Rejestracja po 30 dniach
• Strona 1 z 1
Rejestracja po 30 dniach
Witam, krótka piłka.
Kupiłem motocykl w listopadzie, oskarbowałem go w i ciągu 14 dni. Natomiast miałem bardzo złe wydarzenia losowe i nie miałem jak przerejestrować motocykla. Czy grożą mi jakieś kary gdy teraz w marcu chce go przerejestrować, czy nie będzie problemów ?
Pozdrawiam i dziękuje za pomoc.
Kupiłem motocykl w listopadzie, oskarbowałem go w i ciągu 14 dni. Natomiast miałem bardzo złe wydarzenia losowe i nie miałem jak przerejestrować motocykla. Czy grożą mi jakieś kary gdy teraz w marcu chce go przerejestrować, czy nie będzie problemów ?
Pozdrawiam i dziękuje za pomoc.
- spik3r
- Świeżak
teoretycznie mogą zarządać pisemnego potwierdzenia, ze używasz pojazdu z zgodą właściciela.
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
spik3r napisał(a):no tak, ale jak to wyglada? Jest za to jakas kara ? Czy policja ma obowiazek dac mandat za to ?
Długo był zapis o obowiązku zgłoszenia w starostwie zakupu pojazdu. Tylko że nie było przewidzianej za to żadnej kary, był co prawda zapis że za wykroczenia z KD za które nie ma określonej kary można nałożyć karę pieniężną, ale z zastrzeżeniem że musi to godzić w porządek, lub bezpieczeństwo ruchu drogowego. Przy okazji ostatniej dużej nowelizacji zniesiono to zastrzeżenie coby pan pała mógł dowalić jeszcze bardziej według woli

Można też przywalić z drugiej mańki, za niezgodność danych w dowodzie ze stanem rzeczywistym, trochę naciągane, ale nie tak naciągane pomysły pał coby dowalić widziałem.
Jeszcze kwestia tego jak interpretować "obowiązek zgłoszenia". Niby istnieje zasada in dubio pro reo, ale w Polsce oczywiście wszyscy mają to gdzieś (tak jak i inne zasady państwa prawa) i orzecznictwo sądu najwyższego uznaje to za równoznaczne z obowiązkiem przerejestrowania.
W praktyce pały często sami o tym nie wiedzą i tylko pogadają i "postraszą" w celach tylko im wiadomym. Tym nie mniej zdarzały się już przypadki wlepienia kary przez policajów za coś takiego.
-
Invi - VIP Åšcigacz.pl
Losero napisał(a):Trax napisał(a):dowód nie jest na ciebie więc musisz mieć przy sobie umowę
Pożyczyłem od szwagra. Koniecznie muszę moto od niego kupić?
tyle że jeśli zobaczą że dowód jest na kogoś innego a ubezpieczenie z jego danymi to mogą się w skrajnym przypadku przyczepić
- Trax
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości