Zobacz wÄ…tek - Zbroja vs kurtka tekstylna - co bardziej uniwersalne?
NAS Analytics TAG

Zbroja vs kurtka tekstylna - co bardziej uniwersalne?

Jakie rękawice, kask, gmole?
_________

Zbroja vs kurtka tekstylna - co bardziej uniwersalne?

Postprzez R32 » 8/1/2013, 17:34

Witam.

Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z motocyklami. I już pojawił się problem mianowicie, co będzie bardziej uniwersalne zbroja, czy kurtka tekstylna.. Mam na ten cel do przeznaczenia około 350 zł, tak więc jeśli chodzi o kurtki za dużego wyboru nie mam... Jeździć raczej zamierzam powyżej 15 stopni, ze względu na małe umiejętności (zimny asfalt - zimna guma, niezbyt dobre połączenie )

Zbroję mogę używać tylko w lato, myślę, że nie powinno być jakoś specjalnie gorąco.
Kurtka natomiast miała by szersze zastosowanie, tylko, że zastanawiam się nad ew. ochrona... W zbroi ocharniacze są wykonane z twardego plastiku, więc na ew. złamanie jakiejś z kończyn jest małe prawdopodobieństwo w przeciwieństwie do kurtki, gdzie ochraniacze są miekkie (szczególnie za tą cene). Myślę, że z kurtka było by bardziej praktycznie też pod tym względem, że mógłbym jeździć w niej do szkoły, zawsze można powiesić ją na krześle, zbroi już raczej nie...

Tak, że co bardziej mi polecacie? Dodam, że śmigam Honda nsr 125 jeśli to ma jakieś znaczenie.
R32
Świeżak

Postprzez theriddlen » 8/1/2013, 19:22

Zbroja jest do offroadu, kurtka do normalnej jazdy. Podczas ślizgu zbroja ci nic nie da, porwie się - służy do ochrony przed obuchowymi uderzeniami ze strony ziemi, podczas jazdy terenowej z niezbyt dużą prędkością.
SV 650
theriddlen
Świeżak

Postprzez power_bit » 9/1/2013, 15:37

Pewnie, że kurtka lepsza. Z Twoim budżetem możesz kupić jakąś fajną używkę np. modeki albo buse.
Niektóre chwile, zapomina się przez całe życie
power_bit
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez R32 » 9/1/2013, 15:59

A czy latem da radę w kurtce jeździć po mieście ?

Martwi mnie też, że takie miekkie ochraniacze mogą mieć mała efektowność;/ A jeszcze jedno pytanie, czy pod kurtke do takiego zwykłego latania po mieście zakładać zółwia? Wybaczcie za takie błahe pytania, ale moje doświadczenie póki co stoi na zerowym poziomie.
R32
Świeżak

Postprzez power_bit » 9/1/2013, 16:38

R32 napisał(a):A czy latem da radę w kurtce jeździć po mieście ?

Martwi mnie też, że takie miekkie ochraniacze mogą mieć mała efektowność;/ A jeszcze jedno pytanie, czy pod kurtke do takiego zwykłego latania po mieście zakładać zółwia? Wybaczcie za takie błahe pytania, ale moje doświadczenie póki co stoi na zerowym poziomie.

A latem to się jeździ w podkoszulku ? Dobra kurtka motocyklowa posiada podpinkę, membranę, i airventy. Po wypięciu membrany i podpinki nawet w 30+ nie pływasz w pocie. protektor jak protektor został zaprojektowany tak by przyjąć impet uderzenia, a sam materiał (skóra, tekstyl) dba o to byś nie szlifował własnym mięsem po asfalcie. Nie potrzebny Ci żaden żółw, większość kurtek jest zaopatrzonych w standardowy protektor pleców. Jeśli nie ma protektora, to jest kieszeń w której możesz umieścić taki ochraniacz. Ogarnij artykuł: http://www.scigacz.pl/W,co,sie,ubrac,836.html
power_bit
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez R32 » 9/1/2013, 18:08

A latem to się jeździ w podkoszulku ?

Z tego co się orientowałem w lato chłopacy zakładaja zbroje na T-shirt i jazda.

W takim razie zaczynam się rozglądać za kurtką, korzystając z okazji zna ktoś jakiś renomowany sklep (www) gdzie są jakieś promocje/wyprzedaże?
R32
Świeżak

Postprzez fincher » 10/1/2013, 16:03

Polecam coś z formy Seca Za kurteczkę dałem 335zł i jestem bardzo zadowolony. Typowo letnia, ale zimą też jeździłem i nie narzekałem :)
DragStar125>CBR125>FZS600>FZ6n
fincher
Bywalec

Powrót do Akcesoria motocyklowe

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości

na górê