Zobacz wÄ…tek - Cross, enduro do 10k
NAS Analytics TAG

Cross, enduro do 10k

Enduro, Cross
_________

Cross, enduro do 10k

Postprzez vilgefortz » 5/4/2013, 16:51

Witam wszystkich forumowiczów.

Niedawno wpadłem na genialny pomysł i postanowiłem kupić swój pierwszy motocykl.

*
Doświadczenie - 2 lata miałem Simsona, a więc doświadczenie zerowe :)
*
Waga: 75-80
Wzrost: 178+-
*
Motocykl będzie mi służył do wypadów do lasu i "szaleńczej" jazdy po drogach polnych i polach.
*
Myślę, że w sezonie przejechałbym koło 7000km.
*
Na motocykl mogę przeznaczyć maksymalnie 10000zł, ciuchy posiadam (oprócz kasku).
*
Myślę, że na naprawę mogę wydać ok. 4000zł, jeżeli trzeba będzie więcej, to da się więcej.
*
PodobajÄ… mi siÄ™ Enduro, Crossy
*
- Które modele na tą chwilę przyciągnęły Twoją uwagę?
KTM SX125, EXC 125, Yamaha YZ250F oraz WR250F.

Pozdrawiam.
vilgefortz
Świeżak

Postprzez henio12323 » 5/4/2013, 17:40

choć raz sie trafił ktoś kto konkretnie napisze i ma konkretne wymagania :)

a więc tak.. skoro nie masz doswiadczenia w jeździe wybierasz odpowiednią pojemnosc 125 w 2T ew 250 w 4T to dobre rozwiązanie. 2 sprawa to cross a enduro. pod twoją jazde i z tym budzetem celował bym tylko w hard enduro, czyli YZF SX itp bym odpuscił bo to crossówki które nadaje sie głownie na tor crossowy

hard ednuro nada się i tu i tu. nieco gorzej na torze ale po lesie i polnych drogach bedzie duzo lepiej ci sie smigało

i tutaj KTM EXC 125 - super sprzęt... ale yamaha WR 250 F nie jest gorsza, to samo EXC-f 250. z 2T masz jescze husqvarne WR 125. wiec celował bym w któres z tych moto..

kwestia czy 125 s 2T czy 250 w 4T. tu i tu są plusy i minusy. w 4T moto są stosunkowo nieco bardziej ocięzałe choc dla ciebie i tak beda latały jak piórko :) remonty są rzadsze ale potem przychodzi generalka silnika za kilka tysi. w 2T robisz często ale tanio. wychodzi generalnie prawie na jedno i to samo. 2T tez sa tansze w zakupie wiec kupic mozesz nowszy sprzet. a 4T za 10 tysi to igła nie bedzie wiec trzeba bedzie szukac odpowiedniej sztuki... no i moim zdaniem najwazniejsze to to jak sie tobie lata na czym lepiej. wiem że trudno ocenić na początek i bez doswiadczenia. ale jakos sie okreslic trzeba. wiele ludzi zaczynało od 2T.. bo w sumie wyczynowe 4T robią stosunkowo od niedawna. ja też zaczynałem od 2T fajnie sie latało, nie powiem... ale teraz chyba nie przesiadłbym sie na 2T
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
henio12323
Moderator

Postprzez vilgefortz » 5/4/2013, 19:40

Raczej preferowałbym 4T.
Po pierwsze już dla samego dźwięku. Po drugie remonty są rzadsze, a nie mam czasu codziennie siedzieć w garażu. No i jednak te silniki są nadal rozwijane, w przeciwieństwie do 2T.

KTM'ki raczej odpadają, fajne i mocne, ale drogie części. Dlatego preferowałbym jakąś WRF'kę.
Możesz mi powiedzieć jak to wygląda z rocznikiem takiej Hondy? Nie chciałbym schodzić poniżej 2007, a nie wiem czy wyrwałbym coś porządnego w tej cenie. Nie musi być idealne, byleby na ten sezon wystarczyło.
vilgefortz
Świeżak

Postprzez henio12323 » 5/4/2013, 19:54

tu sie mylisz bo 2T wciÄ…z sÄ… rozwijane :)

hehe a skąd taka opinia ze częsci drogie ? akurat są równie drogie jak do yamahy. co do cen i roczników - allegro.pl i poprzeglądaj co kupisz. ja tam na bierząco w cenach wszystkich motocykli nie siedze. rynek sie zmienia. to co teraz kosztuj 12 tysi za rok moze kosztować 11 albo 13...
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
henio12323
Moderator

Postprzez vilgefortz » 5/4/2013, 20:17

Przepraszam, chodziło mi o to, że w 4T siedzi większy potencjał i są nowsze technologicznie, przez co bardziej skomplikowane :)
vilgefortz
Świeżak

Postprzez Bostorn » 5/4/2013, 22:19

nie żebym się czepiał ale od takich pytań jest temat co na 1 motocykl, ale zostawi ze względu na profesjonalne podejscie do tematu :D

co do twojego potencjału, jesteśmy w podobnym wieku, może doświadczenie ni jak się ma do porównywania ale jeżeli lubisz jazdę po lasach, enduro itp to polecam maszyny z serii hard enduro i najlepiej 4t, heniek sporo napisał a ja od siebie dodam że najlepiej zwracac uwagę w tej kasie jest najlepiej na:

ktm exc 250 f
Yamaha WR 250 F
niby są husquarny, gas gasy, i inne , jest moja ukochana Honda z serii CRF X ale to są rzadkie modele, mniej znane i czasami mniej bądź bardziej lubiane, owszem nie są złe, ale szybciej znajdziesz w sieci o exc czy wrf niż o husce czy gas gazie
za 10k-12k można już coś fajnego dorwac w dobrym stanie :)
Oleje motocyklowe,samochodowe,smary,chemia, części,naprawy
Bostorn
Moderator

Powrót do Offroad

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

na górê