Spodenki ochronne pod jeansy, jak z komfortem?
• Strona 1 z 1
Spodenki ochronne pod jeansy, jak z komfortem?
Czołem
Mam pytanie do osób, które miały okazję nosić spodenki ochronne z ochraniaczami na biodra, uda i tyłek, pod spodnie długie, w takim stylu:
http://allegro.pl/spodenki-ochronne-alp ... 33705.html
http://allegro.pl/spodenki-ochronne-ali ... 07892.html
Pytanie jest dosyć prozaiczne, czy taki ochraniacz nie uwiera w tyłek podczas jazdy? A jak jest podczas siedzenia na jakiejś ławce w parku? Może ktoś mógłby polecić jakiś konkretny model, wygodny i w miarę dyskretny, który nie wypychałby nadmiernie jeansów.
Również za inne uwagi na temat użytkowania tego typu spodenek będę wdzięczny. Niestety u mnie w mieście chyba nigdzie nie ma takich do przymierzenia, więc zostaje zamówienie z internetu, a przed takim krokiem wiadomo, że trzeba wiedzieć jak najwięcej.
Pozdrawiam
Mam pytanie do osób, które miały okazję nosić spodenki ochronne z ochraniaczami na biodra, uda i tyłek, pod spodnie długie, w takim stylu:
http://allegro.pl/spodenki-ochronne-alp ... 33705.html
http://allegro.pl/spodenki-ochronne-ali ... 07892.html
Pytanie jest dosyć prozaiczne, czy taki ochraniacz nie uwiera w tyłek podczas jazdy? A jak jest podczas siedzenia na jakiejś ławce w parku? Może ktoś mógłby polecić jakiś konkretny model, wygodny i w miarę dyskretny, który nie wypychałby nadmiernie jeansów.
Również za inne uwagi na temat użytkowania tego typu spodenek będę wdzięczny. Niestety u mnie w mieście chyba nigdzie nie ma takich do przymierzenia, więc zostaje zamówienie z internetu, a przed takim krokiem wiadomo, że trzeba wiedzieć jak najwięcej.
Pozdrawiam
- Wiesiek6
- Świeżak
Według mnie lepszym rozwiazaniem bedzie zakup jeansow motocyklowych wyposażonych z podpinkę kevlarową, mocne szwy oraz wyciągane ochraniacze kolan, bioder. Ceny wachają się między 300-500 zł, a takie gacie są na prawdę komfortowe.
560 SMR
- Grzesku
- Świeżak
Spodnie motocyklowe są najlepszym rozwiązaniem dla osób które jeżdżą, aby sobie pojeździć albo na dłuższą trasę. Jak ktoś się buja na moto codziennie używając go jako głównego środka transportu, to trudno żeby codziennie chodził w tej samej parze spodni. Dlatego takie spodenki plus ochraniacze na kolana wydają się bardziej uniwersalnym rozwiązaniem 

- Wiesiek6
- Świeżak
leff napisał(a):a w tych samych gaciach bedziesz chodzil codziennie? dziny motocyklowe, najwyzej kupisz sobie z czasem dwie pary
Te spodenki są na gacie, nie są samymi gaćmi. W okresie ich prania/suszenia można nałożyć jeans motocyklowy i sytuacja jest optymalna.
Generalnie będę jednak wdzięczny jeżeli ktoś mający doświadczenie z takimi spodenkami podzieli się swoją wiedzą.
- Wiesiek6
- Świeżak
Re: Spodenki ochronne pod jeansy, jak z komfortem?
Podczas jazdy nie czuc, jak sie w nich chodzi, to potrafia sie zsunac nizej. Zastanow sie, czegoo oczekujesz ? To nie sa szorty do lansowania sie z jakas laska, one chronia przed skutkami upadku, a chronia dobrze.
Na lawce czy w aucie siedzi sie w nich kiepsko, bo maja protektor kosci ogonowej, ale daja rade.
Moge Ci je szczerze polecic.
Grzesku napisał(a):Według mnie lepszym rozwiazaniem bedzie zakup jeansow motocyklowych wyposażonych z podpinkę kevlarową, mocne szwy oraz wyciągane ochraniacze kolan, bioder. a takie gacie są na prawdę komfortowe.
Szlifowalem kiedys w jeansach motocykowych. Szwy byly moooocne, nie puscily, wszywki kevlarowe uniemozliwily przypalenie skory i jej obdarcie. Na biodrach mialem podwojne protektory, tyle, ze byly goowno warte, zbite biodro dawalo o sobie dobre 2 miesiace, tak wiec Twoje " wedlug mnie ", moge w buty wsadzic. Jak sie kiedys przeszlifujesz to moze dojdziesz do tych samych wnioskow co ja, czego Ci nie zycze.
Po tym incydencie, zafundowalem sobie wlasnie takie szorty. mam nadzieje, ze nigdy nie beda mi juz potrzebne.
P.S. 5 cm wiecej obwodu mowi juz samo o sobie.

- Harakiri 7
- Bywalec
Mam spodenki takie jak w I linku tylko że Dainese. Teraz będzie III sezon jak je posiadam. Jestem z nich zadowolony. Zakładam je pod jeansy, na dłuższe wypady mam kombi. Nie szlifowałem w nich więc nie sprawdzałem ich wytrzymałości i mam nadzieję że nie będę musiał.
-
barti - Świeżak
- Harakiri 7
- Bywalec
Dzięki wszystkim za odpowiedzi.
Ciężko się lansować czymś czego nie widać
. Chodzi mi po prostu o komfort, śmigam sporo po mieście, schodząc z moto i załatwiając różne sprawy, gdzie nie ma możliwości przebrania, dlatego zależy mi na wiedzy, jak się w tych spodenkach człowiek czuje na i poza moto. Duże dzięki za odpowiedź.
To jest pytanie. Ale tak na zdrowy rozum wydaje mi się, że te ochraniacze z tworzywa sztucznego powinny wytrzymać trochę szlifa? To na nich będzie się opierało ciało podczas sunięcia po asfalcie bo wystają ponad konstrukcje z trzymającej siatki i chociaż na allegro nie jest podany materiał, z którego są zrobione owe ochraniacze, to wydaje się, że firma taka jak AlpineStars raczej dała tam coś konkretnego co przetrzyma trochę tarcia. Bo przeznaczenie w moim przypadku to zdecydowanie asfalt, nie offroad.
Harakiri napisał(a):Podczas jazdy nie czuc, jak sie w nich chodzi, to potrafia sie zsunac nizej. Zastanow sie, czegoo oczekujesz ? To nie sa szorty do lansowania sie z jakas laska, one chronia przed skutkami upadku, a chronia dobrze.
Na lawce czy w aucie siedzi sie w nich kiepsko, bo maja protektor kosci ogonowej, ale daja rade.
Moge Ci je szczerze polecic.
Ciężko się lansować czymś czego nie widać

Leff napisał(a):to napisz prosze czego od nich oczekujesz be z linka to sa spodenki pod spodnie motocyklowe, nie daja zadnej ochrony na tarcie
To jest pytanie. Ale tak na zdrowy rozum wydaje mi się, że te ochraniacze z tworzywa sztucznego powinny wytrzymać trochę szlifa? To na nich będzie się opierało ciało podczas sunięcia po asfalcie bo wystają ponad konstrukcje z trzymającej siatki i chociaż na allegro nie jest podany materiał, z którego są zrobione owe ochraniacze, to wydaje się, że firma taka jak AlpineStars raczej dała tam coś konkretnego co przetrzyma trochę tarcia. Bo przeznaczenie w moim przypadku to zdecydowanie asfalt, nie offroad.
- Wiesiek6
- Świeżak
leff napisał(a):no i widzisz, to sa dodatkowe ochraniacze, same nie zapewnia Ci zadnej ochrony na tarcie wiec oprocz dobrego samopoczucia wiele Ci nie dadza
Mógłbyś jakoś uargumentować dlaczego nie zapewnią żadnej ochrony przed tarciem? Przecież te ochraniacze to nie jest pianka.
- Wiesiek6
- Świeżak
te spodenki to jedna wielka kupa na asfalt. W ogle niewygodnie sie w tym smiga. Daj sobie spokoj i kup jeansy mimo wszystko. Ja tego uzywam na deche czasem jak latam cos na hopach, raz zalozylem na moto i dla mnie to pomylka jakas pod jeansy takie cos zakladac.
560 SMR
- Grzesku
- Świeżak
Grzesku napisał(a):te spodenki to jedna wielka kupa na asfalt. W ogle niewygodnie sie w tym smiga. Daj sobie spokoj i kup jeansy mimo wszystko. Ja tego uzywam na deche czasem jak latam cos na hopach, raz zalozylem na moto i dla mnie to pomylka jakas pod jeansy takie cos zakladac.
Experta zawsze milo posluchac, raz zalozyles i dla Ciebie to pomylka, ciekawe, naprawde ciekawe. Ja dzieki protektorom Alpiny nie mialem zadnych wiekszych urazow, zadrapan, no ale w/g Ciebie to kupa, naprawde nie wiem do jakiej kupy zaliczyc Twoja wypowiedz.
P.S. wlasnie pod jeansy te szorty maja jak najwiekszy sens.
Wiecej sie w tym temacie nie wypowiadam.

- Harakiri 7
- Bywalec
Kolego czytaj ze zrozumieniem Napisałem moje osobiste odczucia. Nieważne w czym polecisz i tak się potłuczesz, czy to będą jeansy czy kombiak z górnej półki. Założyłem to raz, było mega niewygodne, ledwo mi się spodnie na to mieściły (chyba, że nosisz 2 rozmiary za duże). To się może nadaje, jak są luźne gacie np do enduro itd. Polecam autorowi tematu kupić sobie jakieś używki i sprawdzić czy taka kombinacja podpasuje. Potem zawsze można to sprzedać.
560 SMR
- Grzesku
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Akcesoria motocyklowe
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości