Zobacz wÄ…tek - Yamaha DT125 - brak iskry
NAS Analytics TAG

Yamaha DT125 - brak iskry

i inne małe pojemności
_________

Yamaha DT125 - brak iskry

Postprzez Avlli » 14/10/2013, 19:39

Witam,
Mam problem z motocyklem jak w temacie. W skrócie nie odpala, sprawdzałem już chyba wszystko tj:
- Akumulator =>12,5 V +/-
- Åšwiece
- Cewkę zapłonową
(Mam nową świece i cewkę zapłonowa, na obwodzie poza motocyklem wszystko gra jest iskra, jak i na nowym zestawie jak i na tym wykręconym z motocykla).

Jednak w momencie, gdy sprawdzam świece na motocyklu przykładając ją do ramy/obudowy silnika, niestety nie ma iskry. Stąd mój wniosek, że nie ma masy nie ma ramie/obudowie silnika. Czy jest jakaś możliwość sprawdzenia jakiś napięć, gdzie coś nie gra ? I czy w ogóle to jest dobry wniosek ? Jak to naprawić ?

Sprawdzałem napięcie miedzy fajką, a rama/obudową i jest 0 V, a przypadkiem nie powinno coś ~~12 ? O ile w ogóle dobrze to sprawdzam.
Będę wdzięczy na wszystkie pomysły.

nie ten dział :? przenoszę

senekkorzenna
Avlli
Świeżak

Postprzez wojtas82 » 14/10/2013, 21:06

sprawdź miedzy plusem aku a silnikiem. ewentualnie daj drugą mase z aku prosto na silnik. na fajce masz wysokie napięcie więc zwykły miernik tego nie ogarnie.
wojtas82
Świeżak

Postprzez Avlli » 14/10/2013, 21:11

wojtas82 napisał(a):...daj drugą mase z aku prosto na silnik...

Ale co normalnie dodatkowy przewód z masy aku na silnik :X ?

A co do fajki to chyba tak nie może być wyższego napięcie jak 12V ? bo takie jest zasilanie :) ? (chociaz elektrykiem nie jestem :D )
Avlli
Świeżak

Postprzez Avlli » 15/10/2013, 20:41

Dobra miedzy aku a silnikiem jest 12V, ale niestety nie wszędzie gdzie przyłożę. Sprawdziłem jeszcze raz świece ale teraz tam gdzie było napięcie i jest iskra :D

Po szukaniu kolejnej usterki znalazłem jakiś przewód nigdzie nie podpięty, sprawdzałem napięcie aku + przewód - i było 12V, więc może to jest masa do ramy tylko, że się skądś odpięła :) i gdzie to podpiąć teraz :) ? Tutaj zdjęcia:
http://imageshack.us/g/854/cqhh.jpg/

Ten przewód wisiał sobie jakoś bezwiednie to, "przyłożyłem" do obudowy/ramy no i jakoś po kilku kopach odpalił :)

I od razu pytanie co do tej śrubki ze sprężynką czy coś(do czego jest etc.) ?

Jakby ktoś chciał w przyszłości sprawdzić cewkę/świecę tu jest filmik jak zrobić osobny obwód:
http://www.youtube.com/watch?v=nWzgj8puZBU
Avlli
Świeżak

Powrót do Motorowery do 50 ccm

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości

na górê