Zobacz wÄ…tek - <i>[biblioteka]</i> Motocykl czy transport publiczny?
NAS Analytics TAG

[biblioteka] Motocykl czy transport publiczny?

Komentarze użytkowników
_________

Postprzez Komentatorzy » 30/8/2013, 12:22

Komentatorzy napisał(a):Czytam ten artykuł i mam dwie propozycje i jedno pytanie:

1. Niech autorowi wypłacają tyle wierszówki, ile jest za tekstu, ale niech opublikowany będzie max jeden akapit, i to skrócony.
2. Jeśli autor czeka primo na taxi, 20-25-30 minut i secundo uznaje, że cena 60 pln za 16 km jest bez zarzutu, to znaczy, że jest na tyle nierozgarnięty, że słusznie go obcięli na 6 dych i kazali czekać.

1. osochodzi w tym artykule? że ziemia jest okrągła czy że nie ma w Warszawie - jeszcze - taksówek motocyklowych.<br><hr>adamadamus<br>
Komentatorzy napisał(a):Ok, tylko na to czekałem :-) Trudno było przebrnąć przez tą Twoją chaotyczną wypowiedź, ale primo - 60 zł to cena absolutnie NIE BEZ ZARZUTU. Czytaj uważniej. Secundo - lubisz stać w korkach i tracić czas?<br><hr>Boczo<br>
W Japonii konkretnie w Tokio na podróż z domu do pracy i z pracy do domu przeciętny Salaryman traci około 4 godziny dziennie. Przeciętnie w Warszawie jest to na razie 2-2,5h godziny i uważam, że jest nieźle. My szaraki nie korzystamy z taksówek, to luksus dla burżuazji. Wolimy ztm + z buta, czasem wetulilo. <br><hr>jas
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 31/8/2013, 08:40

Moja codzienna trasa do pracy zajmuje mi 30 minut spokojnej jazdy motocyklem - jeżeli korzystam z komunikacji miejskiej, zależnie od tego czy zdążę na JEDYNY pociąg jadący prosto do centrum, podróż ta trwa 70 minut, albo 90 minut. Samochód? Nie dużo lepiej, klucząc różnymi ścieżkami, można dojechać tam w 50 minut, a jeżeli ktoś zamierza jechać tą samą trasą co ja motocyklem... szczerze mówiąc nie mam pojęcia, nie znam nikogo na tyle cierpliwego żeby spróbować - to jeden wielki korek.
Podziękuję za inne formy transportu.<br><hr>theriddlen
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 1/9/2013, 14:14

Szybkie porównanie transportu miejskiego z motocyklem na moim przykładzie: jeżdżę z Legionowa do Konstancina. Ok 40 km. Pociągiem, metrem i autobusem czas przejazdu od 90 do 110 min. Oczywiście trzeba trafić na pociąg i nie spóźnić się na autobus.
Gdy przesiadłem się na motocykl czas przejazdu skrócił się do 50 min i wyjeżdżam wtedy kiedy mi pasuje a nie wtedy kiedy będzie pociąg.<br><hr>Sokol
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 1/9/2013, 19:38

Komentatorzy napisał(a):Pierwsza gleba z połamanymi kulosami i swoje oszczędności możemy sobie w ... buty wsadzić. Niestety.<br><hr>AdasiR6<br>
Komentatorzy napisał(a):Dokładnie, tu nie ma nic do ugrania. Jak ktoś chce eko opcję to kupuje starsze auto z gazem i ma eko. Żadne moto ani wygodą, ani ekonomią, ani kosztami utrzymania tego nie przebije i żadne ciuchy nie dadzą nawet zbliżonego poziomu bezpieczeństwa.
Do tego statystyka - moto ma niestety gorzej, bo gorzej je widać i częściej motocykliści mają podbramkowe sytuacje.
Same wady - zabawka i nic poza tym.<br><hr>Tomash<br>
A najlepiej siedziec sobie spokojnie w domu- tam jest najbezpieczniej.<br><hr>x
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 25/8/2014, 22:46

Kiedyś jeździłem często i gęsto od siebie do pracy, 15km przez Warszawę. A ponieważ lubię sobie urozmaicać, to prowadziłem statystyki dojazdu zmieniając środki lokomocji. Ostatnio pomierzyłem czas motocyklem. I tak mamy:
– taksówka, czas dojazdu: 80 minut, zadowolenie z podróży: znikome, koszt dojazdu: 50 zÅ‚
– samochód (Å›rednia klasa popularna), czas dojazdu: 60-90 minut, zadowolenie z podóży: znikome, bo po drodze same korki a u celu nie ma gdzie zaparkować, koszt dojazdu: ok 10zÅ‚
– komunikacja miejska (2 autobusy, autobus+tramwaj, różne kombinacje linni przyspieszonych i tras) czas dojazdu: 80-120 minut, zadowolenie z podróży: od znikomego do lekkiego uÅ›miechu na twarzy gdy spotkaÅ‚em znajomych, koszt dojazdu: ok 8zÅ‚
– rower (typowy XC, szosa oraz skÅ‚adak) czas dojazdu: 30-45 minut, zadowolenie z podróży: spore lub umiarkowane w przypadku skÅ‚adaka, koszt dojazdu: jaki koszt?
– motocykl (emerycki) czas dojazdu: 15-25 minut, zadowolenie z podróży: spore, koszt dojazdu: ok 3zÅ‚

Wnioski można wyciągnąć samemu.<br><hr>Krzysztof
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 28/9/2014, 13:13

W moim przypadku dojazd do pracy w Wawie: transport publiczny (skm+metro bo tłoku w autobusie nie jestem w stanie znieść) 40-60min, motocykl ok 20min. Jadąc moto podobnie jak inni kierowcy jednośladów łamie przepisy i jadę buspasem. Mam nadzieję że włodarze miasta pójdą po rozum do głowy i jazda motocyklami po buspasach w przyszłości będzie legalna.<br><hr>Markuzo
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 28/9/2014, 13:13

W moim przypadku dojazd do pracy w Wawie: transport publiczny (skm+metro bo tłoku w autobusie nie jestem w stanie znieść) 40-60min, motocykl ok 20min. Jadąc moto podobnie jak inni kierowcy jednośladów łamie przepisy i jadę buspasem. Mam nadzieję że włodarze miasta pójdą po rozum do głowy i jazda motocyklami po buspasach w przyszłości będzie legalna.<br><hr>Markuzo
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Poprzednia strona

Powrót do Komentarze do artykułów na Ścigacz.pl

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 12 gości

na górê