Jak kombi to skóra czy tekstyl?
• Strona 1 z 1
Jak kombi to skóra czy tekstyl?
Witam.
Zamierzam kupić kombinezon, jakiś niedrogi (1000-1500) i nie wiem w co celować: czy skórzany, czy tekstylny. Byłem w pewnym sklepie z motoakcesoriami i polecano mi tekstylny kombinezon, z powodów:
-więcej rozmiarów (jestem dosyć chudy)
- lesze temperatury (w lato chłodzenie przez jakieś wloty, membrany itp, a w jesien/wiosne podpinka)
- nieprzemakalnośc, nie przewiewa
Podobno w skórzanych w lato nie jest za wesoło z temperaturą.
Możecie mi coś poradzić?
Zamierzam kupić kombinezon, jakiś niedrogi (1000-1500) i nie wiem w co celować: czy skórzany, czy tekstylny. Byłem w pewnym sklepie z motoakcesoriami i polecano mi tekstylny kombinezon, z powodów:
-więcej rozmiarów (jestem dosyć chudy)
- lesze temperatury (w lato chłodzenie przez jakieś wloty, membrany itp, a w jesien/wiosne podpinka)
- nieprzemakalnośc, nie przewiewa
Podobno w skórzanych w lato nie jest za wesoło z temperaturą.
Możecie mi coś poradzić?
-
dawidzior812 - Świeżak
DO czego chcesz go używać? Chcesz śmigać po mieście? Trasy? Tor?
O rozmiary to się nie martw, rozmiarówkę właściwie każdy producent ma swoją, i tak jak nie będzie Ci pasował 1 kombinezon, to dziesiąty już będzie, po prostu jak chcesz mieć dobrze dobrany strój, to trzeba się trochę ocierpieć najpierw
.
Ogólnie tekstyle są, nie oszukujmy się, bardziej uniwersalne i komfortowe od skór. Co do temperatur, uwierz mi, że to, czy będziesz zakuty w skórę czy tekstyl nie ma większego znaczenia, zatrzymując się na światłach przy 30*C i w tym i w tym będziesz miał piekarnik, tekstyle wychodzą na prowadzenie w chłodniejsze dni, podpinki jednak swoje robią, nawet te kiepskiej jakości.
Co do deszczu, zaimpregnowana skóra spokojnie wytrzyma jazdę w deszczu, z przewiewaniem, szczególnie bez perforacji, też raczej problemu nie ma
. Tekstyl też nie jest idealny, podpinki w tańszych produktach też po jakimś czasie "puszczą" wodę, a za produkt na goretex-ie trzeba wyłożyć na prawdę grubą kasę.
Ja jeżdżę na razie w tekstylu, bliżej wiosny muszę zakupić coś lepszego i miałem, może nawet mam nadal, ten sam dylemat. Ale, chyba skuszę się teraz na skórę, później będę zbierał grosz na dobrego tekstyla bo jednak bez tego, tak na co dzień, to też jak bez ręki
.
O rozmiary to się nie martw, rozmiarówkę właściwie każdy producent ma swoją, i tak jak nie będzie Ci pasował 1 kombinezon, to dziesiąty już będzie, po prostu jak chcesz mieć dobrze dobrany strój, to trzeba się trochę ocierpieć najpierw

Ogólnie tekstyle są, nie oszukujmy się, bardziej uniwersalne i komfortowe od skór. Co do temperatur, uwierz mi, że to, czy będziesz zakuty w skórę czy tekstyl nie ma większego znaczenia, zatrzymując się na światłach przy 30*C i w tym i w tym będziesz miał piekarnik, tekstyle wychodzą na prowadzenie w chłodniejsze dni, podpinki jednak swoje robią, nawet te kiepskiej jakości.
Co do deszczu, zaimpregnowana skóra spokojnie wytrzyma jazdę w deszczu, z przewiewaniem, szczególnie bez perforacji, też raczej problemu nie ma

Ja jeżdżę na razie w tekstylu, bliżej wiosny muszę zakupić coś lepszego i miałem, może nawet mam nadal, ten sam dylemat. Ale, chyba skuszę się teraz na skórę, później będę zbierał grosz na dobrego tekstyla bo jednak bez tego, tak na co dzień, to też jak bez ręki

Raz motór byl chory i leżał w łóżeczku.
I przyszedł pan doktor "Co jest motóreczku?"
"Ach lagi mam krzywe i ogon złamany
i wgniotkę na baku i przód rozje..ny"
I przyszedł pan doktor "Co jest motóreczku?"
"Ach lagi mam krzywe i ogon złamany
i wgniotkę na baku i przód rozje..ny"
-
Glenroy - Moderator
Jazda na sportowej 125cc. Jazda raczej miasto, weekendy i wakacje jakieś dłuższe traski.
Ogólnie wizualnie bardziej mi pasuje skóra.
Jak juz pisałem nie mam na to wiele kasy. Z tego co oglądałem to najbardziej pasują mi kombiaki:
-Tschul
-ProBikier PRX 9 i PRX 7
-Motonita (MTN)
Z tego co czytałem widzę że kombinezony Tschul cieszą się dobrą opinią. Możecie mi coś o nich napisać?
A co do rozmiarów to u mnie jest naprawdę cięzko bo mam jakieś 175cm i jestem chudszy. Jak przymierzałem tekstyla to rozmiar S (tj chyba 46 czy 47) był dla mnie idealny.
Ogólnie wizualnie bardziej mi pasuje skóra.
Jak juz pisałem nie mam na to wiele kasy. Z tego co oglądałem to najbardziej pasują mi kombiaki:
-Tschul
-ProBikier PRX 9 i PRX 7
-Motonita (MTN)
Z tego co czytałem widzę że kombinezony Tschul cieszą się dobrą opinią. Możecie mi coś o nich napisać?
A co do rozmiarów to u mnie jest naprawdę cięzko bo mam jakieś 175cm i jestem chudszy. Jak przymierzałem tekstyla to rozmiar S (tj chyba 46 czy 47) był dla mnie idealny.
-
dawidzior812 - Świeżak
ja mam 170 cm i 60 kg nie cale. Tschul byl na mnie PRAWIE wsam raz model 737 rozmiar 48. Podejrzewam ze inne modele maja ten sam rozmiar. i nie roznia sie zbytnio wielkoscia ( chodzi mi 48 = 48 innemu
)
Jedynie to spodnie leciutko byly przyduze ale chyba takiego bede bral
. 1299zl.

Jedynie to spodnie leciutko byly przyduze ale chyba takiego bede bral

..
- baccari18
- Świeżak
No ja mam 175-176 i 55kg. Czyli wiem ze rozmiar 48. Jak kurtka bedzie zbyt luźna to jeszcze moge sobie pod nią żólwia załozyc.
Czyli polecacie lepiej skórę niż teksta?
Czyli polecacie lepiej skórę niż teksta?
-
dawidzior812 - Świeżak
-
dawidzior812 - Świeżak
Nie za bardzo
Skorzany kombinezon dopasowuje się do ciała i jak poprzedni właściciel był minimalnie szerszy np. w klacie to bedzie tam rozciagniete i do Ciebie się już nie dopasuje idealnie. Chyba, że ktoś kupil nie trafił z rozmiarem i sprzedaje. Ale i tak wtedy jest normalna cena.

Bo to sposób jest na laski, mieć motocykl i dwa kaski...
-
BlackHawk_r1 - Świeżak
Nie no cena w takim przypadku jest niższa, nie wiele ale zawsze coś, przy wyższych sumach można więcej urwać... Bo jesli ktoś kupił kombi i nie trafił z rozmiarem to niby dlaczego mam od niego kupić takie kombi za taką samą kasę jak nówkę ? 

Motocykle sportowe sÄ… do jazdy sportowej, a nie do nauki.
-
SkoQ - VIP Åšcigacz.pl
SkoQ napisał(a):Nie no cena w takim przypadku jest niższa, nie wiele ale zawsze coś, przy wyższych sumach można więcej urwać... Bo jesli ktoś kupił kombi i nie trafił z rozmiarem to niby dlaczego mam od niego kupić takie kombi za taką samą kasę jak nówkę ?
Jak ktoś kupił kombi (nie od osoby fizycznej) i nie trafił z rozmiarem to ma 10 dni na zwrot bez podania przyczyny.
BMW S1000RR
-
RSSSS - Bywalec
Hmm to wielka szkoda, bo jak widze na alledrogo nowe Tschule po 1300zł i używane Alpinestarsy w bdb stanie po 1500zł to bym brał taką używkę alpinke. 

-
dawidzior812 - Świeżak
Nie no jak już bedzie jakaś okazja to sie umówię ze najwyżej odeśle jak cos bedzie nie pasowało. Ale dzięki za pomoc 

-
dawidzior812 - Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Akcesoria motocyklowe
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości