[Rynek motocyklowy - raporty] Wypadki motocyklowe w Polsc
• Strona 3 z 4 • 1, 2, 3, 4
Na logikę, to należy Ci się za nowy. Gdybyś nie miał wypadku, to ten, który został zniszczony, służyłby jeszcze parę dobrych lat.Komentatorzy napisał(a):Witam
Może warto tu wspomnieć, że po każdym wypadku z winy innej osoby, mamy prawo do odszkodowania. I to w bardzo wysokiej kwocie. Zarówno za utratę zdrowia, jak również za utracone rzeczy materialne, i to w pełnej wysokości. Bez amortyzacji, bez zamienników i bez zaniżania wartości.
Ubezpieczyciele rżną nas jak tylko się da. A wiem to stąd, że w pracuję w branży odszkodowań.
Mogę też nieodpłatnie pomóc.<br><hr>Krzych<br>Komentatorzy napisał(a):Kolego możesz powiedzieć co masz na myśli,że rzeczy materialne w pełnej wysokości? Bez amortyzacji itd? Np. na podstawie motocykla który posiadałem 3 lata?<br><hr>Grzesiek<br>Komentatorzy napisał(a):Masz prawo do uzyskania pełnej wartości za zniszczone rzeczy. Jeśli Twój motocykl wart był np.20 tys. zł, to ubezpieczyciel ma obowiązek tyle Ci wypłacić. A jeśli jego naprawa wynosi np.1200 tys. zł, to ubezpieczyciel nie może za naprawę wyliczyć mniejszej kwoty. Wyceny dokonuje niezależny rzeczoznawca.<br><hr>Krzych<br>Komentatorzy napisał(a):A jak ma się sprawa z ubiorem? Jeśli zniszczony został praktycznie cały strój,niestety kask miałem już kilka lat i kombinezon też i mogę mieć problem z odnalezieniem dowodów zakupu.?<br><hr>Grzesiek<br>
Krzych<br><hr>neptun44
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Jak to, było wyraźnie napisane, że w weekendy najwięcej zabitych.<br><hr>iAndrzejKomentatorzy napisał(a):Lovtza zapomniał o jeszcze jednym czynniku mającym moim zdaniem wpływ na ilość wypadków,nie tylko na motocyklach.A mianowicie o wysokiej cenie paliwa która sprawia że coraz mniej jeździmy dla czystej przyjemności,jeździmy mniej dynamicznie i wolniej...Osobiście coraz częściej przesiadam się z litra na sześćsetkę a bywa że do pracy dojeżdżam na skuterze.Wielu kolegów również zostawia motocykle na niedzielne wypady rezygnując z dojazdów do pracy , chyba że dysponują czymś co mało pali...<br><hr>marian65<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Może jakimś wyjściem jest zamontowanie wideorejestratorów. Dodatkowo mogą dyscyplinować tę naszą mniejszość u których manetka gazu odkręca się szybko tam gdzie nie powinna. Raz na mój pas zajechał kierowca na gazie wyjeżdżający z lewej w moją stronę zdecydowanie za szerokim łukiem. Był w składzie karawany jadącej z stypy. Na szczęście byłem wtedy autem, uciekłem na pobocze, zawróciłem i udałem się w pościg. Szybko go dognałem, wezwałem policję. Niestety uszło mu na sucho. Zanim policja przyjechała on na moich oczach z kimś się zamienił a ja nie miałem świadków. Świadków było z tej stypy dzisiątki ale to była jedna rodzina i nikt nie świadczył przeciwko niemu. Raptem się okazało że nikt tego nie widział. Na szczęście ja nie ucierpiałem, chciałem tylko ukarać kierowcę na gazie za sam fakt wsiadania za kółko. Strach pomyśleć co by było gdybym leciał na swoim Suzuki a nie ciężkim 2-tonowym osobowym autem z elektronicznymi systemami antywypadkowymi. Współczuję koledzę i wszystkim co miały mniej szczęścia w takich sytuacjach. Pozdrowienia ze wschodu.<br><hr>nesteKomentatorzy napisał(a):Miałem motor, 4 Maja 2007 wypadek prawie śmiertelny.To nie z mojej winy tylko kierowcy samochodu jechał na 2 gazach.
4 miesiące w szpitalach, miałem poważny obrzęk mózgu,otwarte złamanie nogi.Kierowca samochodu za nic nie odpowiedział przed Policją bo miał drugiego kierowce który nie pił i sie zamienili. Do dziś mam niedowład prawej strony.<br><hr>anonim<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Ty widzę, że tutaj delikatnie się reklamujesz. Jakim sprzętem jeździsz?<br><hr>buuKomentatorzy napisał(a):Miałem motor, 4 Maja 2007 wypadek prawie śmiertelny.To nie z mojej winy tylko kierowcy samochodu jechał na 2 gazach.
4 miesiące w szpitalach, miałem poważny obrzęk mózgu,otwarte złamanie nogi.Kierowca samochodu za nic nie odpowiedział przed Policją bo miał drugiego kierowce który nie pił i sie zamienili. Do dziś mam niedowład prawej strony.<br><hr>anonim<br>Komentatorzy napisał(a):W takich sytuacjach powinno być przeprowadzone postępowanie prokuratorskie. Dowiedz się, czy nie było takiego. A przy okazji powinieneś dostać bardzo wysokie odszkodowanie a nawet rentę.Dostałeś?. Wiem, że tak jest,bo w tym pracuję.<br><hr>neptun44<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Czy się reklamuję???? Po prostu dzielę się wiedzą, którą mam na ten temat. A jeżdżę VespąKomentatorzy napisał(a):Miałem motor, 4 Maja 2007 wypadek prawie śmiertelny.To nie z mojej winy tylko kierowcy samochodu jechał na 2 gazach.
4 miesiące w szpitalach, miałem poważny obrzęk mózgu,otwarte złamanie nogi.Kierowca samochodu za nic nie odpowiedział przed Policją bo miał drugiego kierowce który nie pił i sie zamienili. Do dziś mam niedowład prawej strony.<br><hr>anonim<br>Komentatorzy napisał(a):W takich sytuacjach powinno być przeprowadzone postępowanie prokuratorskie. Dowiedz się, czy nie było takiego. A przy okazji powinieneś dostać bardzo wysokie odszkodowanie a nawet rentę.Dostałeś?. Wiem, że tak jest,bo w tym pracuję.<br><hr>neptun44<br>Komentatorzy napisał(a):Ty widzę, że tutaj delikatnie się reklamujesz. Jakim sprzętem jeździsz?<br><hr>buu<br>

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
A gdzie on napisał, że coś jest niejasne? Chodzi o to, że to suche liczby, z których wprost wynika, że np. jazda rowerem jest bardziej niebezpieczna od jazdy motocyklem. Dobry wniosek? Ano dobry, prosto z tabelek..<br><hr>OloKomentatorzy napisał(a):Te liczby są nic nie warte. Co mi z tego, że rowerzystów zginęło X a motocyklistów Y, albo że w tym wieku zginęło A natomiast w tym wieku B.? Nic mi po tym, ponieważ nie wiem ilu jeździ rowerzystów a ilu motocyklistów, ilu w tym wieku, a ilu w tamtym. Dopiero odniesienie do tych realnych wartości pozwoliłoby na wyciągnięcie jakiś wniosków. Tak to są tylko suche liczby.<br><hr>Kazio<br>Komentatorzy napisał(a):Jeśli jesteś tu Kaziu, bo jeździsz motorkiem - to wszystko zrozumiesz. Jeśli znalazłeś się na tym portalu przez przypadek - to nie zrozumiesz. Zresztą, co na tych zdjęciach jest niejasne? Prędkość, młodość, braki w wyszkoleniu i w wyobraźni. Myślę, że Pan Lovtza pisząc ten artykuł słusznie chciał nas nieco wyhamować na początku sezonu abyśmy nie fantazjowali zbytnio na temat swoich umiejętności, bo prawda jest od lat smutna i bolesna - słabiutko jest ze skill'em<br><hr>Xfan<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Śmigałem GSkiem prawie rok - był to mój 4 sprżet a 2 motocykl. Jadąc prawie przepisowo (prawie - +/- 15km/h za dużo) babsko 30letnie wymusiło na skrzyżowaniu w biały dzień mając czerwone światło. Naprawdę nie zawsze motocykliści mają winę
a wideorejestratory to zajebisty pomysł!!!!!!!Lewa<br><hr>Trojan_94

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Kolego, wymuszenie wymuszeniem ale powinienes to przewidziec!!! Wiesz dlaczego jezdze od 20 lat i zyje? Od zawsze wyznaje zasade, ze jadac na moto NIGDY NIE MAM PIERWSZEŃSTWA!!!!<br><hr>sebakawKomentatorzy napisał(a):Śmigałem GSkiem prawie rok - był to mój 4 sprżet a 2 motocykl. Jadąc prawie przepisowo (prawie - +/- 15km/h za dużo) babsko 30letnie wymusiło na skrzyżowaniu w biały dzień mając czerwone światło. Naprawdę nie zawsze motocykliści mają winęa wideorejestratory to zajebisty pomysł!!!!!!!Lewa<br><hr>Trojan_94<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
masz całkowitą rację i bardzo dobrą zasade tylko gdy widzisz że ktoś stoi przed skrzyżowaniem raczej cieżko jest przewidzieć że nagle ruszy gdy ty masz jeszcze zieloneKomentatorzy napisał(a):Śmigałem GSkiem prawie rok - był to mój 4 sprżet a 2 motocykl. Jadąc prawie przepisowo (prawie - +/- 15km/h za dużo) babsko 30letnie wymusiło na skrzyżowaniu w biały dzień mając czerwone światło. Naprawdę nie zawsze motocykliści mają winęa wideorejestratory to zajebisty pomysł!!!!!!!Lewa<br><hr>Trojan_94<br>
Komentatorzy napisał(a):Kolego, wymuszenie wymuszeniem ale powinienes to przewidziec!!! Wiesz dlaczego jezdze od 20 lat i zyje? Od zawsze wyznaje zasade, ze jadac na moto NIGDY NIE MAM PIERWSZEŃSTWA!!!!<br><hr>sebakaw<br>

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Zgadzam się z kolegą wyżej . Drogi są tragiczne ale myślę , że gdyby kierowcy mieli do siebie większy szacunek na drodze i myśleli chociaż trochę co może się stać to wiele by zmieniło . <br><hr>Kwinto22
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
babsko.... 30 letnie, targałbyś jak reksio szynke!<br><hr>MonikaKomentatorzy napisał(a):Śmigałem GSkiem prawie rok - był to mój 4 sprżet a 2 motocykl. Jadąc prawie przepisowo (prawie - +/- 15km/h za dużo) babsko 30letnie wymusiło na skrzyżowaniu w biały dzień mając czerwone światło. Naprawdę nie zawsze motocykliści mają winęa wideorejestratory to zajebisty pomysł!!!!!!!Lewa<br><hr>Trojan_94<br>
Komentatorzy napisał(a):Kolego, wymuszenie wymuszeniem ale powinienes to przewidziec!!! Wiesz dlaczego jezdze od 20 lat i zyje? Od zawsze wyznaje zasade, ze jadac na moto NIGDY NIE MAM PIERWSZEŃSTWA!!!!<br><hr>sebakaw<br>Komentatorzy napisał(a):masz całkowitą rację i bardzo dobrą zasade tylko gdy widzisz że ktoś stoi przed skrzyżowaniem raczej cieżko jest przewidzieć że nagle ruszy gdy ty masz jeszcze zielone<br><hr>Trojan_94<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
oj niee ;] shrek przy niej to miss poloniaKomentatorzy napisał(a):Śmigałem GSkiem prawie rok - był to mój 4 sprżet a 2 motocykl. Jadąc prawie przepisowo (prawie - +/- 15km/h za dużo) babsko 30letnie wymusiło na skrzyżowaniu w biały dzień mając czerwone światło. Naprawdę nie zawsze motocykliści mają winęa wideorejestratory to zajebisty pomysł!!!!!!!Lewa<br><hr>Trojan_94<br>
Komentatorzy napisał(a):Kolego, wymuszenie wymuszeniem ale powinienes to przewidziec!!! Wiesz dlaczego jezdze od 20 lat i zyje? Od zawsze wyznaje zasade, ze jadac na moto NIGDY NIE MAM PIERWSZEŃSTWA!!!!<br><hr>sebakaw<br>Komentatorzy napisał(a):masz całkowitą rację i bardzo dobrą zasade tylko gdy widzisz że ktoś stoi przed skrzyżowaniem raczej cieżko jest przewidzieć że nagle ruszy gdy ty masz jeszcze zielone<br><hr>Trojan_94<br>
Komentatorzy napisał(a):babsko.... 30 letnie, targałbyś jak reksio szynke!<br><hr>Monika<br>

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
hahaha!!! nie ma opcji!! uwierz mi shrek przy niej to missKomentatorzy napisał(a):Śmigałem GSkiem prawie rok - był to mój 4 sprżet a 2 motocykl. Jadąc prawie przepisowo (prawie - +/- 15km/h za dużo) babsko 30letnie wymusiło na skrzyżowaniu w biały dzień mając czerwone światło. Naprawdę nie zawsze motocykliści mają winęa wideorejestratory to zajebisty pomysł!!!!!!!Lewa<br><hr>Trojan_94<br>
Komentatorzy napisał(a):babsko.... 30 letnie, targałbyś jak reksio szynke!<br><hr>Monika<br>

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Witam kolego, posiadasz dane odnośnie tego ,żeby wyliczyć sobię uszczerbek na zdrowiu? Ponieważ ten co mi wyliczyli na podstawie moich wypisów ze szpitala itd to jest zastraszający niski i trochę mnie to zdenerwowało i chcę się od tego odwołać.<br><hr>GrzesiekKomentatorzy napisał(a):Witam
Może warto tu wspomnieć, że po każdym wypadku z winy innej osoby, mamy prawo do odszkodowania. I to w bardzo wysokiej kwocie. Zarówno za utratę zdrowia, jak również za utracone rzeczy materialne, i to w pełnej wysokości. Bez amortyzacji, bez zamienników i bez zaniżania wartości.
Ubezpieczyciele rżną nas jak tylko się da. A wiem to stąd, że w pracuję w branży odszkodowań.
Mogę też nieodpłatnie pomóc.<br><hr>Krzych<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
WitajKomentatorzy napisał(a):Witam
Mogę też nieodpłatnie pomóc.<br><hr>Krzych<br>Komentatorzy napisał(a):Witam kolego, posiadasz dane odnośnie tego ,żeby wyliczyć sobię uszczerbek na zdrowiu? Ponieważ ten co mi wyliczyli na podstawie moich wypisów ze szpitala itd to jest zastraszający niski i trochę mnie to zdenerwowało i chcę się od tego odwołać.<br><hr>Grzesiek<br>
Służą do tego tabele ZUS-owskie. Mogę Ci podesłać na maila.<br><hr>neptun44
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Dane statystyczne KGP, to najoględniej mówiąc jedna wielka ściema. Nie ma w żadnym zestawieniu jako przyczyny: złego stanu nawierzchni !!! Dlaczego ? Ponieważ, z takim oświadczeniem nasi zarządcy dróg po prostu by zbańczyli, a teraz po (w czasie) zimie nowe dziury pojawiają się jak grzyby po deszczu. Jednym słowem, cukierkowo.
Śmieszą mnie opinie rzeczników policyjnych, którzy w TV podają jako najczęstszą przyczynę wypadków nadmierną (lub niedostosowanie prędkości do panujących warunków) prędkość. Również w tym raporcie pojawiła się ta pozycja przy MOTOROWERACH !!!
"NajczÄ™stszymi przyczynami wypadków spowodowanych przez motorowerzystów byÅ‚o: niedostosowanie prÄ™dkoÅ›ci do warunków ruchu – 318 wypadków"
O jakiej nadmiernej prędkości mówimy patrząc na Art. 2 pkt 46 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym, przy 50cm3 i 45km/h?<br><hr>Lech
Śmieszą mnie opinie rzeczników policyjnych, którzy w TV podają jako najczęstszą przyczynę wypadków nadmierną (lub niedostosowanie prędkości do panujących warunków) prędkość. Również w tym raporcie pojawiła się ta pozycja przy MOTOROWERACH !!!
"NajczÄ™stszymi przyczynami wypadków spowodowanych przez motorowerzystów byÅ‚o: niedostosowanie prÄ™dkoÅ›ci do warunków ruchu – 318 wypadków"
O jakiej nadmiernej prędkości mówimy patrząc na Art. 2 pkt 46 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym, przy 50cm3 i 45km/h?<br><hr>Lech
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Sam nie jeżdżę - kobieta nie pozwala, ale jak patrzę na te statystyki i doświadczenia znajomych to ubezpieczyłbym swoje zdrowie i życie. Chętnie w tym pomogę.<br><hr>marcin wojtucki
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
W statystykach brakuje odniesienia do ilości wypadków przypadających na jeden samochód (0,0778) i na jeden motocykl (0,2009). Różnica jest prawie 3 krotna.<br><hr>Lukasz
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Komentatorzy napisał(a):...318 wypadkow kierowcow motorowerow bylo spowodowane niedostosowaniem predkosci. Ja sie pytam JAK mozna niedostosowac predkosci skutera (czyli maksymalnie okolo 45km/h) do warunkow?! W jakiej sytuacji jest do predkosc za duza ? Przypomne, ze jest to predkosc maksymalna(!) do ktorej skuter tez sie chwile rozpedza.
Jak powiedzial jeden z najwybitniejszych kierowcow swiata i przy okazji nasz rodak Sobieslaw Zasada:
"Predkosc bezpieczna to wypadkowa warunkow drogowych, mozliwosci samochodu i umiejetnosci kierowcy. Problem w tym, ze do tego nie da sie stworzyc przepisow. Wiec tworzy sie je pod 18 latka jadacego maluchem w deszczu na lysych oponach."<br><hr>fz666
Absolutnie nie znasz realiow. Moze zaczniemy od tego, ktory malolat jezdzi motorowerem ktorego predkosc wynosi 45 km/h ? ? ? Pierwsza rzecz jaka robia malolaty po zakupie lub otrzymaniu to zdjecie blokad ! ! !
Problem w tym, ze zaden z nich nie ma na tyle wiedzy fachowej co dzieje sie pozniej z takm pojazdem. Hamulce zostaly zaprojektowane do predkosci rzedu 50 km/h czyli sa za slabe ! Opony nie maja wystarczajacego indexu predkosci ! Zawieszenie rowniez niedopasowane !
I tu wlasnie lezy problem Polakow, kazdy z nich ma sie jezeli nie za Sobieslawa Zasade to conajmniej za Holowczyca. Rzeczywistosc jest taka, ze ze wzgled na wyszkolenie jakie do niedawna bylo, murzyni z Gany byli szkoleni lepiej !

- Harakiri 7
- Bywalec
Postawiłem przecinek w złym miejscu,Komentatorzy napisał(a):W statystykach brakuje odniesienia do ilości wypadków przypadających na jeden samochód (0,0778) i na jeden motocykl (0,2009). Różnica jest prawie 3 krotna.<br><hr>Lukasz<br>
Ilość wypadków przypadająca na:
- samochód osobowy: 0,000778351
- motocykl: 0,002008988<br><hr>Lukasz
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
• Strona 3 z 4 • 1, 2, 3, 4
Powrót do Komentarze do artykułów na Ścigacz.pl
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości