Proszę o Pomoc ! ( Biały Dym , Klekotnie w Silniku )
• Strona 1 z 1
Proszę o Pomoc ! ( Biały Dym , Klekotnie w Silniku )
Witam .
Jestem tu nowy , Posiadam Motorower Zumico GR 600 50ccm jezdze nim prawie rok i sprawuje sie bez wiekszych problemów lecz ostatnio gdy wyjechalem z domu zrobilem zaledwie 5 km i podczas jazdy motor zaczoł tracić na prędkości i w pewnym momencie zgasł .
Okazalo sie ze nie ma oleju ponieważ od pewnego czasu niestety bierze olej z niewiadomej przyczyny , wlałem olej odpalilem go i z tłumika zaczoł sie wydobywac biały dym dość gęsty oraz zauwazylem takie klekotanie w silniku przy dodawaniu gazu (tak do 3 tyś ) powyzej 3 tys przestawal , dodam też ze bialy dym leci bez wzgledu na to czy silnik jest zimny czy gorący .
Czy to mogą być Panewki ?
Nie wiem co jest , co może być przyczyna tego oraz do jakich skutków te objawy prowadza .
Bardzo prosiłbym o jakie kolwiek odpowiedzi porady i jak sobie z tym poradzić
Pozdrawiam
Jestem tu nowy , Posiadam Motorower Zumico GR 600 50ccm jezdze nim prawie rok i sprawuje sie bez wiekszych problemów lecz ostatnio gdy wyjechalem z domu zrobilem zaledwie 5 km i podczas jazdy motor zaczoł tracić na prędkości i w pewnym momencie zgasł .
Okazalo sie ze nie ma oleju ponieważ od pewnego czasu niestety bierze olej z niewiadomej przyczyny , wlałem olej odpalilem go i z tłumika zaczoł sie wydobywac biały dym dość gęsty oraz zauwazylem takie klekotanie w silniku przy dodawaniu gazu (tak do 3 tyś ) powyzej 3 tys przestawal , dodam też ze bialy dym leci bez wzgledu na to czy silnik jest zimny czy gorący .
Czy to mogą być Panewki ?
Nie wiem co jest , co może być przyczyna tego oraz do jakich skutków te objawy prowadza .
Bardzo prosiłbym o jakie kolwiek odpowiedzi porady i jak sobie z tym poradzić
Pozdrawiam
PakoS
- PakoS18
- Świeżak
jeśli bierze olej, to sprawdź sprężanie, bardzo możliwe ze go przytarłeś jak jeździłeś bez oleju, tłok spuchł i zarysował cylinder i teraz bierze olej jeszcze bardziej, lub przypiekło ci się pierścienie do tłoka, jeśli sprężanie ma słabe to albo szlif albo wymiana cylindra tłoka i pierścieni, zobacz tez czy nie przeskoczył Ci łańcuszek rozrządu i może zawory stukają to by tłumaczyło słabą moc i stukanie a przy większych obrotach może po prostu nie słychać
- miluszczk
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Motorowery do 50 ccm