PYTANIE 450EXC. FILM
• Strona 1 z 1
PYTANIE 450EXC. FILM
Witam
Motor dopiero co kupiony, dziwne stukanie w silniku. Proszę o pomoc co to może być
coś z łańcuszkiem rozrządu? napinacz? nie mam pojęcia co może tak walić
Z góry dzięki
FILM (otwórz link)

Z góry dzięki

FILM (otwórz link)
Zico Azer, Suzuki RM125 -> KTM 450EXC 

-
maku995 - Świeżak
no to gratuluje zakupu ;d teraz kup sobie dobry komplet kluczy ;D i silnik na stół....
nie wiem co tak stuka bo stukać mogą tak rózne rzeczy. ale mi to słychac na pukanie korby, ew też cos w rozrządzie. zdejmij pokrywe zaworową, zobacz w jakim stanie popychacze, wałek itp itd. zdejmij pokrywe od sprzęgła zobacz cyz nie ma znacznych luzów gdzieś ( od sprzegła w zasadzie mozna zacząć ) no generalnie moja korba jak stawała, to nie klekotało tak ;D także tam cos powaznego sie dzieje ;P i lepiej nie odpalać
nie wiem co tak stuka bo stukać mogą tak rózne rzeczy. ale mi to słychac na pukanie korby, ew też cos w rozrządzie. zdejmij pokrywe zaworową, zobacz w jakim stanie popychacze, wałek itp itd. zdejmij pokrywe od sprzęgła zobacz cyz nie ma znacznych luzów gdzieś ( od sprzegła w zasadzie mozna zacząć ) no generalnie moja korba jak stawała, to nie klekotało tak ;D także tam cos powaznego sie dzieje ;P i lepiej nie odpalać
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
albo zerknij tez na łańcuszek rozrządu bo ja w klx miałem przestawiony i podobnie stukało tyle ze na zimnym silniku potem stuki powoli sie uciszały jak juz sie zagrzał 

--->Klx 250 ---> CRF450R
- papek23
- Świeżak
ale henio weź telefon przyłóż do głowicy, i powiedz jak będzie chodził twój exc.
Motorynka->Simson s51->Szukam...
-
Marcin1324 - Świeżak
Zakup dość okazyjny także można się było spodziewać że to nie igła
Po czym jeszcze może się objawiać końcówka korby ? Przez otwór świecy tłok wydawał się jasny w miarę, pali z rozrusznika od strzała

-
maku995 - Świeżak
jak będziesz miał dziurę w karterze
ale tak na poważnie sprawdź te sitka na spodzie silnika, i jak są jakieś opiłki chyba miedziane to może być korba.
PS. a tak z ciekawości za ile nią kupiłeś ?

PS. a tak z ciekawości za ile nią kupiłeś ?
Motorynka->Simson s51->Szukam...
-
Marcin1324 - Świeżak
Ogólnie to te sitka nie były czyszczone chyba z rok syf niesamowity taka gęsta kupa + opiłki ale miedzianych sobie nie przypominam;> 7,5 wydech akrapa i felgi excela + mus w kołach plastiki poobdzierane bo debil jakiś pomalował je farba i odłazi ale już w trakcie skrobania i będzie folia karbonowa
Jeszcze jedna sprawa;> była dziwna sprawa z zaworami a mianowicie nie miały luzu... i tak pracowały dużo trzeba było je popuścić żeby weszło tam to 0,10 ale dało rade i teraz tak, bo ktos mi podpowiedział że jeśli pracowały bez luzu to mogły się wypalić i dlatego stukają + naciąg rozrządu jest już na samym końcu praktycznie jeden czy 2 ząbki zostały. wymieniać najpierw łańcuszek i zobaczyć? czy od razu zawory ;>

Jeszcze jedna sprawa;> była dziwna sprawa z zaworami a mianowicie nie miały luzu... i tak pracowały dużo trzeba było je popuścić żeby weszło tam to 0,10 ale dało rade i teraz tak, bo ktos mi podpowiedział że jeśli pracowały bez luzu to mogły się wypalić i dlatego stukają + naciąg rozrządu jest już na samym końcu praktycznie jeden czy 2 ząbki zostały. wymieniać najpierw łańcuszek i zobaczyć? czy od razu zawory ;>

-
maku995 - Świeżak
jak od spodu było sporo opiłków to korba na 100%. miedzi tam nie znajdziesz.
co do zaworów skoro nie były luzu to mogły juz powpadać nieco. co do łancuszka nowy nawet na oryginalnym napinaczu ma 2-3 ząbki. wiec tu jeszcze jest ok... ale jak stuka to bym zajrzał do silnika. 7500to taka o cena. jajec nie urywa. dołóż 2-3 tysie na ewentualny remont silnika i cena okazyjna juz nie jest ;D
co do zaworów skoro nie były luzu to mogły juz powpadać nieco. co do łancuszka nowy nawet na oryginalnym napinaczu ma 2-3 ząbki. wiec tu jeszcze jest ok... ale jak stuka to bym zajrzał do silnika. 7500to taka o cena. jajec nie urywa. dołóż 2-3 tysie na ewentualny remont silnika i cena okazyjna juz nie jest ;D
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
-
Marcin1324 - Świeżak
jak juz to nie miedź tylko jakiś stop ;P np mosiądz. ale w EXC stopa korbowodu jest wykonana z materiału jak reszta korby. czasami głowki korbowodu są mosięzne ;D jak mi sie korba sypała pomału. to moze przez kilka miesięcy z łyżeczkę jak do herbaty opiłków wyjałem z filterka ;D
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Opiłków trochę było ale jasnych i nie wydaje mi się że aż w takiej ilości;> a olej nie był dłuuugo wymieniany podejrzewam. Nie wiem czemu ale mi się wydaje jednak że to wina wypalonych zaworów (czy tam gniazd) bo to stukanie jest wyraźniejsze u góry silnika tak mi się wydaje aczkolwiek nie da się tego usłyszeć przy takim hurgocie ehhh... no więc szykuje się na ściąganie głowicy i wtedy się okaże 

-
maku995 - Świeżak
Sory za jeden pod drugim, ale nie chciałem zakładać nowego tematu a ten juz zawędrował na 2 str. myślę że mi wybaczycie
Jeszcze jeden filmik i pytanie co to jest za dżings
? wałek wyważający czy coś takiego? ma on luzy i jakąś sprężynkę z tyłu która sobie lata jak chce nie wiem czy to od tego ale zapytać nie zaszkodzi
FILM2 (otwórz link)

FILM2 (otwórz link)

-
maku995 - Świeżak
pompa ma tak chodzic ( wiatraczek )
natomiast prawdopodobnie autodekompresator mógł byc przyczyną tego klekotania. on ma luźno chodzić. ale ma go odciągać spręzynka. 2 sprawa to widze że ma jakies luzy na boki. on chyba na srube przykręcany moze sie cos odkręciło. zdemontuj wałek cały i posprawdzaj albo daj komus kto sie na tym zna.
natomiast prawdopodobnie autodekompresator mógł byc przyczyną tego klekotania. on ma luźno chodzić. ale ma go odciągać spręzynka. 2 sprawa to widze że ma jakies luzy na boki. on chyba na srube przykręcany moze sie cos odkręciło. zdemontuj wałek cały i posprawdzaj albo daj komus kto sie na tym zna.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości