Zobacz wÄ…tek - Zrob sam...
NAS Analytics TAG

Zrob sam...

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

Zrob sam...

Postprzez Tomek12 » 7/9/2013, 17:32

Witam wszystkich
Jestem nowy na forum także jak walne coś nie tak to proszę o wyrozumiałość.
Jestem również nowym nabywca prawka na moto oraz swierzym nabywca motoru jakim jest:
Suzuki GSF 650 SA K8 czyli Bandit.(2008rok,przebieg 29tys.km.)

Mam kilka pytań:
1.Czy robić samemu serwisy(naprawiać).Grzebie trochę przy autach także narzędzia i już jakąś wiedzę mam o motoryzacji.Czy lepiej oddawać do warsztatu choć nie bardzo mi się widzi oddawać mojego Bandziora w obce ręce.
Tzn. serwisy jak:wymiana oleju,świec,filtrów,klocki,regulacja zawiechy,wymiana łańcucha i zębatek.

2.Co jest dobre do czyszczenia moto tzn.wydech,plastiki,siedzenie, kola itp.

3. Jaki olej zalać ,chce zalać Motul ale nie wiem który.

4. Montować alarm czy nie.

Za wszelkie rady dziękuje bardzo i pozdrawiam wszystkich
Tomek12[/img]
Tomek12
Świeżak

Postprzez henio12323 » 7/9/2013, 17:40

1) zależy czy umiesz czy nie. robiąc sam oszczędzasz sporo kasy. z kolei robiąc to nie umiejętnie mozesz narazic sie na większe koszta niz u mechanika, albo co gorsza może to byc niebezpieczne podczas jazdy. niektóre rzeczy nie są trudne, niektóre są i czasami wymagają specjalnych narzędzi. generalnie - twoja decyzja, powinna zalezec od tego w jakim stopniu czujesz sie na siłach

2) zalezy z czego. są preparaty żrace mniej i bardziej, jedne super doczyszczają ale utleniają metal inne słabo czyszczą. generalnie szampon i wiaderko z wodą i mozna moto wypucować. do trudniejszych zabrudzen czy do silnika mozna uzyc jakies chemii własnie do mycia silników
3) nie wiem, ale o tym było wystarczy poszukać
4) to też zalezy, alarm niby czasem sie przydaje, ale źle załozony albo marnej firmy potrafi stworzyc problemy, rozładowywac akumulator, albo odcinac iskre. ja polecam disclocka z alarmem
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
henio12323
Moderator

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

na górê