Zobacz wątek - Dobór rozmiaru buta motocyklowego
NAS Analytics TAG

Dobór rozmiaru buta motocyklowego

Jakie rękawice, kask, gmole?
_________

Dobór rozmiaru buta motocyklowego

Postprzez Kirgeron » 20/1/2013, 14:53

Zamierzam kupić nowe buciki do moto i za bardzo nie wiem jak dobrać rozmiar. Kiedyś miałem jakieś tanie Lizardy za 350 zł i kupiłem rozmiar 42 (w takich chodzę na codzień).

Zrobiłem tak: założyłem kombi - spodnie i kurtkę, a na spodnie założyłem buty (spodnie schowane do środka). Okazuje się, że butów nie mogę dopiąć (gdzieś do połowy maksymalnie dopinam zamek).

Jak dobrać rozmiar buta do kombinezonu? Czy po prostu taki lipny krój butów, że ich dopiąć nie mogłem?
Kirgeron
Świeżak

Postprzez hubi199 » 20/1/2013, 15:04

Większość typowo motocyklowych wysokich butów ma luz włąśnie na spodnie (przy skórze), przy tekstylnych chyba większość na wierzch buta. (ale to radze sprawdzić)

Nie kupuj butów nie przymierzając najpierw.
Każda marka inaczej ma wyprofilowane obuwie. W butach firmy "A" potrzebujesz roz 42, a w "B" już 43".
Jak chcesz przez neta to przymierz w jakimÅ› stacjonarnym sklepie i ew dopiero kup.
P.S w niektórych sklepach kupisz taniej niż na allegro
hubi199
Bywalec

Postprzez kozlos » 20/1/2013, 15:38

Cześć!

Będę monotonny i powtórzę za hubi199.

Warto przymierzyć buciki. Niby wiele źródeł podaje, żeby brać rozmiar większy, ale nie zawsze to się sprawdza.

Ja mam Sidi Vertigo - wziąłem dokładnie taki sam rozmiar, w jakim mam "codzienne" obuwie i ... i był to strzał w dziesiątkę, mimo, że w sklepie X polecali nr większy. But (może to wrażenie) się rozszedł i "wyrobił" i mimo spływającej ze wszystkich stron krytyki wygody (a raczej jej braku) mi bardzo dobrze się w nich spaceruje - ba, nawet zaliczałem w nich małe górki pieszo ;)

Jeśli nie masz za bardzo możliwości przymierzenia - ja bym brał "swój" nr, zastrzegając sobie wcześniej prawo do wymiany/zwrotu.

Pzdro!
kozlos
Świeżak

Powrót do Akcesoria motocyklowe

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości

na górê