YZ 250 remont kapitalny
• Strona 1 z 1
YZ 250 remont kapitalny
Witam. Jako, że jestem nowy, proszę o wyrozumiałość.
Do tej pory poruszałem się motocyklami szosowymi różnej maści (Aprilie, Hondy,Yamahy) jednak przerzuciłem się teraz na cross'a którym jest Yamaha yz 250 z 93r (po prostu trafiłem za dobre pieniążki z myslą handlu, jednak postanowiłem, że zostaje ze mną)
Tutaj zaczyna się parę problemów, ściągałem serwisówki itd, ale nie mogę w żaden sposób dojść co i jak..
To co mnie interesuje:
-rodzaj i oznaczenie łożysk z całego silnika (tzn te nr, np. 6302) oraz najlepiej jakie kupić (z jakim luzem, jakiej firmy itd)
-rozmiar uszczelniaczy na silniku (również jakie najlepiej, Proxa?)
-czym się różni tłok od Yamahy YZ 250 z roku 91-93 od tego samego modelu a z roku 99-07? te silniki się jakoś różniły tłokami? Bo akurat selekcja pasująca u mnie jest dostępna dla modelu w przedziale 99-07 ;/
Mam również problem ze skrzynią biegów, po wrzuceniu 1 skrzynia po prostu zgrzyta i szarpie łańcuchem, 4 wypaduje, zna ktoś może przyczynę tych objawów?
Z góry dzięki za wszelkie sugestie
pozdrawiam
Do tej pory poruszałem się motocyklami szosowymi różnej maści (Aprilie, Hondy,Yamahy) jednak przerzuciłem się teraz na cross'a którym jest Yamaha yz 250 z 93r (po prostu trafiłem za dobre pieniążki z myslą handlu, jednak postanowiłem, że zostaje ze mną)

Tutaj zaczyna się parę problemów, ściągałem serwisówki itd, ale nie mogę w żaden sposób dojść co i jak..
To co mnie interesuje:
-rodzaj i oznaczenie łożysk z całego silnika (tzn te nr, np. 6302) oraz najlepiej jakie kupić (z jakim luzem, jakiej firmy itd)
-rozmiar uszczelniaczy na silniku (również jakie najlepiej, Proxa?)
-czym się różni tłok od Yamahy YZ 250 z roku 91-93 od tego samego modelu a z roku 99-07? te silniki się jakoś różniły tłokami? Bo akurat selekcja pasująca u mnie jest dostępna dla modelu w przedziale 99-07 ;/
Mam również problem ze skrzynią biegów, po wrzuceniu 1 skrzynia po prostu zgrzyta i szarpie łańcuchem, 4 wypaduje, zna ktoś może przyczynę tych objawów?
Z góry dzięki za wszelkie sugestie

pozdrawiam
- DriverYZ250
- Świeżak
1 rozbierasz i sprawdzasz, ciezko.bedzie znaleźć to co cie interesuje
2 jestes pewny roku produkcji? tlok bedzie die roznic pobierz sobie katalog vertexa, wossnera, proxa i zobacz kto robi selekcje ktora cie interesuje
3 musialo ci sie cos posypac w skrzyni w moim sx szarpalo gdy zgubilem kilka zebow z zebatki 3 biegu, rozbierz obejrzyj zebatki porownaj wybieraki z serwisowka, sprawdz czy programator ma rowne rowki ( czy w niektorych miejscach nie ma szerszych tych rowkow
2 jestes pewny roku produkcji? tlok bedzie die roznic pobierz sobie katalog vertexa, wossnera, proxa i zobacz kto robi selekcje ktora cie interesuje
3 musialo ci sie cos posypac w skrzyni w moim sx szarpalo gdy zgubilem kilka zebow z zebatki 3 biegu, rozbierz obejrzyj zebatki porownaj wybieraki z serwisowka, sprawdz czy programator ma rowne rowki ( czy w niektorych miejscach nie ma szerszych tych rowkow
sx 200 | chomikuj.pl/godzillaaaa | http://schematy.netai.net
-
kris514 - VIP Åšcigacz.pl
1) tak jak kolega rozbierasz mierzysz i kupujesz, zwykle stare mają oznaczenia jaki luz itp, ogólnie na wiekszosc silnika zalecane są z luzem c3
2) to samo nikt ci nie bedzie z głowy dyktował takich rzeczy, rozbieraj i kupuj. kazde dobre o ile przestosowane do warunków, ja tam kupuje takie rzeczy w sklepie rolniczym z łozyskami i uszczelniaczami, oczywiscie w dobrym sklepie gdzie wiedza że kupuje do motocykla i nie szukają mi łozysk na wał np z krasnika za 3 zł tylko praktycznie takie jak oryginalne często te same co oryginał, za cene nizsza niz w serwisie.
3) czym sie rózni ? wymiarami
4) rozbieraj skrzynie i diagnozuj pewnie te kły juz poobrabiane
2) to samo nikt ci nie bedzie z głowy dyktował takich rzeczy, rozbieraj i kupuj. kazde dobre o ile przestosowane do warunków, ja tam kupuje takie rzeczy w sklepie rolniczym z łozyskami i uszczelniaczami, oczywiscie w dobrym sklepie gdzie wiedza że kupuje do motocykla i nie szukają mi łozysk na wał np z krasnika za 3 zł tylko praktycznie takie jak oryginalne często te same co oryginał, za cene nizsza niz w serwisie.
3) czym sie rózni ? wymiarami
4) rozbieraj skrzynie i diagnozuj pewnie te kły juz poobrabiane
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
lożysko na wał luz C3 dedykowane do yz 250 z teo rocznika
to samo tyczy sie uszczelniaczy,
czym sie roznily tloki? budowÄ…, wysokosciÄ… mogÄ… albo wypuklosciÄ…, jak jest do roku odpowiedniego to odpowiedniego, i nie ma co kombinowac z innymi rocznikami
jak problem z biegami to albo masz wyjeżdzone tryby albo coś jest źle poskladane, albo tryby wymagają wymiany
zalezy jak to w srodku wygląda, a jak potrzebujesz pomocy z doborem częsci daj znac, mogę je dla Ciebie zalatwic
to samo tyczy sie uszczelniaczy,
czym sie roznily tloki? budowÄ…, wysokosciÄ… mogÄ… albo wypuklosciÄ…, jak jest do roku odpowiedniego to odpowiedniego, i nie ma co kombinowac z innymi rocznikami
jak problem z biegami to albo masz wyjeżdzone tryby albo coś jest źle poskladane, albo tryby wymagają wymiany
zalezy jak to w srodku wygląda, a jak potrzebujesz pomocy z doborem częsci daj znac, mogę je dla Ciebie zalatwic
Oleje motocyklowe,samochodowe,smary,chemia, części,naprawy
-
Bostorn - Moderator
Rozebrałem dziś silnik i ku mojemu zdziwieniu tryby na obu wałkach są jak nowe... Dźwigienki które przesuwają tryby również w db stanie, nie są mocno podrobione.
Jedynie cały ten programator (automat zmiany biegów) wypadł z gniazda z łożyskiem, co świadczy, że jest luz w gnieździe.. Tutaj pytanie czy to właśnie mogło sprawić, że nie było 1 a 4 wypadywała?
Jedynie cały ten programator (automat zmiany biegów) wypadł z gniazda z łożyskiem, co świadczy, że jest luz w gnieździe.. Tutaj pytanie czy to właśnie mogło sprawić, że nie było 1 a 4 wypadywała?
- DriverYZ250
- Świeżak
Tryby sprawdź w miejscach gdzie się zazębiają, dźwigienki trzeba by sprawdzić czy nie są krzywe i czy nie wytarte za bardzo, miałem coś takiego w rm 125 że w programatorze był mocno zwiększony luz (między dźwignią a programatorem) i o to 2 non stop wyskakiwała, tam gdzie powinna być górka w kształcie trapezu była górna w kształcie trójkąta, po zmianie programatora problem zniknął
sx 200 | chomikuj.pl/godzillaaaa | http://schematy.netai.net
-
kris514 - VIP Åšcigacz.pl
Właśnie dziś jeszcze tą skrzynię rozebrałem całą i jednak dwa koła zębate mają ojechane te kły zazębiające. Idą do wymiany.
Problem pojawił się w sklepie z łożyskami, co mnie trochę martwi.Prawie wszystkie są uznane przez sprzedawcę jako "nietypowe" i wyłącznie na zamówienie)
Potrzebuję dwóch łożysk:
-wałka skrzyni 20x32x12 (było KOYO 20NQ3212)
-wałka zdawczego 25x55x15 (było KOYO 83A915)
-wałka skrzyni 17x30x13 (było KOYO 17N03013D)
zna ktoś sklep internetowy z łożyskami? Może są jakieś inne oznaczenia tych łożysk? Bo w sklepie po wymiarach im się najwidoczniej nie chce szukać, a jak dam symbol to wywalają oczy jak 5 zł i mówią "a skąd takie?do czego to?"
BTW. Ma ktoś jakieś części do yz 250? interesują mnie właśnie te koła zębate skrzyni.
Problem pojawił się w sklepie z łożyskami, co mnie trochę martwi.Prawie wszystkie są uznane przez sprzedawcę jako "nietypowe" i wyłącznie na zamówienie)
Potrzebuję dwóch łożysk:
-wałka skrzyni 20x32x12 (było KOYO 20NQ3212)
-wałka zdawczego 25x55x15 (było KOYO 83A915)
-wałka skrzyni 17x30x13 (było KOYO 17N03013D)
zna ktoś sklep internetowy z łożyskami? Może są jakieś inne oznaczenia tych łożysk? Bo w sklepie po wymiarach im się najwidoczniej nie chce szukać, a jak dam symbol to wywalają oczy jak 5 zł i mówią "a skąd takie?do czego to?"
BTW. Ma ktoś jakieś części do yz 250? interesują mnie właśnie te koła zębate skrzyni.
- DriverYZ250
- Świeżak
zobacz na stożek.pl albo odezwij sie na PW to wolną chwilą poszukam kontaktu do znajomego co ma w dobrej cenie takie rzeczy,.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
- Barack-Obama
- Świeżak
Szukaj po jakiś większych hurtowniach. Możesz również popytać mechaników(motocyklowych) w swojej miejscowości, ewentualnie w okolicach, często takie osoby mają łatwy dostęp, wiedzą gdzie i za ile je dostać.
-
Street4Fun - Bywalec
w serwisie zwykle jest drogo, zwłaszcza do starszych nietypowych maszyn. dla przykładu 2 łozyska KTM na wał prawie 500 zł w serwisie gdzie za zamienniki wydam max 250 zł, tzn nawet nie zamienniki tylko łozyska tej samej firmy o tym samym oznaczeniu, wiec na 99.,99% są to identyczne jak oryginał. tylko nie dostaje tego w kartoniku KTM tylko firmowe łozyska. wiec róznica może byc spora!
ale wiem że w japoncach są czasami cyrki z rozmiarami
ale wiem że w japoncach są czasami cyrki z rozmiarami
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Odezwij się na gg: 5632953 może będę w stanie pomóc.
Remonty i tuning silników, zawieszeń, tulejowanie, szlify, wymiany korbowodów, naprawa wałów. Honowanie Nicasilu. Części i akcesoria. tel. 607198003 http://WWW.MOTO-KORN.PL (otwórz link)
-
MJR128 - VIP Åšcigacz.pl
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości