Zobacz wątek - Jazda z niesprawna lewa ręka. QUICK SHIFTER? RECLUSE?
NAS Analytics TAG

Jazda z niesprawna lewa ręka. QUICK SHIFTER? RECLUSE?

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

Jazda z niesprawna lewa ręka. QUICK SHIFTER? RECLUSE?

Postprzez KÅ‚osu » 18/10/2013, 21:09

Witam wszystkich!
Jeżdżę motocyklem od kilku ładnych sezonów, lecz niestety w zeszłym roku miałem wypadek, w wyniku czego uszkodziłem lewy splot ramienny. Skutek był taki, że nie czułem i nie mogłem ruszać lewą ręką od barku aż po palce. Po operacji i ponad rocznej rehabilitacji powoli wraca czucie i są minimalne ślady ruchu, jednak czeka mnie jeszcze dużo pracy przez następne lata. Nie chcę zanudzać was szczegółami :) Do rzeczy...
Od początku zastanawiałem się jak mogę przerobić motocykl do własnych potrzeb, żeby dalej cieszyć się jazdą. I po odwiedzeniu wielu stron internetowych oraz rozmowami z innymi motocyklistami przyszły do głowy dwa rozwiązania. Tak jak w tytule quick shiftery oraz sprzęgła recluse. Proszę wypowiedzcie się co byłoby dla mnie lepsze. Może ktoś z was używa tego typu rozwiązań technicznych. Czy te systemy są dostępne do wszystkich modeli? Także do starszych roczników? Chciałbym kupić jakiś motocykl turystyczny z wyprostowaną pozycją za kierownicą, żeby nie obciążać zbyt nadgarstka prawej ręki, gdyż tylko nią będę mógł trzymać kierownicę, a przy tym chciałbym się zamknąć w okolicy 10-11tys zł wliczając w to przeróbki.

Przy okazji może jest ktoś z takim samym urazem jak ja lub znacie kogoś takiego??? Chętnie porozmawiałbym z kimś kto już to przechodził :) Jak coś, piszcie na priv.
Kłosu
Świeżak

Postprzez RUTRA.RD » 21/10/2013, 11:16

a nad skuterem duzym z automatem nie myslales ? jestes w stanie utrzymywac kierownice na dziurach ?

jak juz to takie pytania na forum motocyklowe kieruj tam sa mechaniczni wyjadacze moze oni ci pomoga
TL1000R- Odszedł została Hayabusa i
Nowy nabytek KTM RC8
RUTRA.RD
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez KÅ‚osu » 21/10/2013, 20:54

Myslalem o duzych skuterach z automatyczna skrzynia. Ich posiadacze bardzo je sobie chwala, ale do mnie nie do konca przemawiaja...
A jezdzic z jedna reka dam rade, bo byly juz podejmowane pewne proby :) oczywiscie zdaje sobie sprawe, ze bede sie musial poruszac tysiac razy wolniej i ostrozniej niz kiedys, ale teraz nie chodzi juz o nie wiadomo jaka jazde. Chce poprostu moc przenosic sie z miejsca na miejsce za sterami wlasnego jednoslada...chce poprostu jezdzic
Kłosu
Świeżak

Postprzez rosiboj » 21/10/2013, 21:23

Mysle, ze skuter to swietny pomysl dla ciebie. Jak samo mowisz musisz uwazac, jezdzic wolniej itd. Przerobki o ktorych wspominales nie do konca rozwiazaly by twoj problem , wrzucilbys kase ktora nie rozwiazala by problemu, ze skuterem o tyle latwo, ze po odebraniu kluczykow mozesz zaczac jezdzic, a jak ci sie za tydzien odwidzi to sprzedac i odzyskac swoje pieniadze. Sam jezdze skuterem piagio mp3 300 Yourban LT i jest przyjemnie, jest tez bezpiecznie, jest latwo, jest przestrzen bagazowa, mozna wziasc plecaczka z plecakiem albo poprostu zaladowac wszystko pod siedzenie i pojechac na 2-3 dni gdzies. W mp3 przod jest w prawej rece a tyl w lewej i pod prawa noga wiec nie mialbys problemu z uzywaniem hamulcow. Mysle, ze to swietna baza, zeby zaczac tym bardziej, ze te dwa kola z przodu pozwalaja smialo jezdzic caly rok wiec masz swietny sprzet treningowy
Tysiąc serc jedno bicie one direction ponad życie
rosiboj
Moderator

Postprzez RUTRA.RD » 22/10/2013, 12:51

dokładnie lądować pieniądze nie małe - szkoda trochę kup lepiej skuter z 700 cm3 :) i takim lataj a jak ci ręka dojdzie do pełnej sprawności to na moto wsiądziesz
TL1000R- Odszedł została Hayabusa i
Nowy nabytek KTM RC8
RUTRA.RD
VIP Åšcigacz.pl

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości

na górê