Czyszczenie filtra dla zielonych - proszę o odpowiedź :)
• Strona 1 z 1
Czyszczenie filtra dla zielonych - proszę o odpowiedź :)
Witam. Mam pytanie. Czy możecie napisać po kolei jak czyście swój filtr powietrza? Bo dużo czytałem i nie wiem czy dobrze robie.. Najpierw myje w gorącej wodzie z płynem do mycia naczyń, potem woda z benzyną i znowu gorąca woda. Potem nasączam olejem. I mam kolejne pytanko jakiego oleju używacie do nasączania? To drugie pytanie kieruje do osób jeżdżących na motocyklach marki KTM
Proszę o odpowiedź, LwG

Proszę o odpowiedź, LwG

KTM SX 125 - JEST MOOOOC! <3
- MattQ
- Świeżak
plyn do naczyn na filtr dobrze pougniatac, do wody wypłukać i tak kilka razy aż bedzie czysty
żadnej benzyny bo może rozkleić filtr
olej to jest obojętne ja mam multi air obecnie i jest ok. możesz kupić też motorexa, putoline itp
żadnej benzyny bo może rozkleić filtr
olej to jest obojętne ja mam multi air obecnie i jest ok. możesz kupić też motorexa, putoline itp
- barek253
- Mieszkaniec forum
Ok więc dziś zrobie tak jak mówisz
Ale co do tego oleju znajomy, który lata na CR 125 mówi, że używa motorexa a, że do KTM podejdzie ale nie za bardzo bo mówi, że : "KTM jest wybredny" czy to prawda? Gdzie kupujesz olej? Kupie na stacji? Z góry dzięki za odpowiedź 

KTM SX 125 - JEST MOOOOC! <3
- MattQ
- Świeżak
Filtr powietrze nie jest taki ważny i olej też nie ;P Wystarczy, żeby nie był brązowy z kurzu i zadnych kawałków ziemi sie tam nie znajdowało. 

Yamaha DT 125 - I'am WANTED
-
anders1998 - Świeżak
Anders filtr często wyglada na czysty ale gdy zaczniesz go myc to leje do z niego błoto... Olej obojętnie jaki (byle do filtrów powietrza) i nie polecam elfa(nie wysycha). Na stacji raczej takiej chemi nie będzie kupuje się zazwyczaj na Allegro lub w sklepach z częściami motocyklowymi
sx 200 | chomikuj.pl/godzillaaaa | http://schematy.netai.net
-
kris514 - VIP Åšcigacz.pl
Filtr możesz śmiało myć w benzynie, żeby rozpuścić olej. Później przeprać w proszku do prania i dobrze wypłukać.
Remonty i tuning silników, zawieszeń, tulejowanie, szlify, wymiany korbowodów, naprawa wałów. Honowanie Nicasilu. Części i akcesoria. tel. 607198003 http://WWW.MOTO-KORN.PL (otwórz link)
-
MJR128 - VIP Åšcigacz.pl
Ja od kad pamietam biore ciepla wode prawie goraca wlewam plyn do naczyn(wszystko mam w malym wiaderku)wrzucam tam filtr i go czyszcze wylewam wode jak jest bardzo brudna i od nowa robie takiego mixa az filtr jest czysty
uzywam tego oleju http://sklep.scigacz.pl/olej-filtrow-po ... 20810.html jest bardzo wydajny jak dla mnie ok. Mialem wczesniej motula w sprayu to na dlugo mi nie starczyl
uzywam tego oleju http://sklep.scigacz.pl/olej-filtrow-po ... 20810.html jest bardzo wydajny jak dla mnie ok. Mialem wczesniej motula w sprayu to na dlugo mi nie starczyl
KX250F
-
wawzon - Bywalec
Dużo odpowiedzi było ale napisze jak ja robie. Najpierw proszek do prania do czasu aż nie będzie "na oko" czysty (w ciepłej wodzie) potem na krótko w benzynie, potem płyn do naczyń i koniec (robie tak od dawna i zawsze działa
). Olej to raczej obojętnie, jakiś do filtrów ale nie ma się co przejmować bo nawet na jadalnym będzie ok
.

- Mateusz250
- Świeżak
czy to ktm czy cokolwiek innego nie ma znaczenia. ktm nie jest wcale jakos wybredny.
ogólnie to jest tak - jak masz jak to najlepiej robic to w specjalnym preparacie, jest on najmniej szkodliwy dla samego filtra i dobrze usuwa. ale moim zdaniem troche szkoda kasy bo tani nie jest. benzyna super usuwa wszystko. ale ja np piore w domu nie zawsze mam mozliwosc uzycia benzyny ( jednym słowem śmierdzi ) dlatego zalewam filtr wrzątkiem, plus proszek do prania i troche np DIMERa. polezy aż woda bedzie letnia, przepłucze w bieżącej wodzie ( czasem dodając troche mydła ) i jest ok. nie wszystkie płyny da sie tak usunąc, ale nie musisz usuwać starego płynu. jak zostanie to nic., wazne zeby usunąc syf. a bedzie widać że gabka jest nasączona ale czysciutka.
potem płyn kupiony w sklepie motocyklowym. na stacji nie kupisz, w motoryzacyjnym mozna cos trafić ale sa to zazwyczaj preparaty do stożkowych filtrów do aut a tam płyn sie troszke różni. no i jest zazwyczaj w spreju a duzo ekonomiczniej jest kupic płyn lany w litrowej bance
ja polecam valvoline jak wawzon napisał - miałem rózne belraya ( gęsty dosyc wydajny ale przez to że gęsty troche trudno sie wchłaniał i trzeba było pomęczyc filtr troche ), silkolene miałem płyn jak płyn. natomiast włąsnie valvoline jest zadziwijaco wydajny, i nie ma za duzo rozpuszczalnika, i szybko schnie ( miałem też płyn nie pamietam nazwy który był rzadki fajnie sie wchłaniał ale nie chciał odparowywać i nawet jak sie go nieźle wycisneło potem sporo sciekało) z valvoline tego problemu nie ma
także polecam, cena tez niezła
ogólnie to jest tak - jak masz jak to najlepiej robic to w specjalnym preparacie, jest on najmniej szkodliwy dla samego filtra i dobrze usuwa. ale moim zdaniem troche szkoda kasy bo tani nie jest. benzyna super usuwa wszystko. ale ja np piore w domu nie zawsze mam mozliwosc uzycia benzyny ( jednym słowem śmierdzi ) dlatego zalewam filtr wrzątkiem, plus proszek do prania i troche np DIMERa. polezy aż woda bedzie letnia, przepłucze w bieżącej wodzie ( czasem dodając troche mydła ) i jest ok. nie wszystkie płyny da sie tak usunąc, ale nie musisz usuwać starego płynu. jak zostanie to nic., wazne zeby usunąc syf. a bedzie widać że gabka jest nasączona ale czysciutka.
potem płyn kupiony w sklepie motocyklowym. na stacji nie kupisz, w motoryzacyjnym mozna cos trafić ale sa to zazwyczaj preparaty do stożkowych filtrów do aut a tam płyn sie troszke różni. no i jest zazwyczaj w spreju a duzo ekonomiczniej jest kupic płyn lany w litrowej bance
ja polecam valvoline jak wawzon napisał - miałem rózne belraya ( gęsty dosyc wydajny ale przez to że gęsty troche trudno sie wchłaniał i trzeba było pomęczyc filtr troche ), silkolene miałem płyn jak płyn. natomiast włąsnie valvoline jest zadziwijaco wydajny, i nie ma za duzo rozpuszczalnika, i szybko schnie ( miałem też płyn nie pamietam nazwy który był rzadki fajnie sie wchłaniał ale nie chciał odparowywać i nawet jak sie go nieźle wycisneło potem sporo sciekało) z valvoline tego problemu nie ma

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
dokładnie, litr płynu kosztuje jakies 50 zł. i testowany teraz przezemnie valvoline spokojnie starczy na calutki sezon ostrego ganiania i wymiany filtra co wyjazd. miałem kiedyś sprej - tez myslałem że to wieksza wygoda itp. ale starczył mi na 3 - 4 pełne nasączenia filtra. i koniec... a płyn był jakiejs niezłej firmy. pozatym po wypsikaniu i tak musiałem rękami rozprowadzic go po gąbce. bo w przeciwnym razie płyn znajdował sie tylko z zewnatrz i nie wnikał sam do srodka. także i tak sie trzeba wybrudzić i tak.
a jak chcesz miec efekt spreja - rzadsze płyny spoko mozna rozpylać zwykłym spryskiwaczem. ( choc jak za długo płyn tam jest to wyparowuje, staje sie gesty i zalepić potrafi
a jak chcesz miec efekt spreja - rzadsze płyny spoko mozna rozpylać zwykłym spryskiwaczem. ( choc jak za długo płyn tam jest to wyparowuje, staje sie gesty i zalepić potrafi
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości