Cross 125cc do 3000tys.
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Cross 125cc do 3000tys.
Cześć wszystkim, jestem nowy.
Do rzeczy, w te wakacje (2014) pragnę kupić cross'a.
Motocykl miałby być najlepiej 125cc ale jestem otwarty na wszystkie propozycje, byleby nie byl wiekszy niz 125.
Jezeli zajdzie taka potrzeba bede uzupelnial wszelkie informacje.
Wzrost - narazie mam 162cm wzrostu, teraz rosnÄ™. mysle ze w wakacje bedzie to cos ok. 170cm.
Waga-teraz 44kg,
Doswiadczenie- mam teraz Simsona SR50 z cylindrem 60tkÄ…. Jestem w miare ogarniety, nie mam problem w opanowaniu maszyny.Mam swiadomosc ze Cross to juz wyzsza liga.
Teren-crossem najczesciej jezdzilbym po polnych drogach i lesnych. Sa tu takze dzikie wykopaliska piachu, takie same sa w lesie, przykryte sciolka lesna. Motocykl malo by jezdzil po asfalcie mieszkam przy drodze krajowej ale jest tu wielka sieć polnych dróg.
Cena-niestety na moje marzenie moge przeznaczyc do 3000tysiecy ;( Jest to bardzo malo, ale coz..
Wazne by bylo aby motocykl byl malo awaryjny, to jest zdecydowanie najwazniejsze nie bedzie on mial ciezkiego zywotu, wiekszosc jazdy po polnycch drigach troche wspinaczki po piachach.
Następnym razem popatrz na opisy działów, przenoszę // boshi
Do rzeczy, w te wakacje (2014) pragnę kupić cross'a.
Motocykl miałby być najlepiej 125cc ale jestem otwarty na wszystkie propozycje, byleby nie byl wiekszy niz 125.
Jezeli zajdzie taka potrzeba bede uzupelnial wszelkie informacje.
Wzrost - narazie mam 162cm wzrostu, teraz rosnÄ™. mysle ze w wakacje bedzie to cos ok. 170cm.
Waga-teraz 44kg,
Doswiadczenie- mam teraz Simsona SR50 z cylindrem 60tkÄ…. Jestem w miare ogarniety, nie mam problem w opanowaniu maszyny.Mam swiadomosc ze Cross to juz wyzsza liga.
Teren-crossem najczesciej jezdzilbym po polnych drogach i lesnych. Sa tu takze dzikie wykopaliska piachu, takie same sa w lesie, przykryte sciolka lesna. Motocykl malo by jezdzil po asfalcie mieszkam przy drodze krajowej ale jest tu wielka sieć polnych dróg.
Cena-niestety na moje marzenie moge przeznaczyc do 3000tysiecy ;( Jest to bardzo malo, ale coz..
Wazne by bylo aby motocykl byl malo awaryjny, to jest zdecydowanie najwazniejsze nie bedzie on mial ciezkiego zywotu, wiekszosc jazdy po polnycch drigach troche wspinaczki po piachach.
Następnym razem popatrz na opisy działów, przenoszę // boshi
- Marioo xD
- Świeżak
Witam,
Cross generalnie to trochę nie moja bajka ale może coś się wypowiem... ;] Z twojego postu wywnioskował, że jesteś młodym człowiek ;] więc wypadałoby zapytać o kategorię prawka, jakie masz ? ;]
A druga sprawa skoro masz 3k na moto to nie wiem czy zdajesz sobie sprawę z kosztów utrzymania cross-a, które są cholernie wysokie...
Cross generalnie to trochę nie moja bajka ale może coś się wypowiem... ;] Z twojego postu wywnioskował, że jesteś młodym człowiek ;] więc wypadałoby zapytać o kategorię prawka, jakie masz ? ;]
A druga sprawa skoro masz 3k na moto to nie wiem czy zdajesz sobie sprawę z kosztów utrzymania cross-a, które są cholernie wysokie...
CBR f4i sport
-
malomi - Bywalec
No mam 14lat rocznikowo
Oficjslnie w lutym bd mial 14.
No koszty utrzymania.. hmm ale z mojego malego punktu widzenia przychodza mi na mysl paliwo jakies czesci olej, jakies owiewki bo pekly i tyle.. co sie jeszcze sklada w koszty utrzymania??

No koszty utrzymania.. hmm ale z mojego malego punktu widzenia przychodza mi na mysl paliwo jakies czesci olej, jakies owiewki bo pekly i tyle.. co sie jeszcze sklada w koszty utrzymania??
Obecnie Simson Sr50
Sprzedam.!
Kupie Yamaha Dt50r
Sprzedam.!
Kupie Yamaha Dt50r
- Marioo xD
- Świeżak
Edytuj posty bo dostaniesz lizaka a najlepiej przeczytaj regulamin
Tu masz temacik dotyczący kosztów utrzymania cross-a ;]
about74922.html

Tu masz temacik dotyczący kosztów utrzymania cross-a ;]
about74922.html
CBR f4i sport
-
malomi - Bywalec
Może na początek zaczniemy od nauki pojęć co to cross, a co to enduro, w Twoim przypadku dokładnie będzie to soft enduro. Jak kolega wyżej napisał utrzymanie crossa jest wysokie, na pewno Cię na nie, nie stać, zresztą z tym budżetem nie ma co szukać crossa. Cross nadaje się na tor, oczywiście, można wjechać nim do lasu, ale będzie się zużywał szybciej, a także będziesz się męczył dużo bardziej podczas jazdy niż na enduro. Maszyna typu cross nie posiada także homologacji, czyli nie można nim jeździć po drogach. Enduro natomiast ma zupełnie inną charakterystykę silnika, łagodniej oddaje moc, jest także dużo tańsze w utrzymaniu, porównując z utrzymaniem crossa, można je także zarejestrować i wyjechać na drogę nie obawiając się niebieskich(o ile ma się odpowiednie uprawnienia). Do wakacji chcesz urosnąć o 8 cm, musisz naprawdę jeść dużo drożdży
. Z Twoim wzrostem ciężko będzie osiodłać 125, ja bym polecił Ci zacząć od jakiejś 80ccm, np Yamaha DT 80, najlepiej na małych kołach, dobrze by było gdybyś się przysiadł do jakiegoś 125 i jakiejś 80 i zobaczył co Ci bardziej odpowiada. Jeżeli naprawdę chcesz coś pokroju 125 to szukaj Kawasaki KMX 125, Yamaha DT 125, te są najpopularniejsze. Na utrzymanie nie będziesz musiał wywalać majątku w ciągu roku, będzie to wynosić jakieś 500zł(w koszta utrzymania nie wchodzi paliwo i olej do mieszanki jeżeli jest to 2T, głównie wlicza się w to wymiana zużytych podzespołów itp.), przy takiej jeździe jaką Ty opisujesz. Jeżeli potrzebujesz szczegółowszych info to poszukaj na forum, było o tym setki podobnych tematów.

Jeżdżę na KTM exc 450, a obok niego stoi Honda Transalp 650
- Effendi
- Świeżak
1`4 lat i 125tka z 44 kg wagi ? takie moto cie zdmuchnie. simsonek przy tym to pierdziawka.
na początek przeczytaj co kolega wyzej napisał. i odemnie powiem tyle że kup jakiegos mocnego soft enduro, np yamaha dt, hm cre, po 1 koszta utrzymania bedą niskie ,i nie chodzi tylko o paliwo o owiewki, tylko o częsci. akurat w yamaszce ewentualny remont to 400 zł i robisz go raz na 20 tysiecy km. a w takiej crossówce 125 ccm robisz remont co roku za minimum 1000 zł a czasami i musisz 3-4 tysiące wydac żeby wszystko porobić. po 2 z twoim wzrostem wagą i tak dalej 125tka bedzie za wysoka i za cięzka, po 3 mocny motorowerek bedzie w sam raz do nauki. ale jak ci mocy mało szukaj od razu po jakims lepszym tuningu, większy cylinder szukaj 80tki sportowy wydech, wiekszy gaźnik, wszystko jak bedzie ładnie zgrane bedzie na prawde ładnie szło. u nas chłopaczek ma i spoko na torze crossowym taką ciska i nieźle mu idzie ;D
i na przyszłosc 3000 tysięcy - za tyle mógłbys sobie kupic pół fabryki a nie jeden sprzęt.
na początek przeczytaj co kolega wyzej napisał. i odemnie powiem tyle że kup jakiegos mocnego soft enduro, np yamaha dt, hm cre, po 1 koszta utrzymania bedą niskie ,i nie chodzi tylko o paliwo o owiewki, tylko o częsci. akurat w yamaszce ewentualny remont to 400 zł i robisz go raz na 20 tysiecy km. a w takiej crossówce 125 ccm robisz remont co roku za minimum 1000 zł a czasami i musisz 3-4 tysiące wydac żeby wszystko porobić. po 2 z twoim wzrostem wagą i tak dalej 125tka bedzie za wysoka i za cięzka, po 3 mocny motorowerek bedzie w sam raz do nauki. ale jak ci mocy mało szukaj od razu po jakims lepszym tuningu, większy cylinder szukaj 80tki sportowy wydech, wiekszy gaźnik, wszystko jak bedzie ładnie zgrane bedzie na prawde ładnie szło. u nas chłopaczek ma i spoko na torze crossowym taką ciska i nieźle mu idzie ;D
i na przyszłosc 3000 tysięcy - za tyle mógłbys sobie kupic pół fabryki a nie jeden sprzęt.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Ok. Te opinie mi dużo pomogą
KupiÄ™ Yamahe DT 50 lub 80, nad wersjami jeszcze sie nie zastanawialem
Jest jeszcze duzo ofert typu "yamaha dt 50/80" - czyli yamaha dt 80 zarejestrowana jako 50cc.
Tylko tak: Jakie sa tego konsekwencje? To chyba nie jest legalne. O i jeszcze chcialbym sie dowiedziec czy jezeli nie mam karty motorowerowej (teraz juz prawko kat.AM
) i jade 50cc to mam lagodniejsza karÄ™ niz wtedy gdybym jechal 80 cc??
A jezeli mialbym 80cc zarejestrowana na 50cc to oni wzieli by na warsztat i sprawdzili czy to jest faktycznie 50cc??

KupiÄ™ Yamahe DT 50 lub 80, nad wersjami jeszcze sie nie zastanawialem

Jest jeszcze duzo ofert typu "yamaha dt 50/80" - czyli yamaha dt 80 zarejestrowana jako 50cc.
Tylko tak: Jakie sa tego konsekwencje? To chyba nie jest legalne. O i jeszcze chcialbym sie dowiedziec czy jezeli nie mam karty motorowerowej (teraz juz prawko kat.AM

A jezeli mialbym 80cc zarejestrowana na 50cc to oni wzieli by na warsztat i sprawdzili czy to jest faktycznie 50cc??
Obecnie Simson Sr50
Sprzedam.!
Kupie Yamaha Dt50r
Sprzedam.!
Kupie Yamaha Dt50r
- Marioo xD
- Świeżak
yamahy 80tki są sprzed 90 roku, ( tam chyba wychodziły gdzieniegdzie troche później ) potem na minarelli czyli tym srebrnym silniku były tylko 50tki ale mozna wrzucic cylek 80.
to jest tak, jak masz motorower i jest to pełnoprawna 50tka to nie ma co sie obawiac niczego. jak masz 80 a w papierach 50 to jest to nielegalne i moze byc problem ze zrobieniem zwykłego przeglądu. z kolei jak jeszcze masz 80 na 50 i masz wypadek, niezaleznie z czyjej winy to biorą moto na ekspertyze i masz troche przekichane ;D ubezpieczyciel moze np obarczyc cie kosztami - bo teoretycznie nie miałes mozliwosci kierowania pojazdem. dlatego jak wybierasz 80tke lepiej trzymac sie tylko terenu. pozatym na forum nietolerujemy przekrętów więc namawianie do tego jest tutaj zabronione
to jest tak, jak masz motorower i jest to pełnoprawna 50tka to nie ma co sie obawiac niczego. jak masz 80 a w papierach 50 to jest to nielegalne i moze byc problem ze zrobieniem zwykłego przeglądu. z kolei jak jeszcze masz 80 na 50 i masz wypadek, niezaleznie z czyjej winy to biorą moto na ekspertyze i masz troche przekichane ;D ubezpieczyciel moze np obarczyc cie kosztami - bo teoretycznie nie miałes mozliwosci kierowania pojazdem. dlatego jak wybierasz 80tke lepiej trzymac sie tylko terenu. pozatym na forum nietolerujemy przekrętów więc namawianie do tego jest tutaj zabronione
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
edytuj posty. nie pisz jeden pod drugim
i nie nie jest to legalne. nie mozesz tym wyjechac na droge publiczna. jak nie masz dokumentów to róznicy nie ma. ale zwykle przy ewentualnej zwykłej kontroli Policja moze sie aż tak bardzo nie czepic za brak dokumentów, bo i tak od 18stki jest to legalne na dowód osobisty. ale co innego jak jedziesz juz motocyklem
i nie nie jest to legalne. nie mozesz tym wyjechac na droge publiczna. jak nie masz dokumentów to róznicy nie ma. ale zwykle przy ewentualnej zwykłej kontroli Policja moze sie aż tak bardzo nie czepic za brak dokumentów, bo i tak od 18stki jest to legalne na dowód osobisty. ale co innego jak jedziesz juz motocyklem
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
henio12323 napisał(a):edytuj posty. nie pisz jeden pod drugim
heniu odkąd w tym roku weszły te przepisy nowe to na dowodzik mogą jeździć osoby które ukończyły 18-stke przed wejsciem w życie tych przepisów (co wg mnie jest głupim pomysłem bo czym różni sie osoba która ukończyła 18lat 1 stycznia 2013 od osoby która w dorosłośc weszła np. 23 lutego 2013)
- michal1996
- Świeżak
Edycja postów jest w po prawej nad postem
. Co do pojemności to jeśli by cię złapali bez dokumentów (bo piszesz że nie posiadasz) to płacisz jakieś 500 zł. Gdybyś miał prawko tylko jazda bez kategorii to 300 zł. Problem zaczyna się gdy będziesz uczestnikiem kolizji albo wypadku (bo w tedy za uszkodzenie kogoś będziesz musiał zapłacić z własnej kieszeni (bo oc wtedy nie obowiązuje) i według prawa ciebie nie powinno tam być. Sprawa 80/50 ostatnio przerabiałem takie coś z powypadkową honda cbr 125/50 diagnosta wbił vin w komputer i wyskoczyło że honda nie miała cbr 50 i nie może podbić przeglądu bez opinii rzeczoznawcy (więc robią się problemy z odzyskaniem dowodu)

sx 200 | chomikuj.pl/godzillaaaa | http://schematy.netai.net
-
kris514 - VIP Åšcigacz.pl
aa cos o tym słyszałem z tym prawkiem po 18 rokiem zycia
w sumie i tak łatwo dostać a zawsze kogos zmusi do nauki a nie bezsensownego wsiadania na skuterek
marioo - tak jak kupisz 50tke i taka bedziesz miał to wybór dobry jak chcesz równiez jeździc legalnie po drogach publicznych. w terenie po jakims czasie DT moze okazac sie ciut przy słaba. chociaz ja katowałem 3 DTtki po kolei i 50tki mi wystarczyły ;P fakt że wyciskałem 100% mocy ale mogłem nadrabiac tylko szlifowaniem techniki i o to chodzi w tym sporcie

marioo - tak jak kupisz 50tke i taka bedziesz miał to wybór dobry jak chcesz równiez jeździc legalnie po drogach publicznych. w terenie po jakims czasie DT moze okazac sie ciut przy słaba. chociaz ja katowałem 3 DTtki po kolei i 50tki mi wystarczyły ;P fakt że wyciskałem 100% mocy ale mogłem nadrabiac tylko szlifowaniem techniki i o to chodzi w tym sporcie

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Mario tylko jakąś pompke do plecaka schowaj (najlepiej zeby była nie widoczna) bo czasem panowie policjanci zamiast papierkowej roboty i wystawiania nawet tych 500zł dają pouczenie słowne i spuszczają powietrze 

ogar 200, MZ ETZ 250 (do remontu
)

- michal1996
- Świeżak
Hehe wiem cos o tym
Mam jeszcze skutera romet 727 (bordowy taki) 50cc zlapali mnie kazali prowadzic, daleko bylo do domu wiec wsiadlem z kumplaami i znowu nas dorwali i kazali spuscic powietrze. Kolega troche tam spuscil a ja udawalem ze spuszczam i tyle
Glupia sytuacja xD

Glupia sytuacja xD
Obecnie Simson Sr50
Sprzedam.!
Kupie Yamaha Dt50r
Sprzedam.!
Kupie Yamaha Dt50r
- Marioo xD
- Świeżak
dlatego dobra jest pompka nozna
moze ciężej nią napompować ale zato w plecaczku sie zmieści
i pamiętaj zeby brać dokumenty zawsze (ważny przegląd i ubezpieczenie) to zawsze mniej sie czepią a bez dokumentów to mogą wzywać rodziców, sprawdzać czy nie kradzione, odholować na parking (a to dosc duze koszty), i takie tam (w najgorszym wypadku sprawa w sądzie rodzinnym i zakaz robienia prawa jazdy na okres 5 lat z tego co wiem)

ogar 200, MZ ETZ 250 (do remontu
)

- michal1996
- Świeżak
obojętne, aby wersje enduro
bo DT X to supermoto wiec bez sensu. a to czy to R czy nie R to pewnie i tak wiekszosc uzytkowników nie wie do konca co ma bo róznic czasami nie było a jakos to sobie nazywali, niektórzy jak rejestrują ( dealer) wpisywał inny nie. i stąd jakies róznice też często
bo DT X to supermoto wiec bez sensu. a to czy to R czy nie R to pewnie i tak wiekszosc uzytkowników nie wie do konca co ma bo róznic czasami nie było a jakos to sobie nazywali, niektórzy jak rejestrują ( dealer) wpisywał inny nie. i stąd jakies róznice też często
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości