Mandat za brak tablicy rejestracyjnej
• Strona 1 z 1
Mandat za brak tablicy rejestracyjnej
Witam. Dzisiaj miałam doczynienia z niemiłym Policjantem.
A wiec tak jadąc od znajomego zgubiłam tablice rejestracyjną, oczywiście znalazłam ale nie miałam jej jak przymocować więc schowałam pod siedzenie pasażera (Nie był to łatwy wyczyn) I oczywiście policja musiała się napatoczyć i mimo to że przykleiłam odrazy tablice izolacją na słowo honoru wystawił mi 500zł mandatu... Jak mam się bronić, przecież to nie moja wina? Eh proszę o jakąś rade.
Pozdrawiam
A wiec tak jadąc od znajomego zgubiłam tablice rejestracyjną, oczywiście znalazłam ale nie miałam jej jak przymocować więc schowałam pod siedzenie pasażera (Nie był to łatwy wyczyn) I oczywiście policja musiała się napatoczyć i mimo to że przykleiłam odrazy tablice izolacją na słowo honoru wystawił mi 500zł mandatu... Jak mam się bronić, przecież to nie moja wina? Eh proszę o jakąś rade.
Pozdrawiam
Zosia
-
zuzaw14 - Świeżak
Podpisany blankiet= przyznanie się do winy. Nie zrobisz już nic. Swoją drogą to faktycznie wredny gosć by wystawiać 500 zł gdzie mandat jest w przedziale od 20 do 500...
Dowód ci zabrał i pozwolił dalej jechać czy jak?
Dowód ci zabrał i pozwolił dalej jechać czy jak?
Zastrzeżenia na PW.
-
Boshi - VIP Åšcigacz.pl
no ja jak w aucie zgubiłem a nawet nie wiedziałem to wlepili mi 50 no i dowód zabrali bez możliwości kontynuowania jazdy, z tego co mówili to przedział był 50-500 może coś się zmieniło, na twoim miejscu to może jakieś podanie i odwołanie bo 500 zł to można byłoby maszynę uzbroić w jakiś fajny bajer
Pier.... studia, zostań Ninją
-
cezary1985 - Świeżak
Man dat został nie przyjęty i sprawa do sądu... Mam się zgłosić 7.06 na przesłuchaniu a papierów nie zabrał bo miałam tylko prawko przy sobie :/ A i powiedział mi że od 500 do 1000 taki mandat wynosi, o punktach nawet nie wspomniał
Zosia
-
zuzaw14 - Świeżak
I nie dostałaś mandatu za brak dokumentów oc, DR? Jakie 500-1000? Coś tu nie gra... albo policjant nie zna taryfikatora...
W sądzie i tak przegrasz, tam sąd ma możliwość nałożenia kary do 5000 zł + koszta sądowe. Przegraną masz jak w banku niestety.
W sądzie i tak przegrasz, tam sąd ma możliwość nałożenia kary do 5000 zł + koszta sądowe. Przegraną masz jak w banku niestety.
Zastrzeżenia na PW.
-
Boshi - VIP Åšcigacz.pl
sprawdź w internecie nowy taryfikator, jedyne co ci teraz zostało to powiedzieć jak było, zgubiłaś tablicę i w miarę logiczne że nie masz jej jak przykręcić więc kontynuujesz jazdę...
sporych kosztów się nie spodziewaj, może po przesłuchaniu dostaniesz tylko pisemko + mandat do domu poleconym i koniec
tak z ciekawości, poprzednio tablica na czym się trzymała? na ramce, czy śruby/wkręty/nity?
sporych kosztów się nie spodziewaj, może po przesłuchaniu dostaniesz tylko pisemko + mandat do domu poleconym i koniec
tak z ciekawości, poprzednio tablica na czym się trzymała? na ramce, czy śruby/wkręty/nity?
-
Losero - Świeżak
Jakaś tam śrubka była... Nie wiem nie sprawdzałam... Taryfikator nie mówi o braku tablic jest o zamazywaniu, przyklejaniu jakiś cudów, i zakrywaniu. Może źle szukam. Dokumenty które zostały w domu są w porządku przegląd jeszcze dwa lata a ubezpieczenie dopiero opłacone więc nie mają do czego więcej się przyczepić
Zosia
-
zuzaw14 - Świeżak
Boshi napisał(a):W sądzie i tak przegrasz, tam sąd ma możliwość nałożenia kary do 5000 zł + koszta sądowe. Przegraną masz jak w banku niestety.
Ale nie musi twierdzić że mandat się nie należał, tylko że nie zgadza się z wysokością kary. Bo bo w sumie to trudno się zgodzić. Panu pieskowi się chyba w główce poprzewracało, żona puściła, albo solidnie go cisną na komendzie

-
Invi - VIP Åšcigacz.pl
Invi daj spokój z językiem
Dostał tyle bo w taryfikatorze (pewności nie mam 100%) nie ma o tym wzmianki. Zatem Policjant może wystawić mandat od 20 do 500zł. A to, że był to maksymalna granica mandatu to już sprawa plicemena. Powinien dostać 100 za brak dokumentu przy sobie do tego.. Dlatego coś mi tu nie gra. Brak DR, OC , wysoki mandat i pozwolił dalej jechać?
Być może sąd na to popatrzy inaczej i mniejszy wymiary kary zastosuje.

Być może sąd na to popatrzy inaczej i mniejszy wymiary kary zastosuje.
Zastrzeżenia na PW.
-
Boshi - VIP Åšcigacz.pl
Hym.... Jestem Kobietą. W taryfikatorze rzeczywiście o braku tablic nie ma nic, jest o zasłanianiu i innych pierdołach... Twierdzisz że mandat powinien być w przedziale od 20 do 500zł
Policjant poinformował mnie(dopiero gdy go zapytałam) ogranicznik za takie coś jest od 500 do 1000 i oczywiście zabronił kontynuowania jazdy dalej :/
Policjant poinformował mnie(dopiero gdy go zapytałam) ogranicznik za takie coś jest od 500 do 1000 i oczywiście zabronił kontynuowania jazdy dalej :/
Zosia
-
zuzaw14 - Świeżak
Jest też możliwość, iż wystawił mandat zawierający w sobie wszystkie popełnione przez Ciebie wykroczenia, w takim wypadku kwota mogłaby zostać wytłumaczona częściowo. Aczkolwiek skoro poinformował Cię, że widełki wynoszą od 500-1000zł, a na mandacie widnie wpis tylko o tablicy rejestracyjnej to zastosował się prawdopodobnie do wykroczenia: "Naruszenie przepisów w sprawie poruszania się pojazdem niedopuszczonym do ruchu drogowego."
Dla ciekawości:
Zakrywanie tablic rejestracyjnych lub innych wymaganych tablic albo znaków, które powinny być widoczne: 100 zł
Ozdabianie tablic rejestracyjnych oraz umieszczanie z przodu lub z tyłu pojazdu znaków, napisów lub przedmiotów ograniczających czytelność tych tablic: 50 zł
Dla ciekawości:
Zakrywanie tablic rejestracyjnych lub innych wymaganych tablic albo znaków, które powinny być widoczne: 100 zł
Ozdabianie tablic rejestracyjnych oraz umieszczanie z przodu lub z tyłu pojazdu znaków, napisów lub przedmiotów ograniczających czytelność tych tablic: 50 zł
Moto na A2: GS 500, NX 650, XT 660, YBR 250, Ninja 250R
-
Starski - Świeżak
Eh zobaczymy jak to wyjdzie 7.06... Taki mam termin na waliców. Rozmawiałam już z kobietą do której mam się stawić w celu przełożenia wizyty powiedziałam jej o całym zajściu i wydaje mi się że jest bardziej wyrozumiała niż policjant który mnie straszył od samego początku, był niemiły i mówił tonem uniesionym... Oczywiście poinformuję jak cała sprawa się potoczy
Zosia
-
zuzaw14 - Świeżak
Walcz o swoje, bo policja nadużywa swojej władzy. Podając sensowne argumenty możesz sprawę wygrać lub dostać sporo niższy mandat. Niestety większość przyjmuje mandaty nie myśląc czy słusznie je dostali, jakby nałożyli na was karę za oddychanie przyjęlibyście ją?
Aprilia RS 50 --> Cagiva Mito 125 --> Suzuki SV650S
-
domin1995 - Świeżak
Pójdziesz na przesłuchanie w charakterze podejrzanego o popełnienie wykroczernia.
Jeżeli przyznasz się do winy to zgodnie z art.58$1 KPOW można będzie zastosować tryb nakazowy - czyli wniosek do sądu bez przeprowadzenia rozprawy,
No chybaże od dnia ujawnienia wykroczenia nie minęły 14 dni - wtedy możesz dostać mandat i tyle w temacie
Jeżeli przyznasz się do winy to zgodnie z art.58$1 KPOW można będzie zastosować tryb nakazowy - czyli wniosek do sądu bez przeprowadzenia rozprawy,
No chybaże od dnia ujawnienia wykroczenia nie minęły 14 dni - wtedy możesz dostać mandat i tyle w temacie
http://bikepics.com/members/kbiadun/ | CBR 600 RR4
-
limak14 - VIP Åšcigacz.pl
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości