Motocykl dla ojca i syna
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Motocykl dla ojca i syna
Witam,
Wraz z tatÄ… od jakiegoÅ› czasu poszukujemy motocykla dla obojga z nas
Sprawa wygląda następująco:
Dane osobowe i doświadczenie:
-Ja lat 21, 90kg, 183cm wzrostu, doświadczenie: BRAK (chyba, że liczyć skuter)
-Tato lat 48, około 100kg 176 cm. Doświadczenie: W młodości jeździł dużo na ówczesnych motocyklach takich jak Junak, Cz itp. Od 20 lat raczej nie jeździł na niczym.
Do czego ma służyć motocykl?:
Niedzielne przejażdzki, ewentualnie wypad na wakacje nad morze lub w góry.
Ogólnie rozumiany LANS.
Ile km w sezonie?:
Ciężko powiedzieć, tak jak napisałem wyżej.
Gotówka:
Oficjalnie (wersja dla mamy/żony) około 12 tys, aczkolwiek wiadomo im taniej tym lepiej.
Nieoficjalnie jeśli będzie coś godnego uwagi za 15 to myślę że sie skusimy
Ciuchy to osobny budżet
Utrzymanie w sezonie:
Nie będzie z tym problemu.
Co nam siÄ™ podoba?:
Tu jest własnie problem. Mi podobają się nakedy. Tato wolałby ażeby był to chopper/cruiser. Jedno jest pewne. Moto ma wyglądać. Ostatnio strasznie świeci się nam V-max. Niestety obaj czytalismy na jego temat dużo i troszke się obawiamy. Jak na razie padła propozycja kupienie Maxa i powolne kiełznanie go na okolicznych mało uczęszczanych drogach.
W tym miejscu ogromna prośba do tych co jeżdżą lub jeździli na V-maxie. Panowie(Panie) da się?
Oraz prośba do reszty forum: Co polecacie w zamian z Maxa? Ma mieć charakter i ma być piękne.
Pozdrawiam i oczekuje ciekawych wskazówek
Wraz z tatÄ… od jakiegoÅ› czasu poszukujemy motocykla dla obojga z nas

Sprawa wygląda następująco:
Dane osobowe i doświadczenie:
-Ja lat 21, 90kg, 183cm wzrostu, doświadczenie: BRAK (chyba, że liczyć skuter)
-Tato lat 48, około 100kg 176 cm. Doświadczenie: W młodości jeździł dużo na ówczesnych motocyklach takich jak Junak, Cz itp. Od 20 lat raczej nie jeździł na niczym.
Do czego ma służyć motocykl?:
Niedzielne przejażdzki, ewentualnie wypad na wakacje nad morze lub w góry.
Ogólnie rozumiany LANS.
Ile km w sezonie?:
Ciężko powiedzieć, tak jak napisałem wyżej.
Gotówka:
Oficjalnie (wersja dla mamy/żony) około 12 tys, aczkolwiek wiadomo im taniej tym lepiej.
Nieoficjalnie jeśli będzie coś godnego uwagi za 15 to myślę że sie skusimy

Ciuchy to osobny budżet
Utrzymanie w sezonie:
Nie będzie z tym problemu.
Co nam siÄ™ podoba?:
Tu jest własnie problem. Mi podobają się nakedy. Tato wolałby ażeby był to chopper/cruiser. Jedno jest pewne. Moto ma wyglądać. Ostatnio strasznie świeci się nam V-max. Niestety obaj czytalismy na jego temat dużo i troszke się obawiamy. Jak na razie padła propozycja kupienie Maxa i powolne kiełznanie go na okolicznych mało uczęszczanych drogach.
W tym miejscu ogromna prośba do tych co jeżdżą lub jeździli na V-maxie. Panowie(Panie) da się?
Oraz prośba do reszty forum: Co polecacie w zamian z Maxa? Ma mieć charakter i ma być piękne.
Pozdrawiam i oczekuje ciekawych wskazówek

- Mateusz92
- Świeżak
-
kogut. - Bywalec
Yamaha Stammbaum XT 660 R.
acha cos ala V-max wiesz to za mocne dla Ciebie i stary model nie skreca.
Virago 535.
acha cos ala V-max wiesz to za mocne dla Ciebie i stary model nie skreca.
Virago 535.
-
Seba_ER5 - VIP Åšcigacz.pl
-
adriank164 - Świeżak
Ale synowi pewnie nie;) z chopperkow to jeszcze Honda shadow 600.
http://www.bikepics.com/members/tugok (otwórz link)
954rr & RSV1000R
954rr & RSV1000R
-
kogut. - Bywalec
Virago 535 - Tato owszem, Ja - nie wyobrażam siebie na czymś takim
A co myślicie o Yamaha bt 1100?
Shadow - fajnie ale.. (sorry, że nic mi nie pasuje) najlepszy kumpel mojego Ojca ma Vt800 więc musi to być coś innego
Opcja "Edytuj" tak na przyszłość. Jako że jesteś nowym userem tym razem ci się upiecze
Black-Ghost

Shadow - fajnie ale.. (sorry, że nic mi nie pasuje) najlepszy kumpel mojego Ojca ma Vt800 więc musi to być coś innego

Opcja "Edytuj" tak na przyszłość. Jako że jesteś nowym userem tym razem ci się upiecze

Black-Ghost
- Mateusz92
- Świeżak
Edytuj posty. Bt 1100 za mocne... Weź ojca jedzcie obejrzeć MT-03 może go namówisz... Radził bym szukać czegoś do 80KM
954rr & RSV1000R
954rr & RSV1000R
-
kogut. - Bywalec
- stareRadio
- Świeżak
NIe umiesz jezdzic a pchasz sie na duzy motocykl :p...
By the way a moze taki Tag team jak u mnie w tym ze czarna 636 zastapil sc57.

By the way a moze taki Tag team jak u mnie w tym ze czarna 636 zastapil sc57.

-
Seba_ER5 - VIP Åšcigacz.pl
Mateusz92 napisał(a):Bulldog ma 65km to za dużo? W porównaniu do V-max'a to nawet nie połowa
Może koni nie ma dużo ale moment obrotowy ma większy niż sportowa 600
954rr & RSV1000R
954rr & RSV1000R
-
kogut. - Bywalec
Z V-maxa możecie się jeszcze obejrzeć za modelem z wykastrowanym V-Boostem (co zabija całą esencje V-maxa) wtedy ma chyba ok 100koników, a z tego co się orientuję (niech mnie ktoś naprosuje bo nie jestem pewny) w Yamasze Bulldogu zastosowany jest chyba silnik z Dragstara 1100 a dla mnie Drag to muł ;P Chociaż może masa go zabija ale w każdym razie Bulldog stylistycznie akurat łączy po części klasyka z nowoczesną maszyną.
- Arnett
- Świeżak
Tak, myślelismy o Vmaxie bez boosta, ale czytałem, że dołożenie go w przyszłości jest strasznie nie opłacalne a wersję 100 konną ciężko sprzedać.. Co do bulldoga. Czytałem dziś o nim i z opowieści włascicieli tejże maszyny jest on wolny. Niby ma te 65 koni i duży moment ale jest łagodny i przyjemnie sie nim jeździ.
- Mateusz92
- Świeżak
Rzeczywiście patrzac na youtuba bulldogi wyglądaja na ospałe. Chociaż pozory mogą mylic;p
954rr & RSV1000R
954rr & RSV1000R
-
kogut. - Bywalec
Dokopałem się do starych gazet i artykułów w internecie i jest tak jak przypuszczałem silnik bulldoga to wariacja silnika z Dragstara a ten z kolei to prawie kopia silnika z Virago 1100 także bez fajerwerków. Dodatkowo przeniesienie napędu wałem czyli prawdopodobnie przy 140km/h przestaniesz się cieszyć z braku jego obsługi. Co do wspomnianej wyżej Virago: Mułowata, 750 paliła mi we 2 osoby ok 7-10litrów /100km. Hamulce do ok 70-90km/h są ok ale przy większej prędkości zostają daleko z tyłu (wiem bo 2-3 razy mi ich brakło) Rama jest stanowczo zbyt miękka (to samo w V-Maxie) poszaleć tym sprzętem to nie poszalejesz przy czym jak na swoją z '92r udało mi się ją rozpędzić do zawrotnych 180km/h.
A rozważaliście wraz z Ojcem maszyny bez owiewek ? Bandit/Hornet/SV ? Osobiście miałem w posiadaniu Bandita 650N wraz z zmienionym układem wydechowym i moim zdaniem sprawdzi się to lepiej niż chopper pownieważ jest wygodniejsze i można sobie pozwolić czasami na odrobinę szaleństwa. (no chyba że rzeczywiście V-Max to wtedy będzie najpierw szaleństwo a potem wszystko inne)
A rozważaliście wraz z Ojcem maszyny bez owiewek ? Bandit/Hornet/SV ? Osobiście miałem w posiadaniu Bandita 650N wraz z zmienionym układem wydechowym i moim zdaniem sprawdzi się to lepiej niż chopper pownieważ jest wygodniejsze i można sobie pozwolić czasami na odrobinę szaleństwa. (no chyba że rzeczywiście V-Max to wtedy będzie najpierw szaleństwo a potem wszystko inne)

- Arnett
- Świeżak
Miałem okazje kilka razy jechać 535, shadow'em 600/750, do powolnego bujania się jeszcze nadają ale to wszystko...hamulce kiepskie i przyspieszenie tez. Zalezy co kto lubi
954rr & RSV1000R
954rr & RSV1000R
-
kogut. - Bywalec
Trudno podejsc temat, bo skoro nie macie doswiadczenia, to rozsadnie by bylo zostac w niskich mocach. Do tego cos pomiedzy naked i chopper?
Wydaje mi sie, ze "to se ne da". Pogodzic Was obu w bezpieczny sposob?
Ja polece malo oryginalnie, bo swoj model - Kawe ER-5. Moj brat szuka choppera, na nakedy i owiewki reaguje alergicznie, ale o ER-5 wypowiadal sie nie-negatywnie, a to juz duzo.
Z listy "najlepszych na poczatek" w tym przedziale cenowym albo Virago, albo wlasnie jakas standardowa 500'ka. To popularne maszyny i jak ich nie popsujecie, a wam obu sie spodoba, to po kilku sezonach latwo sprzedacie i jako doswiadczeni obaj kupicie sobie, co dusza zapragnie.
Dzielenia budzetu startowego na dwa nie polecam - brat wazy 90+ kg, ma tania chopperopodobna 250'tke i po jednym sezonie odczuwa koniecznosc zmiany.
Wydaje mi sie, ze "to se ne da". Pogodzic Was obu w bezpieczny sposob?
Ja polece malo oryginalnie, bo swoj model - Kawe ER-5. Moj brat szuka choppera, na nakedy i owiewki reaguje alergicznie, ale o ER-5 wypowiadal sie nie-negatywnie, a to juz duzo.
Z listy "najlepszych na poczatek" w tym przedziale cenowym albo Virago, albo wlasnie jakas standardowa 500'ka. To popularne maszyny i jak ich nie popsujecie, a wam obu sie spodoba, to po kilku sezonach latwo sprzedacie i jako doswiadczeni obaj kupicie sobie, co dusza zapragnie.
Dzielenia budzetu startowego na dwa nie polecam - brat wazy 90+ kg, ma tania chopperopodobna 250'tke i po jednym sezonie odczuwa koniecznosc zmiany.
-
jasnoksieznik - Stały bywalec
Witam
dokładnie proponował bym GS500 na razie na spółkę a jak trochę "kaski" przybędzie i przyjemności będzie potrzeba dokupicie sobie drugą sztukę o którą już pewnie nie będziecie pytać tylko samo z jazdy wyjdzie. Zresztą przyjemniej we dwóch pośmigać niż Tatusia na plecaczka wozić
Pozdrawiam
dokładnie proponował bym GS500 na razie na spółkę a jak trochę "kaski" przybędzie i przyjemności będzie potrzeba dokupicie sobie drugą sztukę o którą już pewnie nie będziecie pytać tylko samo z jazdy wyjdzie. Zresztą przyjemniej we dwóch pośmigać niż Tatusia na plecaczka wozić

Pozdrawiam
Wszystko jest trudne... nim, stanie siÄ™ proste
FZS 1000

FZS 1000
-
krzall - Świeżak
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Powrót do Oceny ofert sprzedaży.
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości