Yamaha yz 250 oleje
• Strona 1 z 1
Yamaha yz 250 oleje
Witam. !
Jestem nowy w świecie motocrossów, dlatego chciałem sie czegoś troche dowiedzieć, a mianowicie, mógł bym prosić o podanie mi nazw olejów które powinienem lać do:
-amortyzatorów
-skrzyni, silnika
-mieszanka
chodzi mi też jaki smar jaki kupować na łańcuch ( wolał bym taki który kupie gdzieś na stacji w sklepie z takimi typu specyfikami)
i filtr powietrza, z tego co mi wiadomo co każda jazdę trzeba czyścisz, wszystko ok, tylko też nie wiem gdzie kupić i jaki
Z góry dziękuje i czekam na kogos kto postara sie mi pomóc. Od razu mówie ze nie mam do kogo sie udać o pomoc, wiec prosze was.
Pozdrawiam.
Jestem nowy w świecie motocrossów, dlatego chciałem sie czegoś troche dowiedzieć, a mianowicie, mógł bym prosić o podanie mi nazw olejów które powinienem lać do:
-amortyzatorów
-skrzyni, silnika
-mieszanka
chodzi mi też jaki smar jaki kupować na łańcuch ( wolał bym taki który kupie gdzieś na stacji w sklepie z takimi typu specyfikami)
i filtr powietrza, z tego co mi wiadomo co każda jazdę trzeba czyścisz, wszystko ok, tylko też nie wiem gdzie kupić i jaki
Z góry dziękuje i czekam na kogos kto postara sie mi pomóc. Od razu mówie ze nie mam do kogo sie udać o pomoc, wiec prosze was.
Pozdrawiam.
- piegus159
- Świeżak
Amortyzatory-hmmm...
Silnik-MOTUL tansoil expert 10w40
Mieszanka-castrol power 1 racing 2t
Filtr powietrza-VALVOLINE air filter w bańce 1l ponoć dobry a tani.
Łańcuch-Kup jakiś castrol w sprayu.
Silnik-MOTUL tansoil expert 10w40
Mieszanka-castrol power 1 racing 2t
Filtr powietrza-VALVOLINE air filter w bańce 1l ponoć dobry a tani.
Łańcuch-Kup jakiś castrol w sprayu.
Motorynka->Simson s51->Szukam...
-
Marcin1324 - Świeżak
Lagi - oleje 5w najlepiej syntetyczne (szukaj pod nazwą fork oil)
Silnik - olej do przekładni motocyklowych (podobno nawet z orlenu wystarcza)
Mieszanka- castrol power 1 racing 2t albo inne syntetyczne oleje
Filtr powietrza nie kupuj elf air filter (bo nie wysycha i spływa), Valvoline właśnie kupiłem lecz nie wiem jak z wysychaniem
Łańcuch- na innym forum polecają smar motorexa (http://forum.motox.com.pl/viewtopic.php ... ha#p202877), ja stosuje smar grafitowy z orlenu i nie narzekam (grubo kładę)
Silnik - olej do przekładni motocyklowych (podobno nawet z orlenu wystarcza)
Mieszanka- castrol power 1 racing 2t albo inne syntetyczne oleje
Filtr powietrza nie kupuj elf air filter (bo nie wysycha i spływa), Valvoline właśnie kupiłem lecz nie wiem jak z wysychaniem
Łańcuch- na innym forum polecają smar motorexa (http://forum.motox.com.pl/viewtopic.php ... ha#p202877), ja stosuje smar grafitowy z orlenu i nie narzekam (grubo kładę)
sx 200 | chomikuj.pl/godzillaaaa | http://schematy.netai.net
-
kris514 - VIP Ścigacz.pl
lagi - zależnie jak mówi serwisówka, do yz zazwyczaj idzie 5W ale warto sprawdzić czy nie inny
silnik - olej przekładniowy z orlenu sie nie nadaje. olej moze byc obojętne jaki byle był motocyklowy, bo zwykłe oleje nie muszą miec dodatków do sprzęgieł. i teraz zależnie od stopnia dbania, najlepiej zalać syntetyka, średnio półsyntetyka, albo najtansza opcja mineralny. ja bym nic poniżej półsyntetyka osobiscie nie wlewał.
mieszanka - tak samo obojętne co byle syntetyk. bo taki najlepiej chroni a tutaj ochrona musi byc konkretna. castrol power 2T dobry olej, ale są jeszcze motorexy, motule 800 i i mase innych
łancuch - tutaj zdania podzielone, niektórzy uzywajązwykłego gęstego oleju przekładniowego i zdaje egzamin. obojętne praktycznie czym psikasz. waze aby miał smarowanie. bez sensu moim zdaniem wydawac na smar 40-50 zł. bo ten smar i tak szybko wyrzuci albo wymyje. ja kupiłem z wyprzedazy na 24mx 2 puszki tanio, i psikam duzo i często. valvoline są teżdosyc tanie, z PTFE one chyba nie są konkretnie do łancucha ale lepiej zdają egzamin niż te typowo do łancucha i są chyba tansze. jak nie mam nic pod ręką uzywam oleju. najtaniej wychodzi ale szybko wyrzuca. zalezy jeszcze jaki łancuch, bo oringowy lepiej trzyma smar i też troche inaczej
filtr powietrza ja moge polecic valvoline mega wydajny i super sie trzyma filtra. oczywiscie najlepiej kupic lany, nie w spreju bo lany kosztuje troszke wiecej ale starcza na kilkanascie razy tyle.
silnik - olej przekładniowy z orlenu sie nie nadaje. olej moze byc obojętne jaki byle był motocyklowy, bo zwykłe oleje nie muszą miec dodatków do sprzęgieł. i teraz zależnie od stopnia dbania, najlepiej zalać syntetyka, średnio półsyntetyka, albo najtansza opcja mineralny. ja bym nic poniżej półsyntetyka osobiscie nie wlewał.
mieszanka - tak samo obojętne co byle syntetyk. bo taki najlepiej chroni a tutaj ochrona musi byc konkretna. castrol power 2T dobry olej, ale są jeszcze motorexy, motule 800 i i mase innych
łancuch - tutaj zdania podzielone, niektórzy uzywajązwykłego gęstego oleju przekładniowego i zdaje egzamin. obojętne praktycznie czym psikasz. waze aby miał smarowanie. bez sensu moim zdaniem wydawac na smar 40-50 zł. bo ten smar i tak szybko wyrzuci albo wymyje. ja kupiłem z wyprzedazy na 24mx 2 puszki tanio, i psikam duzo i często. valvoline są teżdosyc tanie, z PTFE one chyba nie są konkretnie do łancucha ale lepiej zdają egzamin niż te typowo do łancucha i są chyba tansze. jak nie mam nic pod ręką uzywam oleju. najtaniej wychodzi ale szybko wyrzuca. zalezy jeszcze jaki łancuch, bo oringowy lepiej trzyma smar i też troche inaczej
filtr powietrza ja moge polecic valvoline mega wydajny i super sie trzyma filtra. oczywiscie najlepiej kupic lany, nie w spreju bo lany kosztuje troszke wiecej ale starcza na kilkanascie razy tyle.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Chodziło mi o ten olej http://www.orlenoil.pl/oleje-dla-motory ... 0W-40.html
sx 200 | chomikuj.pl/godzillaaaa | http://schematy.netai.net
-
kris514 - VIP Ścigacz.pl
a noto zwracam honor ;D nie wiedziałem, że cos takiego jest, tak to jest mieszkać na wsi gdzie na orlenie tylko mają trawol i hipol ;P
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
nie do mieszanki
ale do skrzyni tak. syntetyczny, klasa lepkości ok i do motocykli czego chcieć więcej. henio ja mieszkam na wsi a na orlenie do się kupić platinumy 

Motorynka->Simson s51->Szukam...
-
Marcin1324 - Świeżak
-
Street4Fun - Bywalec
jak kolega wyzej napisał, taki jaki zaleca producent na 99,9% jest to DOT4 firma ? obojętne z orlenu mozesz kupic za 10 zł mniej wiecej i sie spoko sprawdzi
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
• Strona 1 z 1