filtra nie da się oczyścić, to wymienić na nowy, stary po czyszczeniu często dalej może się kleić, nawet po kilkakrotnym płukaniu chemikaliami domowymi.
Nasączać w prosty sposób, oblać filtr i do reklamówki i go tam tarmosić lub polać i ręką wcierać, jest tych sposobów.
Mam nadzieję, że mowa o zwykłym z gąbki, nie K&N

-
Street4Fun - Bywalec
ja zalewam wrzątkiem proszek do prania albo jakas chemia mocniejsza typi DIMER wrzucam filtry i tak sie mocza aż woda ostygnie. potem pod bieżącą wodą mydłem czy płynem do mycia naczyn jeszcze płucze bo sporo syfu zostaje i jest gitarka
benzyna na niektóre filtry moze słabo działać. ale ja nie raz prałem i akurat wszystkie moje w zaden sposób nie ucierpiały
benzyna na niektóre filtry moze słabo działać. ale ja nie raz prałem i akurat wszystkie moje w zaden sposób nie ucierpiały
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
• Strona 1 z 1