Pomoc przy wyborze moto 125cm3 do 3000zl.
• Strona 1 z 1
Pomoc przy wyborze moto 125cm3 do 3000zl.
Witam!
Na wstępie powiem o co chodzi dokładnie:
Od około miesiąca zacząłem zastanawiać się nad kupieniem moto/samochodu lecz wybrałem motocykl bo jakoś tak bardziej do mnie przemawia i oczywiscie bardziej mi sie podoba ;]
Rzecz w tym że nie licząc tego miesiąca jestem "zielony" w tych sprawach ponieważ od niedawna się tym interesuje.
Pisze tu z prośbą o pomoc po pierwsze wyborze dobrego motoru (ściga) dla początkującego kierowcy a po drugie o jakieś informacje na która należy zwracać uwage przy kupnie, oczywiscie wiem ze chodzi o pojemność, spalanie, przebieg, ceny czesci, dalej za bardzo nie wiem co jeszcze jest na tyle wazne, ale do rzeczy:
-Po pierwsze ma to być ścigacz do 3000zł (oczywiscie uzywany ale sprawny),
-po drugie pojemnosc jaka mnie interesuje to 125cm3 (mozliwe ze zdecyduje sie na 250 ale to chyba niezbyt dobry pomysl na pierwszy moto)
-po trzecie - wygląd/dźwiek - może głupie może nie ale chce żeby wyglądał jak scigacz (np. Honda NSR 125) no i żeby to nie była "kosiarka" , oczywiscie nie spodziewam sie cudów bo 125cm3 raczej jak 500 brzmiec nie bedzie ale jednak to jest tez bardzo wazne(dla mnie)
-po czwarte... spalanie ;/ Tutaj pojawia sie problem bo przyznam sie ze zastanawialem sie nad CBR 125 i NSR 125 lecz w obu tych motorach coś mi sie nie podoba, w CBR wygląd a raczej opony/koła - bardzo cienkie a znowu w NSR wszystko fajnie tylko pali dosc sporo i olej tez nie jest tani.
-po piÄ…te
osiągi, tutaj nie mam bardzo dużych wymagań ponieważ nie zamierzam szaleć ale przydało by sie te 120-130km/h wyciągnąc ;]
Co do dodatkowych informacji to moge dodać iż moj wzrost to 180cm a waga 90kg, lat 19 .
Motor by mi służył do jazdy po mieście (do szkoły, znajomych) oraz czasami do jazdy w jakąs dłuższą ale nie bardzo dlugą trasę
(przykładowo 100km)
W skrócie potrzebuje pomocy od tych którzy się na tym znają dlatego tu piszę
Jeśli nie wymieniłem czegoś co jest ważne to prosze mnie poprawic bo naprawde nie znam sie na tym tak jakbym chciał ale od czegoś każdy zaczynał
Najważniejsza jest cena 3000zl a najlepiej to mniej - tak wiem cięzko bedzie.
Jeśli ktoś byłby na tyle miły i chciał pogadać z nowym czy powiedziec cos ważnego to nawet możenie pisać na gg:321757
Z góry wielkie dzieki za wszelką pomoc!
Na wstępie powiem o co chodzi dokładnie:
Od około miesiąca zacząłem zastanawiać się nad kupieniem moto/samochodu lecz wybrałem motocykl bo jakoś tak bardziej do mnie przemawia i oczywiscie bardziej mi sie podoba ;]
Rzecz w tym że nie licząc tego miesiąca jestem "zielony" w tych sprawach ponieważ od niedawna się tym interesuje.
Pisze tu z prośbą o pomoc po pierwsze wyborze dobrego motoru (ściga) dla początkującego kierowcy a po drugie o jakieś informacje na która należy zwracać uwage przy kupnie, oczywiscie wiem ze chodzi o pojemność, spalanie, przebieg, ceny czesci, dalej za bardzo nie wiem co jeszcze jest na tyle wazne, ale do rzeczy:
-Po pierwsze ma to być ścigacz do 3000zł (oczywiscie uzywany ale sprawny),
-po drugie pojemnosc jaka mnie interesuje to 125cm3 (mozliwe ze zdecyduje sie na 250 ale to chyba niezbyt dobry pomysl na pierwszy moto)
-po trzecie - wygląd/dźwiek - może głupie może nie ale chce żeby wyglądał jak scigacz (np. Honda NSR 125) no i żeby to nie była "kosiarka" , oczywiscie nie spodziewam sie cudów bo 125cm3 raczej jak 500 brzmiec nie bedzie ale jednak to jest tez bardzo wazne(dla mnie)
-po czwarte... spalanie ;/ Tutaj pojawia sie problem bo przyznam sie ze zastanawialem sie nad CBR 125 i NSR 125 lecz w obu tych motorach coś mi sie nie podoba, w CBR wygląd a raczej opony/koła - bardzo cienkie a znowu w NSR wszystko fajnie tylko pali dosc sporo i olej tez nie jest tani.
-po piÄ…te

Co do dodatkowych informacji to moge dodać iż moj wzrost to 180cm a waga 90kg, lat 19 .
Motor by mi służył do jazdy po mieście (do szkoły, znajomych) oraz czasami do jazdy w jakąs dłuższą ale nie bardzo dlugą trasę

W skrócie potrzebuje pomocy od tych którzy się na tym znają dlatego tu piszę

Jeśli nie wymieniłem czegoś co jest ważne to prosze mnie poprawic bo naprawde nie znam sie na tym tak jakbym chciał ale od czegoś każdy zaczynał

Najważniejsza jest cena 3000zl a najlepiej to mniej - tak wiem cięzko bedzie.
Jeśli ktoś byłby na tyle miły i chciał pogadać z nowym czy powiedziec cos ważnego to nawet możenie pisać na gg:321757

Z góry wielkie dzieki za wszelką pomoc!
- Derkath
- Świeżak
Za trzy tysiące, znajdziesz trupa lub motocykl w stanie agonalnym. Nie jest sztuką kupić motocykl za trzy tysiące i jeszcze połowe tej kwoty w niego włożyć. Dozbierasz jeszcze tysiąc i wyrwiesz naprawdę piękną sztukę.
Honda CBR 600 F3
- Macul
- Świeżak
Powiem ci jedno CBR. Zły wybór mało mocy i kapcie jak od roweru , radzę ci wskoczyć w 2T
Aprilia rs 125 niestety kosiarka ale ładnie chodzi
I tak jak wspomnialeś. Nsr 125 to już wyglada. Jak motocykl ,
Ale minusy to owszem dźwięk ,spalanie miedzy 4-5 w obydwoch - spokojna jazda rs potrafi do 7 przy szybkiej jeździe ,
Aprilia rs 125 niestety kosiarka ale ładnie chodzi
I tak jak wspomnialeś. Nsr 125 to już wyglada. Jak motocykl ,
Ale minusy to owszem dźwięk ,spalanie miedzy 4-5 w obydwoch - spokojna jazda rs potrafi do 7 przy szybkiej jeździe ,
- Roy4030
- Świeżak
Ok, dzieki za te info i prawdopodobnie to bedzie Aprilla ale... mam pytanie
Jaki moto 250cm3 moglibyście polecic patrząc na te same informacje jakie podałem w 1 poście.
I czy to az tak zły pomysł kupować 250cm3 na pierwszy motocykl?

I czy to az tak zły pomysł kupować 250cm3 na pierwszy motocykl?
- Derkath
- Świeżak
Zobacz aprilie rs 250 ; p choc w polsce ona jest zadko spotykana, ale za to kopa to, to ma 250 w 2T. A co do pojemnosci na poerwszy motocykl to zalezy od czlowieka. Niektorzy zaczynaja od 50 i stopniowo zmieniaja na coraz to wiekszy, a niektorzy zaczynaja od 600. Duzo zalezy od tego jak sobie w glowie ulozysz. Ale jak kupisz 250 czy nawet 500 typu gs, to nie maja one o wiele wiecej mocy takiej odczuwalnej w porownaniu do 125 w 2T.
Derbi gpr 50 -> ?
- Jankes33
- Świeżak
-
headhunters - Świeżak
Rs 250? Za drogie, za dużo pali, nie dla początkujących
. Ze 125 do 3k bardzo trudno jest coś jezdnego znaleźć. 250 nawet nie oglądaj bo to już zupełnie inna kasa. Najlepiej gdybyś dozbierał trochę. A jeśli nie to odpuść sobie ścigacze. Jeśli tak zrobisz to zobacz sobie yamahe ybr 125 bo 250 może być ciężko.

- Mateusz250
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Motorowery do 50 ccm
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości