Płyn chłodniczy w silniku RS 50
• Strona 1 z 1
Płyn chłodniczy w silniku RS 50
Witam, przed zimą miałem taki incydent, że zakładałem nowe uszczelki do cylindra i źle je dopasowałem, przejechałem może 4 km i płyn chłodniczy dostał się do silnika przez cylinder.
Jakie są tego konsekwencje? Czy muszę rozbierać cały silnik czy ten płyn chłodniczy można jakoś usunąć bez rozpołowienia silnika?
Nastepne pytanko czy ten odpowietrznik na korku od wlewu płynu chłodniczego powinien usuwać powietrze ze środka czy raczej je zasysać do środka bo u mnie akurat zasysa do środka i wydaje mi się, że mam uszkodzony zawór w tym korku.. dobrze mi sie wydaje?
Pozdrawiam
Jakie są tego konsekwencje? Czy muszę rozbierać cały silnik czy ten płyn chłodniczy można jakoś usunąć bez rozpołowienia silnika?
Nastepne pytanko czy ten odpowietrznik na korku od wlewu płynu chłodniczego powinien usuwać powietrze ze środka czy raczej je zasysać do środka bo u mnie akurat zasysa do środka i wydaje mi się, że mam uszkodzony zawór w tym korku.. dobrze mi sie wydaje?
Pozdrawiam
-
defc0n - Świeżak
1) konsekwencje są takie, ze jak silnik pracował i był rozgrzany a ty oblałeś go zimnąwodą to za dobrze nie słuzy, druga sprawa jak po zalaniu jeszcze pracował chwile póki nie zgasł mógł sie lekko przytrzeć. jak zauwazyłem zwykle krótko potem pada korbowód ;/ a raczej łozysko. u kumpla też padło nie chciał odpalic i łozysko sie zatarło momentalnie. miejmy nadzieje że u ciebie nic sie nie stało. rozpołowic mozna i zdiagnozować, ale mozna też zalać wiekszą ilosc oleju tego co dodajesz do benzyny pod tłok ( i troche nad ) wtedy on nasmaruje łozyska, i wyprze płyn.ja jak mi raz woda poszła zlałem od razu oleju, i potem benzyny aż wydechem wszystko wyciekło. troche było zabawy z odpaleniem
bo komora była pełna ale ostatecznie wydmuchało wszystko i odpalił
nie mam pojęcia co do drugiego pytania ;D moze pokaz fotke jak to wygląda. moim zdaniem to działa tak jak w kazdym układzie, czyli zaworek jest cisnieniowy, do pewnego cisnienia nic nie moze puszczać, a jak zagrzejesz za mocno moto i żeby nie poszłą włąsnie woda na silnik ani nic nie rozszczelniła to zaworek sie otwiera i wywala nadmiar płynu.
moze jak woda szła na silnik to sie robiło podcisnienie i zasysało ;P choc raczej powinno odwrotnei czyli wywalac nadmiar coagle

nie mam pojęcia co do drugiego pytania ;D moze pokaz fotke jak to wygląda. moim zdaniem to działa tak jak w kazdym układzie, czyli zaworek jest cisnieniowy, do pewnego cisnienia nic nie moze puszczać, a jak zagrzejesz za mocno moto i żeby nie poszłą włąsnie woda na silnik ani nic nie rozszczelniła to zaworek sie otwiera i wywala nadmiar płynu.
moze jak woda szła na silnik to sie robiło podcisnienie i zasysało ;P choc raczej powinno odwrotnei czyli wywalac nadmiar coagle
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Na silnik sie nic nie rozlało, jedynie mialem całą noge obrzyganą od płynu bo przez tą rurke od odpowietrznika poleciało. Jak zdjąłem głowice to nad tłokiem były resztki płynu i widac bylo ze dostalo sie nizej, wydaje mi sie ze w tym momencie najlepszym rozwiazaniem bedzie zdjecie calego cylindra przeczyszczenie go i posmarowanie. Dobrze mysle?
-
defc0n - Świeżak
Teraz porostu załóż poprawie uszczelki, i wylej cały olej z silnika odkręć korek górny odpowietrzenia/wlewu oleju i spuść olej dolnym korkiem wylewowym.
Ja miałem tak ze miałem majonez w silniku bo olej zmieszał sie z płynem, bo wyrobił sie oring i płyn przedostał sie do silnika.
Ps. Gdy juz wymienisz olej i pojeździsz trochę na nim ze 2-3 tyg to wymien jeszcze raz żebyś miał pewność ze w silniku masz tylko olej a nie olej i resztki starego mazidła.
Ja miałem tak ze miałem majonez w silniku bo olej zmieszał sie z płynem, bo wyrobił sie oring i płyn przedostał sie do silnika.
Ps. Gdy juz wymienisz olej i pojeździsz trochę na nim ze 2-3 tyg to wymien jeszcze raz żebyś miał pewność ze w silniku masz tylko olej a nie olej i resztki starego mazidła.
-
jarek0770 - Świeżak
defcon - po co znów sie pytasz jak Ci wyzej całą procedurę napisałem. przeczytaj jeszcze raz
jarek po co spuszczac olej z silnika skoro płyn dostał się do komory spalania. RSka to dwu takt, wiec olej nie mógł byc zanieczyszczony płynem. chyba ze jeszcze jedno rozszczelnienie miał. trzeba usunąc olej z wału łozysk cylindra i tłoka. a nie ze skrzyni bo go tam nie ma
jarek po co spuszczac olej z silnika skoro płyn dostał się do komory spalania. RSka to dwu takt, wiec olej nie mógł byc zanieczyszczony płynem. chyba ze jeszcze jedno rozszczelnienie miał. trzeba usunąc olej z wału łozysk cylindra i tłoka. a nie ze skrzyni bo go tam nie ma
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Niezbyt uśmiecha mi się rozpoławianie silnika.
Zrobiłem zdjęcie i wygląda to tak:
http://postimage.org/image/3yvu8uawx/
Odciągnąć to wszystko strzykawką?
Henio: Nie musisz naprawdę pisać z takim jadem, za jakiegoś wielkiego mechanika się nie uważam dlatego dopytuję się bardziej żeby poszerzyć swą wiedzę a Ty próbujesz moją niewiedzę wykorzystać w celu zbesztania mnie. Proszę tylko o wyrozumiałość.
Zrobiłem zdjęcie i wygląda to tak:
http://postimage.org/image/3yvu8uawx/
Odciągnąć to wszystko strzykawką?
Henio: Nie musisz naprawdę pisać z takim jadem, za jakiegoś wielkiego mechanika się nie uważam dlatego dopytuję się bardziej żeby poszerzyć swą wiedzę a Ty próbujesz moją niewiedzę wykorzystać w celu zbesztania mnie. Proszę tylko o wyrozumiałość.
-
defc0n - Świeżak
spoko, ale napisałem chyba jak dla ucznia podstawówki logicznie
wlej olej, ten którey wlewasz do paliwa on wyprze ten płyn i po sprawie. i zrób to jak najszybciej

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
• Strona 1 z 1
Powrót do Motorowery do 50 ccm
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości