[Aktualności] 1 na 10 kierowców jeździ na...
• Strona 1 z 1
[Aktualności] 1 na 10 kierowców jeździ na...
Dyskusja na temat: 1 na 10 kierowców jeździ na "autopilocie"
Przeczytaj więcej na ten temat na stronie:
1 na 10 kierowców jeździ na "autopilocie"
Przeczytaj więcej na ten temat na stronie:
1 na 10 kierowców jeździ na "autopilocie"
- Åšcigacz
- Mieszkaniec forum
Spokojnie, zazwyczaj dotyczy to jazdy po autostradzie, na której dzieje się bardzo niewiele a jazda jest niesamowicie monotonna.
Jedynymi momentami, kiedy faktycznie wymagana jest większa czujność jest manewr wyprzedzania. Ale wtedy nawet jadąc na "autopilocie" zerka się w lusterka.
Umysł sam odpływa do ciekawszych myśli zamiast koncentrować się w 100% na drodze, na której niewiele się dzieje.<br><hr>SokoleOko
Jedynymi momentami, kiedy faktycznie wymagana jest większa czujność jest manewr wyprzedzania. Ale wtedy nawet jadąc na "autopilocie" zerka się w lusterka.
Umysł sam odpływa do ciekawszych myśli zamiast koncentrować się w 100% na drodze, na której niewiele się dzieje.<br><hr>SokoleOko
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
A może po prostu badani - te 10% - po prostu po dojechaniu na miejsce nie pamięta drogi - pomijam tych naprawdę śniących na jawie" bo pewnie jest ich 1 albo 2 ma 100 - bo nie ma czego pamiętać. Po prostu jadąc reagują na sytuację na drodze nie poświęcając jej większej uwagi. W końcu prowadzenie to większej części sfera odruchów niż świadomego myślenia - jeśli zacznie się zastanawiać nad tym czy dajmy na to pieszy zdąży wejść na jezdnię zamiast przyhamować to skończy się na potrąceniu.
Coś jak taka bajka z czasów wojny - polski pilot celujący do niemieckiego samolotu przypomina sobie krzywdy narodu...
Może i przypomina, ale albo przed albo po. W trakcie liczy się tylko walka, a po jej skończeniu pilot może mieć dosłownie dziurę w pamięci. Po to wymyślili chyba fotokarabin.<br><hr>etwesh
Coś jak taka bajka z czasów wojny - polski pilot celujący do niemieckiego samolotu przypomina sobie krzywdy narodu...
Może i przypomina, ale albo przed albo po. W trakcie liczy się tylko walka, a po jej skończeniu pilot może mieć dosłownie dziurę w pamięci. Po to wymyślili chyba fotokarabin.<br><hr>etwesh
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Nie zapomne mojego instruktora z IAM (Institute of Advanced Motorists), ktory to pewnego razu, po przejechaniu okolo 30 km, zapytal mnie czy pamietam jak wyprzedzilem na poczatku trasy niebieskiego VW o numerze rejestracyjnym NW243WER, i kilkanascie kilometrow dalej kolejne auto, ktorego numer rejestracyjny tez pamietal. To pokazuje tylko jak Instruktorzy IAM sa szkoleni.
Taka anegdota.<br><hr>rederik
Taka anegdota.<br><hr>rederik
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
czyli widać kto patrzy na samochody i stara się zapamiętać nr rejestracyjny a nie uważa w tym momencie co się dzieje na drodze... eh głupie badania.<br><hr>konradKomentatorzy napisał(a):Nie zapomne mojego instruktora z IAM (Institute of Advanced Motorists), ktory to pewnego razu, po przejechaniu okolo 30 km, zapytal mnie czy pamietam jak wyprzedzilem na poczatku trasy niebieskiego VW o numerze rejestracyjnym NW243WER, i kilkanascie kilometrow dalej kolejne auto, ktorego numer rejestracyjny tez pamietal. To pokazuje tylko jak Instruktorzy IAM sa szkoleni.
Taka anegdota.<br><hr>rederik<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Nie. To poprostu pokazuje ile widzi przecietny kierowca, a ile swiadomy i dobrze wytrenowany. Niestety kto nigdy nie przeszedl profesjonalnego treningu tego nie zrozumie.<br><hr>rederikKomentatorzy napisał(a):Nie zapomne mojego instruktora z IAM (Institute of Advanced Motorists), ktory to pewnego razu, po przejechaniu okolo 30 km, zapytal mnie czy pamietam jak wyprzedzilem na poczatku trasy niebieskiego VW o numerze rejestracyjnym NW243WER, i kilkanascie kilometrow dalej kolejne auto, ktorego numer rejestracyjny tez pamietal. To pokazuje tylko jak Instruktorzy IAM sa szkoleni.
Taka anegdota.<br><hr>rederik<br>Komentatorzy napisał(a):czyli widać kto patrzy na samochody i stara się zapamiętać nr rejestracyjny a nie uważa w tym momencie co się dzieje na drodze... eh głupie badania.<br><hr>konrad<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Nie mam pojęcia jak są szkoleni instruktorzy IAM, ale w moim przypadku musieliby mnie nauczyć jeszcze jak spamiętać wszystko co widzę, bo do 10cio pozycyjnej listy zakupów w markecie potrzebuję kartki.<br><hr>etweshKomentatorzy napisał(a):Nie zapomne mojego instruktora z IAM (Institute of Advanced Motorists), ktory to pewnego razu, po przejechaniu okolo 30 km, zapytal mnie czy pamietam jak wyprzedzilem na poczatku trasy niebieskiego VW o numerze rejestracyjnym NW243WER, i kilkanascie kilometrow dalej kolejne auto, ktorego numer rejestracyjny tez pamietal. To pokazuje tylko jak Instruktorzy IAM sa szkoleni.
Taka anegdota.<br><hr>rederik<br>Komentatorzy napisał(a):czyli widać kto patrzy na samochody i stara się zapamiętać nr rejestracyjny a nie uważa w tym momencie co się dzieje na drodze... eh głupie badania.<br><hr>konrad<br>Komentatorzy napisał(a):Nie. To poprostu pokazuje ile widzi przecietny kierowca, a ile swiadomy i dobrze wytrenowany. Niestety kto nigdy nie przeszedl profesjonalnego treningu tego nie zrozumie.<br><hr>rederik<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Wszystko zależy od okoliczności.Wyprzedzanie na zwykłej drodze bym pamiętał. Na autostradzie już niekoniecznie, ale możliwe, że też, ale na bank nie po numerze rejestracyjnymKomentatorzy napisał(a):Nie zapomne mojego instruktora z IAM (Institute of Advanced Motorists), ktory to pewnego razu, po przejechaniu okolo 30 km, zapytal mnie czy pamietam jak wyprzedzilem na poczatku trasy niebieskiego VW o numerze rejestracyjnym NW243WER, i kilkanascie kilometrow dalej kolejne auto, ktorego numer rejestracyjny tez pamietal. To pokazuje tylko jak Instruktorzy IAM sa szkoleni.
Taka anegdota.<br><hr>rederik<br>

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
• Strona 1 z 1
Powrót do Komentarze do artykułów na Ścigacz.pl
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości